logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Apakah Vigna?

Benih dan benih. Mengenai kacang yang hebat ini, yang pasti, didengar oleh ramai, tetapi beberapa yang ditanam. Apakah Vigna? Vigna - sejenis tumbuhan tertentu sayur-sayuran, yang dipunyai oleh keluarga kekacang yang hampir sama dengan kacang dan sangat popular dan dihormati di taman Cina. Apa yang penting tertentu yang diperoleh bentuk asparagus cowpea, yang diperolehi orang-orang Cina sejak abad penanaman.

Brokoli Vigna (dalam bunyi Cina seperti "Honduras") menjadi terkenal di negara kita, seperti kacang asparagus dengan panjang daripada tulang belikat (bahu bilah - daun kacang dengan benih) untuk 1m. Walaupun ia tidak benar-benar kacang, tetapi dalam istilah Russia berkebun, istilah ditangkap, jadi kita selepas ini hendaklah memanggil ia kacang. Brokoli - ia bermakna bahu lembut, dan memohon makanan bezvoloknistye.

Bahu cowpea digunakan dalam makanan di peringkat "kematangan susu", iaitu apabila panjang mereka adalah kecil dan mencapai 20-50 cm, rebus, goreng dan tin. Masak bersama-sama dengan biji buah orang memanggil lobio. Pada kandungan protein lebih tinggi daripada cowpea bahu dan ikan dekat dengan daging. 1. Vigna Jepun - kacang asparagus, kerinting, pokok renek mencapai ketinggian 4-5 m. Bahu ~ 1.5 cm lebar, warna kulit, biji hitam, panjang daripada tulang belikat hingga 1 pm

2. Vigna Cina - Asparagus kacang, Woodbine, renek mencapai ketinggian 4-5 meter bilah lebar kira-kira 1 cm, warna coklat biji, panjang bahu sehingga 1 m. 3.

Vigna belukar - kacang biasa, bilah dalam makanan tidak terpakai. Loji sehingga 2 m, hasil tanaman, semak kuat. Benih tidak besar, warna legap, panjang buah kepada 25 cm Oleh itu, bilah tidak matang digunakan dalam makanan hanya di Jepun dan cowpea cowpea China, Vigna belukar biji asparagus tidak.

Walau bagaimanapun, ketiga-tiga jenis bilah cowpea sama-sama digunakan dalam perubatan kaum. Teh, dibru dari bilah kering daripada cowpea, adalah berguna untuk pesakit yang menghidap diabetes untuk memelihara kadar gula dalam darah, adalah berguna dalam penyakit hati, buah pinggang, jantung, mata, anemia dan penyakit pankreas. Maklumat lanjut mengenai resipi dari cowpea anda memberitahu doktor atau perubatan homeopati pengguna yang popular. Saya terus kisah pertumbuhannya.

Sudah tentu, kepentingan paling berkembang cowpea Jepun dan Cina, lebih-lebih lagi, bahawa salah satu jenis tumbuhan ini boleh "meminjam" sehingga 4 kg bilah hijau (buah). Saya harus mengatakan bahawa ketiga-tiga jenis di peringkat anak benih dan, dalam amalan, sebelum hal membuahkan adalah sama dalam penampilan, untuk membezakan setiap pelbagai hanya boleh berbuah.

Semua mempunyai bentuk yang sama cowpea daun, batang dan bunga - batang pensel nipis, daun yg mempunyai tiga daun, hijau tua, berkilat, terdiri daripada tiga daun besar, bunga biru-ungu racemes panjang, bersendirian, sering berganda, berkembang awal pagi, petang, menjadi kuning-coklat warna dan dekat. Berkembang cowpea kelas masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Yang paling sukar untuk latitud (Moscow wilayah) saya - ia Vigna Jepun.

Vigna Jepun - pendek hari loji, iaitu sesuai untuk berkembang dalam keadaan biasa di negara kita hanya di latitud yang Rostov-on-Don, Khabarovsk dan selatan. Ia adalah "biasa" untuk malam selatan gelap, jadi dalam tali pusat berbunga dan berbuah bermula pada bulan Ogos dan September, tetapi kali ini kita sudah mula bertenang. Anda perlu mempunyai banyak kesulitan, sejak kilang kadang-kadang tidak mempunyai masa untuk memberikan hasil benih walaupun dalam rumah hijau itu.

Satu-satunya cara untuk berkembang cowpea Jepun di lorong tengah - ini penyesuaian diri tumbuhan dalam beberapa tahun dalam sistem mata wang wajib (dipotong) pucuk untuk mendapatkan benih daripada buah berikutnya pertama, yang secara umum adalah masalah, walaupun mungkin, atau rumah hijau pemanasan musim luruh yang mahal dan tidak cekap. Vigna - sendiri didebungakan, tetapi tertakluk kepada pendebungaan silang. Jika anda ingin mengekalkan kelas - setiap Loji individu.

Istilah musim berkembang cowpea untuk tali pinggang Jepun pusat penanaman sehingga kematangan benih adalah lebih kurang 150 hari. Tapi lain lagi perkara - Vigna China. Ini adalah satu tempoh yang sangat awal budaya dengan tumbuh-tumbuhan sebelum menggunakan pisau hijau dalam makanan kira-kira 60 hari sebelum masak benih itu kira-kira 90 hari. Oleh itu, apabila penanaman benih pada awal Mei, anda akan dapat raya pada buah manis dan lembut pada awal Julai. Ia adalah untuk jalur tengah adalah yang paling munasabah dan tidak menonjol daripada cowpea.

Di samping itu, ini keajaiban alam semula jadi dengan kekuatan luar biasa dan hasil adalah penyesuaian saya selama 19 tahun tidak kurang daripada generasi tujuh. Terdapat satu perbezaan yang amat ketara dalam penanaman cowpea semakin sayur-sayuran konvensional kacang. Adalah dipercayai bahawa 50-60% daripada kacang itu sendiri menyediakan baja nitrogen pada perbelanjaan pembelajaran akar nitrogen dari udara. Kerana sistem akar kurang maju dalam kacang dan terletak terutamanya di permukaan.

Ini adalah penegasan standard beberapa tahun mengetuk saya di cowpea semakin meningkat, terutamanya China. A daun tumbuhan mula bertukar menjadi kuning, pertumbuhan berhenti, buah-buahan yang masak awal, dan kecil. Seperti yang anda lihat, terdapat, kekurangan baja nitrogen. Malah, untuk memupuk "massa", yang terdiri daripada Cina Vigna (atau Jepun), kerana satu kilang dengan semua pucuk buah-buahan dan sisi dalam bentuk hijau dalam tempoh berbuah aktif berat 5 kg, tanah perlu bersedia dengan berhati-hati.

Berikut adalah cara untuk memasak di China. Tanah itu dianggap secara mendalam - 22-25 cm, membuat organik, baja reput, dan membuat rabung rabung 80 cm lebar dengan berhati-hati potong permukaan dengan meraih itu, bercampur dengan humus tanah. Sepanjang rabung dari dua alur - 45 cm antara satu sama lain.

Vigna cinta haba, maka ia menanam bersungguh-sungguh dalam bidang terbuka hanya apabila suhu mencapai 15-20 C. Benih disemai dalam furrows pada kedalaman 4-5 cm dan jarak antara pokok 80-10 cm Boleh ditanam dalam penanaman padat, seperti yang saya lakukan (7 katil furrows jarak antara furrows 15 cm antara pokok dalam furrows 10 cm), tetapi dalam kes ini walaupun sejuk "caj" tanah dan kemudian mula makan semasa mengikat kacang organik cair. Sejak beberapa tahun aku telah datang kepada apa-apa tanaman yang tebal.

Ini ketara boleh meningkatkan hasil per unit kawasan. Vigna Cina (kedua-dua Jepun dan belukar) ditanam dalam budaya, menegak, iaitu setiap sokongan tumbuhan diperlukan (membelit, tali). Tiang-tiang di sepanjang alur perlu sangat kuat, seperti dawai, seperti menyokong adalah massa hijau besar. Ketinggian dawai pembawa hendaklah pada kira-kira tiga meter.

Memandangkan belayar besar jisim hijau, adalah lebih baik untuk menanam tumbuhan kering di sebelah, tetapi sentiasa di tempat yang cerah. Membersihkan bilah Cina cowpea bermula 8-10 hari selepas pembentukan ovari, apabila benih mencapai nilai bijirin gandum. Pada masa ini kopi berair, daun berisi dan menggunakannya sebagai makanan. Jika anda menanam benih cowpea dan untuk mendapatkan sayap kering dan campuran teh, kemudian meninggalkan buah sepenuhnya matang dan kering pada tumbuhan.

Kacang Vigna mempunyai pertumbuhan tenaga yang amat besar. Ia akan berbuah untuk fros yang paling terus-menerus meningkatkan massa hijau dan memberi lebih banyak buah dan banyak lagi. Dalam cowpea Cina (seperti dalam semua gred) daripada batang utama membangunkan banyak pucuk sampingan yang aktif buah-buahan.

Kerana kenyataan bahawa Vigna sensitif kepada fros dan bertindak balas dengan baik kepada haba, selepas mendarat di pucuk tumbuhan pesat penyejukan adalah wajar untuk menyembunyikan filem sebelum ketibaan musim panas ini. Satu perkataan sahaja perlu berkata kira-kira prinsip pengumpulan buah - bilah hijau. Lebih banyak anda mengumpul tumbuh-tumbuhan dari bilah muda, semakin ia akan membina yang baru.

Oleh itu, biji sudah cukup untuk meninggalkan beberapa tumbuhan, dan aktif baki dan memilih buah-buahan untuk makanan. Cowpea China dan Jepun juga boleh digunakan untuk tujuan hiasan di taman tegak: rekabentuk pagar, arbors, pergolas, balkoni, struktur udara.

Sesetengah peminat alam berjaya digunakan sebagai landscapers cowpea berkuasa dalam apartmen dan di samping menerima buah besar, tetapi dalam kes ini, kita tidak boleh lupa bahawa ini adalah tumbuhan tahunan dan suka bahagian yang cerah, "panduan" ia harus di siling atau di cerah dinding, dan periuk harus di tempat yang hangat. Kesimpulannya, sekali lagi saya akan mengatakan bahawa kacang cowpea sangat berkhasiat dan tender dan boleh digunakan untuk penyediaan makanan banyak, dan sup indah. Berikut adalah beberapa resepi. 1. Salad dengan cowpea.

Bilah muda dipotong keping 3-4 cm dan rebus sehingga lembut di dalam air masin. Tambah kentang rebus, lobak, dan telur. Berat bilah dalam jumlah salad sekurang-kurangnya 50%. Campurkan dengan mayonis, krim masam, zaitun atau minyak bunga matahari. 2. Sup bilah cowpea.

Potong 300 g bilah yang cowpea. Tumiskan bawang dan pasli dengan tepung. Blade dihiris, bawang, daun pasli, 200 g tomato, sayur-sayuran masak di dalam air masin sehingga bilah lembut. Apabila krim masam jadual. 3. Vigna, bakar dengan telur. Rebus bahu cowpea dipotong dadu. Letakkan kuali, lancar.

Tuangkan telur, disebat dengan krim masam. Bakar dalam ketuhar. 4. Vigna semulajadi, dikekalkan. Bahu pucat dalam air mendidih cowpea selama 5 minit, masukkan ke dalam botol steril dan isikan dengan air garam 2% (20 g garam setiap 1 liter air), tambah cuka 9% (0.5 sudu setiap balang setengah liter). Bank untuk menutup penutup disterilkan dan disterilkan di dalam air mendidih selama 25-30 minit.

Tambah rempah secukup rasa. Saya yakin bahawa kini anda boleh dengan mudah menguasai penanaman budaya ini menarik. Benih keluar. Berdasarkan bahan-bahan www.sadograd.ru

Related Posts:
  1. hidangan dengan kacang
  2. Terung

kacang hijau, brokoli, kacang, Vigna China, Vigna

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri