logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Vigna brokoli

pucuk brokoli Vigna

Keluarga biji.  Asparagus Vigna - budaya Ukraine dan Rusia yang agak baru, tetapi ia adalah perkara biasa di latitud tropika dan subtropika (Di seluruh dunia secara keseluruhannya ia mempunyai lebih daripada 5 juta hektar). Tanaman utama tertumpu di benua Afrika, serta di China dan Jepun.

Dari segi ciri-ciri Vigna adalah yang paling dekat dengan asparagus itu (kencing manis) jenis kacang (kadang-kadang tersilap memanggil ini jenis kacang), tetapi Ia berbeza daripada struktur daun dan sangat panjang (90-100 cm) bo6ami, "pisau". Ketinggian tumbuhan - 50-150 cm, sistem akar yang kuat, daun yang besar, yg mempunyai tiga daun. Vigna - Pilihan sendiri didebungakan.

Sebagai perbandingan dengan kekacang lain Vigna kurangnya cahaya yang memerlukan dan juga diterima teduhan, tetapi miskin di fros-rintangan. Ia tidak bertoleransi fros sedikit, benih-benih mula bercambah pada suhu 12 ° C. Suhu optimum untuk pertumbuhan dan pembangunan - 24-28 C, semasa berbunga dan masak biji - 26-28 C, haba besar mengurangkan kadar pertumbuhan.

Dalam cowpea hasil yang agak rendah. Tempoh yang berkembang musim - 8-20 hari (bergantung kepada pelbagai).  Pendek-hari yang dinyatakan. Kebanyakan kultivar dalam jangka hari kelewatan dan musim semakin tidak mempunyai masa untuk tuai.

Wigner digunakan sebagai hitam bermata kacang, kacang dalam tenusu makanan dimakan dan susu-lilin kematangan rebus, rebus dan goreng, dan dalam sup dan stews, anda juga boleh menambah garam dan perap. "Bahu" sangat cowpea berkhasiat dan mengandungi peratusan tinggi protein. Benih mengandungi antara 24 sehingga protein 28%, 60-63% karbohidrat, 1.0 - 1.3% lemak.

Teh daripada "pisau" kering amat berguna dalam penyakit kencing manis, penyakit hati, buah pinggang, jantung, dengan visi yang miskin, serta anemia dan penyakit pankreas.  Di kebanyakan negara di Asia Tenggara, serta di AS dan UK benih cowpea popular sebagai produk vitamin.  Cowpea juga banyak ditanam sebagai baja hijau. Berat Hijau selepas tuaian pergi ke makanan lembu, babi dan jika anda memberikan benih dikukus, mereka telah membentuk lebih lemak.

Diiktiraf secara rasmi jenis cowpea di Ukraine dan tiada Persekutuan Rusia. Kerana teruk pendek-hari, dalam keadaan kita boleh ditanam sekurang-kurangnya 5% daripada pelbagai cowpea. Sekurang-kurangnya bergantung kepada jenis panjang khas hari diternak dan Yunanskaya kepada syarat-syarat Rusia dan saiz Katedral Siberia. Masa tumbuh-tumbuhan jenis cowpea terbahagi kepada tiga kumpulan: awal matang (60-70 hari), sederhana (7-10 hari) dan akhir (150 hari).

Pertanian dan keperluan bagi penanaman cowpea mempunyai banyak persamaan dengan biji dan kacang, tetapi lebih kurang menuntut Vigna ke tanah. Sokongan untuk cowpea yang diperlukan.  Tanpa ciri-ciri ketara (seperti kacang), meningkat  Walaupun Vigna thermophilic, benih cara ia ditanam jarang, dan biasanya tidak di rumah hijau, rumah hijau solar dan dalam kepelbagaian (awal untuk mengurangkan masa masak).

Dalam benih tanah terbuka disemai pada masa yang sama seperti biji - selepas apa yang pas sebagai ancaman berulang frosts dan tanah telah panas sehingga 13-15 ° C pada kedalaman penempatan benih (5 - 7 cm). Benih biasanya muncul dalam 10-12 hari.  Dalam budaya murni cowpea biasanya ditanam sebagai cara swasta: jarak antara baris 60-70 cm antara pokok dalam satu baris - 80 cm penanaman pokok atau di sepanjang pagar mesti memastikan bahawa jarak antara tumbuh-tumbuhan adalah 50-65 cm

Lebih cowpea musim keseluruhan cukup disiram 2-4 kali (bergantung kepada cuaca syarat).  Seperti kacang (hanya dua musim satu). Penjagaan lain  Sepanjang tempoh menanam tanaman harus 2-3 kali proryhlit.

Merumpai dilakukan seperti yang diperlukan.  Masak cowpea tempoh yang lama, jadi tanaman yang dikeluarkan sebagai kematangan. Keluarkan buah harus apabila mereka menjadi padat dan memecahkan dengan kesusahan.

Kenapa bimbang, dari mana untuk mempertahankan  Perosak dan penyakit - seperti kekacang lain. Berdasarkan bahan-bahan vegies.ru

Related Posts:
  1. Tomato kaum remedi
  2. Vigna ini tumbuh-tumbuhan taman
  3. Penjagaan yang sempurna Vigneau
  4. Timun

, kacang, Vigna, pucuk

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri