logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Kebaikan cowpea

Kebaikan benih cowpea

Di Ukraine, pakar-pakar dan peminat sudah biasa dengan tumbuhan ini dan berkembang dalam semua wilayah. P  Cowpea bersejarah tanah air adalah Afrika Barat, di mana 5-6000 tahun dahulu tumbuhan telah dijinakkan bersama-sama dengan SORGUM dan bijirin Afrika. Malah pada tempoh yang lama, ia tumbuh di Timur Tengah, India dan China.

Ia kini ditanam secara meluas di Nigeria, Brazil, Haiti, India, Australia dan Amerika Syarikat. Di Eropah, Vigna tumbuh sebagai tanaman tumbuhan di Bosnia dan Herzegovina.  Menurut Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO), dunia setiap tahun 7560000 tan benih cowpea ke 12760000 hektar. Kelebihan utama ialah cowpea tinggi kemarau, haba dan garam rintangan, yang membolehkan berkembang tanaman terus kepada benih, sebagai makanan, sayur-sayuran dan tanaman baja hijau.

Keadaan iklim di padang rumput Ukraine sesuai untuk menanam semua jenis tanaman ini.  Dalam rupa hampir sama dengan kacang Vigna. Ini herba tahunan dengan daun Tanah Merah dan putih, ungu atau kuning pucat-bunga pada tangkai yang panjang. Bunga dalam masa dari pagi ke petang.

Menghasilkan racemes dari 3-7 bunga. Tumbuhan terbantut sebagai satu bentuk renek, dan tinggi dan kerinting sehingga 3 m. buah adalah bulat, lada hijau atau ungu mempunyai panjang 10 hingga 30 sm mempunyai jenis asparagus sayur cowpea kacang sangat lembut dan boleh mencapai panjang sehingga 100 cm!

Vigna ciri-ciri kepelbagaian varietal yang ketara, yang dibina di Institut Antarabangsa Tropika Pertanian (ACP), yang berpusat di Nigeria. Di Ukraine, yang sedang diusahakan jenis amatur biji sehingga 70 cm,  Kadang-kadang anda boleh menemui pelbagai koleksi dari China, Amerika Syarikat dan Eropah Barat.  Semua varietal spektrum cowpea (Vigna unguiculata) milik empat subspesies, dan sayur-sayuran sortak dua: selatan, atau lembu, kacang (subsp.

Unguiculata) dan Asparagus (subsp. Sesquipedalis)  .  Gred subspesies pertama dibangkitkan terutamanya untuk benih lazat kecil dengan mata hitam yang cantik. Jenis sedemikian itu dipanggil "hitam bermata kacang" (Hitam bermata kacang).

Di negara-negara Mediterranean dan Amerika Syarikat adalah cinta, pasti berkhidmat sebagai ulam untuk Tahun Baru. Fakta yang menarik ialah mengenai beliau, walaupun nyanyian lagu-lagu. Cukup untuk menarik balik kumpulan tertentu " Black Eyed Peas ».  Jenis asparagus adalah meluas di Tenggara Aziiv China, Jepun dan Korea. Di Eropah, mereka bertemu di bawah kacang nazvaniyamisparzhevye berbeza, Cina kacang panjang, kacang hijau, asparagus, asparagus Yahudi, dolihos asparagus, kacang gergasi, dan banyak lagi. Mereka membesar dan amatur di Ukraine.

Kebanyakan jenis pendaki, dengan buah yang panjang yang digunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan, dan juga sesuai untuk pengeringan dan pembekuan. Antaranya ialah jenis dengan kacang panjang - 'Metro1,' Cobra ',' Cathedral ', dll Kebanyakan jenis pendek hari dan lewat, tetapi dalam keadaan kering dan panas steppe sempurna matang dan membentuk hasil yang lebih tinggi berbanding dengan kacang.

Asparagus jenis kerinting boleh digunakan sebagai tanaman hiasan untuk landskap balkoni. Di samping itu, mereka boleh digunakan dalam hortikultur. Pelbagai jenis cowpea menyediakan di pameran mana-mana tumbuh-tumbuhan biji dan hidup.  Keperluan untuk pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan disebabkan oleh ciri-ciri genetik, yang terbentuk dalam keadaan yang panas dan gersang daripada subtropika untuk tempoh yang singkat dalam sehari.

Walaupun benih-benih mula bercambah pada 12 `C, keadaan yang paling sesuai untuk percambahan apabila suhu tanah adalah atas C. 17 '  Suhu optimum untuk pertumbuhan tumbuhan dan pembentukan indeks pulangan tinggi adalah di atas C. 25 ' Vigna tidak tahan beku, manakala pada suhu tanah rendah lambat tumbuh. Budaya ini tidak terutamanya menuntut pada kesuburan tanah, tetapi ia harus bersaliran baik dan mempunyai pH 5,5-7,0.

Tumbuhan Pengairan respons positif, tetapi ia membesar dengan sihat dan berbuah dalam hujan-syarat yang diberi. Vigna tidak takut kepada kemarau atmosfera, tahan kemarau oleh jauh melebihi kacang. Oleh itu, budaya ini betul boleh mengambil tempat yang sah bukan sahaja di taman swasta, tetapi juga dalam industri hortikultur.  Tempoh tumbuh-tumbuhan adalah 100-120 hari.

The anggur terbentuk sehingga 200 bunga cantik, dengan nectaries luar pada sepal. Ini nectaries dikunjungi oleh pollinating serangga. Walau bagaimanapun, Vigna berkaitan dengan diri pollinating tumbuh-tumbuhan, walaupun kadang-kadang boleh didebungakan dan serangga. Permulaan bunga jenis memanjat di Kiev diperhatikan pada pertengahan bulan Julai.  The penuaian masa yang optimum biji muda "pada bilah" jatuh pada hari 7-10 selepas pendebungaan.

100 g kacang dimasak mengandungi 47 kalori, 0 g lemak, 0 mg kolesterol, 8 g karbohidrat, 3 g protein. Makan beberapa tertentu cowpea menyediakan 17% RDA vitamin A, vitamin C 31%, 2% besi dan kalsium 5% pada 2,000 kalori pemakanan.  Menurut saintis dari negara China dan Amerika khususnya pelbagai berharga dengan biji hitam, yang tidak terkumpul metallykadmy berat dan memimpin.

Makan benih memerlukan pra-direndam selama 12 jam, atau mendidih selama 80 minit. Pusat saintis untuk Nigeria cowpea sumber genetik dalam mod ini penyediaan benih untuk makanan bahan titik antipischevyh pengurangan ke tahap yang selamat: 8 kali tripsinav inhibitor, alkaloidovv 19 gemaglutaminav 5, cyanogen glucosides - dalam ke-16 dan tannin - 3 kali.

Dalam sayur putaran tanaman cowpea boleh diletakkan selepas itu timun, bawang, Tomato, akar, mengelakkan penempatan langsung selepas saudara mara, yang, kacang, kacang dan kekacang lain. Ia menggunakan baik selepas kesan-baja organik dalam 2-3 tahun akan datang. Pada musim luruh menggali menyumbang fosforus dan kalium pada kadar 30 g super fosfat dan 15 g garam kalium daripada 1 m2. Seperti yang menggunakan nitrogen nitrat ammonium baja (10 g/m2), yang dibuat pada musim bunga sebelum menanam.

Thanks Vigna rhizobia tanpa apa-apa kesulitan, pembaikan nitrogen dari udara, tetapi pada peringkat awal pertumbuhan selepas percambahan, terutama dalam cuaca sejuk, ada defisit.  Seperti halnya dengan kekacang lain, meningkatkan produktiviti% vignydo 30 dilihat dalam pengenalan boron, zink mangan, dan mikronutrien molibdenum.  Tarikh penanaman Lewat membolehkan memberi perhatian lebih kepada penyediaan persemaian.

Dalam hal ini, menghabiskan Buat sungkupan harrows berat dan dua atau tiga penanaman. Vigna, seperti kekacang lain, bertindak balas dengan baik kepada rawatan benih biologik, yang membolehkan untuk mendapatkan berkualiti tinggi, produk alam sekitar selamat. Bagi biji benih dan tumbuhan menggunakan produk biologi berdasarkan bakteria, Rhizobium, Azotobacter, Bradyrhizobium, Pseudomonas.

Inokulasi adalah penting terutamanya apabila tiada putaran tumbuhan kekacang. Untuk rawatan benih digunakan terutamanya dalam negara dihasilkan biologik, termasuk meningkatkan intensiti azotfiksatsiiAzotofit, Baikal EM-1, nitragin, Rizogumin, Filazonit MC. Untuk Kawalan Penyakit disyorkan penggunaan dadah Agate 25-K, Psevdobakterin-2 Fitotsid.

Tarikh penanaman Optimum bertepatan dengan suhu tanah pada kedalaman 10 cm 14-15 `C, yang agak lewat daripada tembikai, timun dan kacang. Di padang rumput, apa-apa syarat berlaku selepas 10 Mei dan lesostepiposle 20 Mei ini. Di samping itu, tarikh-tarikh penanaman membuat ia mungkin untuk mengelakkan sepenuhnya bercambah frosts lewat musim bunga.  Penanaman skim bergantung kepada tabiat tumbuh-tumbuhan. Jenis Bush disemai dalam skim yang telah digunakan untuk kacang: lebar lebar kaedah jarak baris 70 cm

mendalam Jadual Program biasanya sehingga 5 cm jarak antara pokok adalah 10-15 cm untuk mendapatkan benih mesra sebelum dan selepas penanaman dijalankan pembungkusan tanah.

Mendaki jenis disemai dalam jenis cahaya yang digunakan menyokong. Dalam pengeluaran terutamanya menggunakan dua cara untuk membentuk rasteniyna jari-jari dan kolyah.P  Budaya kerdil yang termurah. Untuk menara menggunakan sisa kayu daripada tempatan belukar tiang atau buluh yang diimport. Pemerhatian kami cadangkan untuk meningkatkan kestabilan tiang menyemai dijalankan di bawah skim 50x50 cm baik pilihan dengan dua atau tiga biji.

Pada awal pembentukan set batang menjalar sokongan, yang menghubungkan bahagian atas. Ternyata sejenis "khemah" empat tiang. Kestabilan "membuat" tumbuhan kepada angin yang mencukupi untuk mendapatkan hasil yang tinggi. Walau bagaimanapun, di peringkat awal pertumbuhan dan menjalar batang utama sebelah banyak mesti mendapat sokongan yang mencukupi.  Untuk perubahan landskap di taman boleh dibuat dari khemah cowpea sebenar. Untuk tujuan ini adalah perlu untuk menyemai dengan lorong yang luas (sehingga 1,5-2,0 m).

Lubang oleh tempat lubang pada jarak 45 cm dan Betina 2-3 biji. Sejak awal pertumbuhan batang menjalar utama yang mengandungi tidak langsung ditetapkan, yang menghubungkan bahagian atas mereka. Tempat di palang atas. Vigna cepat naik kepadanya, dan kacang panjang, ular kecil seperti hijau, akan hang dalam khemah itu yang luar biasa.  Perlu diingatkan bahawa usaha untuk menggunakan sokongan secara langsung dari jagung tidak menghasilkan hasil yang diharapkan.

Jagung sangat mengaburkan cowpea tumbuhan cahaya mendesak. Pada masa yang sama, jaringan sintetik, yang digunakan secara meluas dalam hortikultur moden, telah menunjukkan kecekapan yang tinggi dalam keadaan pendaratan utama setiap 1,5-2 m dan wayar membujur untuk pengekalan itu. Jika tidak, massa besar vegetatif dan hasil biji cowpea selepas angin dan hujan dipendekkan bersih. Vigna serta berpaut kepada gril mesh, pagar dan hiasan.

Untuk mempercepatkan percambahan boleh digunakan agrovolokno, yang tidak dikeluarkan sebelum berlakunya batang menjalar. Teknologi Kluster berjaya boleh tumbuh di benih cowpea. Umur rassadydo 25 hari.

Musim Long membesar memerlukan merumput berganda, arahan untuk menyokong batang menyeleweng dan mendahului sulur unfruitful. Perjuangan menentang penyakit dan perosak yang disyorkan hanya untuk tanaman benih.  Penuaian dilakukan pada waktu pagi setiap 2-3 hari.

Blades berkembang dengan cepat, yang mengurangkan kualiti dalam masakan mereka. Oleh itu, jenis kacang pendek dituai kacang panjang muda di suatu 15-20 cm, dan panjang dlinnymipri dari 30-40 cm, dituai sebelum sampai dua pertiga daripada panjang maksimum. Berat 10 bilah dalam pelbagai dengan kacang, pendek luas adalah 40-50 gram, dengan panjang - 100-130, yang

biji asparagus Produktiviti mendaki gred sehingga 3 kg/m2, dan di dalam semak - 1 kg/m2. Bush selepas masak pelbagai tawaran benih lazat yang direbus lembut lebih cepat daripada kacang. Berbeza dengan dipintal kacang penuaian bilah cowpea sering diteruskan sehingga musim luruh frosts pertama.

Related Posts:
  1. Terung

kacang, terung, kubis, Vigna, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri