logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Momordika timun squirting

Momordika squirting labu timun

Momordika (Momordica L.) - satu tahun herba menjalar memanjat silnovetvyaschayasya labu keluarga, biasa dalam Asia Tenggara. China, Hong Kong, Tayvane, Timur India, Filipina, tumbuhan ini tumbuh di lereng dalam hutan kaki pada ketinggian 1300 m. Namanya berasal dari bahasa Latin momordicus - menggigit. Nama, rupa-rupanya, disebabkan oleh hakikat bahawa sehingga tumbuhan berkembang, semua badan terbakar apabila disentuh, seperti Jelatang a.

Tetapi jika anda first buah masak untuk berhenti menggigit momordika. Buah-buahan yang digunakan sebagai makanan segar atau dalam jeruk. Sesetengah spesies momordiki (asal, benih, daun) digunakan perubatan di Asia. Momordika dengan dedaun tebal dan besar kuning pupyrchatymi "timun" sebagai menarik dan tumbuhan hiasan. Apabila masak buah-buahan dan pecah daripada bijirin main indah merah mereka.

Kilang itu mempunyai beberapa nama seharian: timun liar, tembikai, gila, pahit labu, balsamic pear, timun India. Daun spesies yang paling palmately lobed, cerah hijau, sederhana. Momrdika mekar bermula pada bulan Jun apabila mereka mula aktif tumbuh pucuk sampingan.

Bunga biasa, Lima, gay, warna kuning atau sedikit kemerahan dengan aroma yang menyenangkan halus. Pada mulanya muncul peluru kosong, dan kemudian dan bunga betina terbentuk. Selepas pendebungaan, ovari serta-merta mula berkembang. Tetapi hiasan yang paling memberi buah bujur panjang 10-15 cm, ditutup dengan tubercles dan rambut.

Buah berbentuk bujur, tirus ke kaki, sudut, papillose. Apabila masak, buah kuning pada mulanya dan kemudian beransur-ansur adalah oren terang. Rasanya mengingatkan momordiki rasa amat masak labu dengan permukaan pahit.

Buah masak dan benih retak menembak. Benih momrdiki rata, hampir bulat, 1-1,5 cm panjang, mempunyai permukaan tidak rata. Benih masak sesuai untuk penanaman, mempunyai warna coklat gelap.

Amnion Juicy membran gelap warna merah dengan rasa yang menyenangkan. Momordika Cochin Cina atau India timun (Momordica cochinchinensis Spreng.) (Cochin China - bahagian selatan Indocina.) Daun tiga pihak, bunga kuning. Buah berbentuk bulat panjang, 10-12 cm lebar, dengan merah papillate outgrowths; biji besar dengan berbau busuk. Momordika harantiya (Momordica charantia L.) (charantia -... Dari Itali Rujukan Rast Caranza). Batang kasar, pubescent. Daun lima lobed palmate cemi, sinuate-bergigi.

Bunga pucat kuning. Mempunyai buah yang bujur, sehingga 25 cm biji tebal, dengan kelebihan bertakuk dan prisemyannikom merah. Dalam homeopati, gunakan balsamic Momordiku - Momordica balsamina L. Teknik tanah pertanian penanaman teknik momordiki sama cucurbits lain, tetapi ia mempunyai keunikan sendiri. Ia boleh berjaya tumbuh di balkoni jendela, atau balkoni.

Dalam momordiku negara ini lebih baik diletakkan di dalam rumah hijau atau Terarium. Benih disemai momordiki pada akhir Mac - awal bulan April. Mereka tidak memerlukan pra-rawatan, kecuali untuk pembasmian kuman, yang biasanya terdiri daripada merendam dalam larutan merah jambu daripada kalium permanganat selama 24 jam.

Selepas pembasmian kuman benih ditanam dalam campuran baja daun, humus, tanah gambut dan pasir (1:1:1:0,5). Pembenihan adalah paling baik dilakukan di dalam pasu individu gambut-humus atau dalam cawan plastik dari krim, yang pada pendaratan benih ke tempat yang tetap boleh dipotong untuk tidak merosakkan akar. Jangan tunggu benih naklevyvaniya dalam air, kerana ini akan membawa kepada kadar survival rendah benih di dalam tanah. Benih disemai di pinggir kedalaman 1-1,5 cm hangat (22-25C), tanah lembap.

Apabila tumbuh benih adalah penting untuk mengekalkan tanah sentiasa lembab momordiki dan hangat. Dalam keadaan itu, anak benih mesra muncul dalam masa seminggu. Benih disembur dengan air suam. Boleh dibiakkan dengan keratan Pasynkova momordiku dan dari bahagian bawah pokok telah membangunkan dua helai. Mengekalkan keratan pada suhu di bawah 25C di dalam air atau campuran tanah gambut dan pasir di bawah perlindungan.

Kira-kira sebulan kemudian perakaran Keratan ditanam di dalam tanah dan dilindungi balang selama beberapa hari atau beg plastik untuk kadar hidup yang lebih baik. Seperti mana-mana sokongan momordike liana diperlukan. Pilihan terbaik, seperti yang disebutkan di atas - satu jari-jari menegak atau Grid 6-8 inci ketinggian kira-kira 1.5 m. Jika bekas besar, ia adalah mungkin untuk mengukuhkan sebagai tripod sokongan.

Kilang itu membentuk sebilangan besar laterals - pucuk terbentuk dari tunas yang terletak di axils daun. Pada kilang biasanya meninggalkan tiga pucuk utama, dan stepchildren dikeluarkan. Ia juga mungkin bagi setiap pucuk utama untuk meninggalkan 1-3 stepson, dan lain-lain untuk menghapuskan, tetapi dengan kaedah penjagaan ini perlu diambil untuk mahkota tidak terlalu menebal. Apabila benih membuka two daun sebenar, ia ditanam di tempat yang kekal.

Perkara yang paling penting bagi pemindahan itu - tidak kerosakan sistem akar, jika kilang akan masa yang lama untuk menjadi sakit dan mungkin mati. Kapasiti untuk berkembang mengambil sederhana (5-10 liter), sebagai momordika membangun bukan akar yang sangat besar sistem. Apabila penanaman perlu meninggalkan bilik di bahagian atas hidangan yang dapat mencurahkan tanah kerana mereka mencuci air pengairan, sebagai tumbuhan tidak bertolak ansur dengan pendedahan akar. Tanah untuk penanaman perlu subur dengan sedikit tindak balas asid.

Ia tumbuh dengan baik di berpasir atau tanah liat berkelodak momordika lempung dengan tambahan humus. Perlu untuk menyediakan sistem perparitan yang baik, jadi tumbuhan sebagai kebimbangan genangan air di dalam tanah. Membantu untuk meletakkan saliran kasar-fibered lapisan kompos.

Ia melindungi tanah dari basuh kaki dan merupakan sumber haba dan nutrien. Semasa musim berkembang momordiku diberi makan setiap dua minggu penuh dengan mineral atau baja organik. Momordika - tumbuhan photophilous, jadi Oprah terbaik untuk anggur ini adalah jari-jari menegak, yang menyumbang pencahayaan yang lebih baik daripada keseluruhan loji. Pameran terbaik - yang pritenenie barat atau selatan dengan cahaya matahari secara langsung di tengah hari. Dengan kekurangan cahaya ovari boleh hancur, tetapi buah akan kecil.

Semasa pertumbuhan aktif tumbuhan memerlukan banyak kelembapan, jadi komponen warna tanah mesti sentiasa lembab. Benefisial memberi kesan kepada perkembangan suasana lembap momordiki dengan semburan biasa. Loji yang cintakan haba, dan dengan itu pada suhu di bawah 20-22C pembangunan melambatkan.

Untuk buah-buahan yang ditetapkan perlu pendebungaan momordike, jadi anda perlu bekerja lebah dalam rumah, meninggalkan tamponchikom kapas atau berus debunga dari bunga jantan kepada wanita. Untuk menghias dan mendapatkan benih untuk menanam, meninggalkan beberapa buah-buahan. Untuk mengumpul makan 8-10 hari Zelentsov, sebagai lebih matang buah-buahan amat gorchat. Lebih banyak anda mengumpul buah, lebih banyak mereka akan ditubuhkan. Sebilangan besar buah-buahan matang melemahkan kilang.

Buah momordiki disimpan selama 2-3 minggu pada kelembapan 11-13c dan tinggi (85-90%). Pada suhu yang lebih tinggi buah-buahan masak - kuning dan retak. Momordika terdedah kepada pelbagai penyakit seperti timun, dan rosak oleh perosak yang sama.

Ini mozek bacteriosis virus, cendawan serbuk, putih reput. Daripada aphids perosak diingat bahawa serangan kilang di kelembapan rendah. Berdasarkan bahan-bahan cvetovod.com

pucuk, labu

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri