logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Menggunakan Vigna

Vigna Vigna menggunakan

Vigna, atau hitam bermata kacang - budaya makanan dan makanan arah. Dalam makanan  menggunakan biji benih, daun dan kacang hijau. Massa hijau, tetapi juga berpunca selepas musim menuai pergi ke makanan ternakan. Patah, biji kukus - satu tumpuan protein berharga bagi golongan muda dan terutamanya untuk babi. Dalam sesetengah negara, cowpea digunakan sebagai loji, yang memberikan gentian. Daripada paksi daripada cowpea hal berkembang membuat tali, bakul.

Wigner banyak ditanam sebagai tanaman baja hijau, selepas itu sehingga 300 kg / ha nitrogen. Benih mengandungi 24-28% protein, 60-63% karbohidrat, 1,0-1,3% lemak. Dalam hay protein 16-18%.  Pengedaran.  Kebudayaan cowpea dan meliputi kawasan tropika latitud subtropika.

Kawasan dunia di bawah ini budaya adalah lebih daripada 5 juta hektar. Utama tanaman tertumpu di benua Afrika. Di kawasan kecil tanaman ini ditanam dalam Amerika Syarikat, Mexico, Colombia, China, Jepun dan Mesir.  Cowpea hasil adalah rendah, terutamanya di Afrika - 0,4-0,6 t / ha di negara-negara dengan budaya yang tinggi Pertanian - sehingga 1,5-2,0 t / ha.  Sistematik.

Rod Vigna bersama-sama 124 spesies. Dalam budaya yang diperkenalkan spesies  Vigna L unquiculata, yang terbahagi kepada tiga subspesies: sinensis L. - Cina Vigna, Cylindricus sticrm - Afrika Vigna dan sesquipedalis U. - Dlinnoplodnaya asparagus Vigna. Pusat asal cowpea - Afrika.

Liar spesies adalah meluas di kawasan tropika benua, kacang lebih kecil, gelap, mudah retak.  Keterangan tumbuhan.  Vigna - kekacang tahunan tinggi dari 60 hingga 300 cm jenis pertumbuhan dan Tanah Merah  daun kacang hitam bermata adalah sama dengan kacang, tetapi bot whisks dia  bunga berpilin tidak berpintal, dan melengkung seperti busur bot. Saiz dan bentuk  benih dan warna mereka berubah sekuat yang daripada biasa kacang.

Bentuk benih dari pusingan ke buah pinggang. Berat 1000 benih bergantung kepada subspesies antara 60 hingga 350 Cina Vigna mempunyai lebih besar benih dan loket buah sehingga 30 cm

Dalam buah cowpea Afrika mendirikan, 7-13 cm panjang asparagus dlinnoplodnaya Vigna dicirikan oleh panjang, 90 cm, tergantung kacang, salah bengkok. Gred subspesies ini digunakan terutamanya sebagai Sayur. ciri-ciri biologi.  Tempoh berkembang musim, bergantung kepada ciri-ciri biologi jenis 8-20 hari.

Semasa musim berkembang di cowpea terbentuk 40-300 bunga pada tumbuhan, bunga jatuh ke 60 dan juga 80%. Vigna - Pilihan sendiri didebungakan. Tempoh berbunga adalah 2-3 minggu borang cepat matang dan sehingga 2-2,5 bulan - dalam lewat matang.  Vigna, sebagai budaya tropika asal, mempunyai tinggi  keperluan untuk haba. Benih-benih mula bercambah pada yang 12 ° C. Suhu optimum tempoh pertumbuhan vegetatif adalah 24-28 ° C, semasa berbunga dan masak biji - 26-28 ° C.

Suhu di atas 35 ° C mengurangkan kadar pertumbuhan pucuk paksi dan sisi, tidak menumpahkan bunga dan buah ditamatkan simbiotik aktiviti bakteria nodul. Anak benih ini budaya tidak bertolak ansur fros.  Vigna tolerates kemarau atmosfera tetapi tidak stabil kepada tanah. Oleh itu, dalam kering subtropika, budaya mungkin hanya jika pengairan. Dalam percambahan daripada benih-benih yang menyerap air 100-120% jisim mereka.

Hujan lebat di tempoh pertumbuhan vegetatif yang membawa kepada perkembangan berlebihan jisim vegetatif dan mengurangkan hasil benih. Yang paling mencabar Ini budaya kelembapan dalam tempoh yang berbunga - pembentukan biji.  Vigna - pendek hari budaya. Tempoh hari mempunyai kesan ke atas panjang musim tumbuh, ketinggian pokok, kawasan daun, produktiviti tanaman.

Keperluan tanah.  Kebudayaan tidak mengenakan syarat-syarat yang tinggi untuk kesuburan tanah. Vigna tumbuh baik pada berpasir serta atas tanah liat, membuat tinggi keasidan.

Di kawasan tropika ini ditanam di bumi-bumi merah, tanah kuning, tanah gelap-coklat. Berdasarkan bahan-bahan www.ecosystema.ru

Related Posts:
  1. Labu perihal
  2. Terung
  3. Timun
  4. Tomato

kacang, Vigna, kacang, terung, labu

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri