logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Vigna budaya yang paling tidak menonjol

Vigna budaya yang paling tidak menonjol sayur-sayuran

kepentingan besar di kalangan keluarga kekacang adalah Vigna China. Itulah budaya yang dapat diterima dan tidak menonjol.  Dalam makanan yang digunakan di cowpea kacang dan jagung. Kacang daun (bahu) tidak mempunyai lapisan kertas, ciri-ciri kualiti rasa yang tinggi. Ia digunakan dalam makanan (di rebus, goreng dan tin) di peringkat kematangan susu, apabila panjang cowpea kurang dari 50 cm pada kandungan protein penuh biji bilah mengatasi dan ikan dekat dengan daging.

Pokok yang tinggi, tebal, kerinting, selalunya mencapai ketinggian 2 meter atau lebih. Daun besar, hijau gelap, yg mempunyai tiga daun. Peduncles lama, yang terletak di axils daun, dengan 2 ¬ 8 jambu, bunga ungu atau putih.

Jenis awal cowpea, sebagai peraturan, renek, dan akhir-memanjat dan yang paling produktif. Kacang cahaya ¬ hijau dengan bintik merah, sempit dan panjang. Kacang tender muda dari gred komoditi awal mempunyai panjang 30 hingga 50 cm, manakala penggulungan masak cowpea kacang mencapai 80-100 cm lebar dan 1.5 sm

biji Ia mempunyai warna yang berbeza dan saiz. Yang paling berharga adalah jenis asparagus biji yang mengandungi sehingga 1-20 pc. biji.  Vigna sangat mendesak untuk kehangatan dan cahaya yang baik (walaupun sedikit teduh boleh beralih), dan tahan kepada suhu yang tinggi.

Tiada ia tidak hanya menerima frosts cahaya, tetapi penurunan jangka panjang di suhu. Oleh itu, tanah untuk penanaman tanaman ini adalah lebih baik memperuntukkan di selatan atau selatan ¬ cerun barat dalam dan terlindung daripada angin tempat sejuk.  Vigna boleh tumbuh di tanah yang berbeza, tolerates, walaupun dengan asid. The prekursor terbaik untuk ia, kubis, kentang, timun, tomato. Pada musim luruh menggali tanah itu patut dibuat pada rabung sebanyak 0.5 m 2 baldi kompos, 1 sudu besar. l. super fosfat kalium dan baja pada musim bunga dan 1 sudu teh. urea.

Tumbuh sebagai cowpea kacang dan benih tanaman sayur-sayuran dalam kaedah tanah atau benih (awal-matang jenis). Sebelum menyemai benih-benih cowpea sebaik-baiknya dalam penyelesaian panas merah jambu daripada kalium permanganat selama 30 minit.  Benih disemai di cuaca diselesaikan panas (suhu melebihi 15 ° C) supaya anak benih tidak termasuk di bawah frosts musim bunga. Menyemai yang sama dengan lorong dan jarak 60-80 cm dalam barisan 10-12cm.

Biji benih yang ditanam ke kedalaman 4-5 cm Selepas katil bunga menyemai menyembunyikan filem itu kepada percambahan benih yang lebih awal dan mesra kerana mereka bercambah apabila suhu tanah 15 ... 20 °.  Benih varieti matang awal ditanam selama 30 hari di torfoperegnoynyh cm dadu saiz 7x7 dan ditanam di dalam tanah selepas bahaya frosts musim bunga.

Oleh itu, di pucuk cuaca sejuk dan benih untuk melindungi filem. Satu tumbuhan membesar dan menjadi kuat boleh bertolak ansur dengan penurunan suhu.  Prihatin untuk penanaman adalah menyiram masa 10-15 hari, dirawat di antara baris, merumput dan makan kacang sayur-sayuran yang sama. Jenis tinggi daripada cowpea pada tiang wajar mempunyai atau membesar bersama-sama dengan jagung.

Penyiraman amat diperlukan pada putik, kerana kekurangan lembapan di dalam tanah boleh menyebabkan amputasi putik dalam tumbuh-tumbuhan. Salah satu pengairan perlu digabungkan dengan baja penyelesaian Mullein (1:20) atau urea (1 sudu besar. L. Satu baldi air).  Kacang sudah mula berkumpul kira-kira 10-12 hari selepas pembentukan ovari, apabila benih sampai ke saiz sebutir jagung. Pada masa ini, kacang yang paling enak, daun berisi. Penuaian kacang berulang. Tumbuh-tumbuhan lebih untuk mengumpul bilah muda, lebih banyak akan tumbuh yang baru.

Jadi, benih cukup kiri 1-2 contoh, pada masa yang sama untuk membuang buah-buahan yang tinggal dan menggunakan mereka bagi makanan.  Kacang dituai dalam 4-6 minggu, dan jika ada beberapa jenis yang berbeza untuk earliness adalah lebih lama. Dari satu kilang dengan penjagaan yang betul boleh dikeluarkan lebih daripada 100 buah dengan massa sebanyak melebihi 2.5 kg.  Jika anda menanam bijirin cowpea, dan untuk mendapatkan bilah kering untuk membuat teh dan tinctures, kacang yang tinggal di kilang sehingga masak sepenuhnya dan kering.

Wigner makan kacang. muda bilah berair apabila benih tidak melebihi mereka dalam saiz sebutir jagung digunakan untuk membuat pelbagai salad hidangan. Benih matang yang baik rebus lembut dan mempunyai aroma yang menyenangkan, sup dan makanan ringan.

Itu kacang hijau boleh masin dan dipelihara.  Teh yang dibuat daripada biji cowpea- ubat dalam penyakit jantung dan buah pinggang. Kacang mengandungi bahan yang sangat berguna dalam kencing manis.  Di samping itu, Vigna juga hiasan sebagai pendaki a. Oleh itu, ia boleh digunakan untuk beranda landskap, gazebo, loggias dan balkoni.

Laman ini boleh dihantar cowpea sepanjang pagar atau ke tempat berhampiran bangunan ladang, di mana tanah itu adalah terlalu besar dengan rumpai secara amnya.  V. Loiko Berdasarkan bahan-bahan gazetasadovod.ru

Related Posts:
  1. Zucchini
  2. skuasy

Vigna Cina, skuasy, Vigna, zucchini, pucuk

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri