logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Jenis timun

Varieti sayur timun

timun milik keluarga labu (Cucurbitaceae), dan rumahnya secara tradisinya dianggap panas ke India, walaupun lama, berkembang timun dan Afrika dan Greece, dan wilayah besar Empayar Rom. Oguretsedinstvenny sayur (dan dari segi botani - buah-buahan), yang kita makan tidak matang. Timun sangat popular dalam komposisi, serta masin atau jeruk.

Di Rusia dan negara-negara Slavic, timun - satu selera kegemaran, dan ia bermakna mabuk rassollyubimoe. Untuk pencapaian yang banyak pada tahun 2007 di Shklov (Belarus) bahkan sebuah monumen untuk timun. Timun - haba dan kelembapan yang cintakan budaya.

Varieti timun boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: Rumah hijau - dengan buah-buahan lama lancar sehingga 30 cm atau lebih; ??gryadochnye - untuk tanah terbuka dengan buah saiz 10-15 cm dan cornichons - saiz buah-buahan tidak melebihi 10 cm Di samping itu, timun dengan nipis putih voloskamisalatnogo destinasi durinya, dan dengan hitam shipamizasolochnye. Timun ditanam benih dan kaedah nonseedlings. Menyemai benih untuk benih menghasilkan kira-kira sebulan sebelum kawasan pendaratan.

Biji benih perlu pra-rendam dan bercambah - ini akan mempercepatkan kemunculan. Secara langsung dalam timun terbuka bidang benih ditanam apabila (Sekitar akhir Mei di tengah Rusia, pada awal Mei - di tengah-tengah Eropah). Dalam kaedah makan nonseedlings bengkak atau bercambah benih yang dihasilkan pada suhu tanah adalah di lapisan atas tidak kurang daripada 13-15 darjah, jika tidak hanya mengurai benih. Kedalaman meterai semyanokolo 2 cm plotnost5-7 tumbuh-tumbuhan bagi satu meter persegi. Lihat juga:

tanah untuk timun harus sederhana rapuh, baik untuk mengekalkan kelembapan dan sangat subur. Kerana sistem akar timun kecil, sangat mudah untuk tumbuh mereka, memperkenalkan Lubang penanaman tempatan atau parit. Lubang atau parit digali untuk kedalaman kira-kira 40 lapisan susunan cm bahan organik dicampur dengan tanah dari atas adalah untuk tidur dengan tanah yang bersih, yang ditanam timun.

Berpecah belah, organik banyak haba, yang mempercepat pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan, dan seterusnya berfungsi sebagai sumber makanan yang sangat baik hampir keseluruhan musim. Lokasi penanaman timun perlu juga diterangi oleh matahari (separa teduh diterima) dan dilindungi daripada angin. Khususnya, peranti daripada rabung di bumi sebagai perisai manusia Dengan menyemai di dalam dua baris pada sisi patch timun, meninggalkan membuka sebelah selatan.

Suhu optimum untuk pembangunan biasa timun (dan cucurbits lain) adalah di antara 23-30 darjah. Suhu udara di bawah 15 darjah membawa kepada penindasan dan menghentikan pertumbuhan tumbuh-tumbuhan di mana-mana peringkat pembangunan. Timun beku untuk maut (terutama bagi tanaman muda rapuh), perubahan suhu menghalang pertumbuhan.

Oleh itu, di Eropah utara dan tengah Rusia timun ditanam kebanyakannya di bawah meliputi filem, sekurang-kurangnya dalam separuh pertama musim panas. Menjaga timun dikurangkan untuk memangkas, menyiram merumput, pembajaan (jika diperlukan) dan terikat dengan . Selepas pembentukan 5-6 daun batang utama timun perlu prischipnut. Ini menggalakkan pembukaan cawangan tumbuh-tumbuhan, pembangunan pucuk dengan bunga betina dan produktiviti meningkat.

Kelembapan dan amat penting bagi timun semasa pertumbuhan aktif (Jun), dan pembentukan buah-buahan (Julai, Ogos). Walaupun tanah pendek pengeringan semasa pembentukan buah-buahan membawa kepada kepahitan dalam timun, yang kemudiannya menyiram tidak tidak betul. Penyiraman Timun perlu air suam (air sejuk membawa kepada perencatan pertumbuhan dan kemunculan acuan kelabu).

Untuk mengekalkan tanah penanaman timun kelembapan bahan-bahan organik (anda juga boleh menggunakan keratan rumput dari rumput). Mulsa melindungi tanah daripada pengeringan dengan pesat dan menghalang pertumbuhan rumpai, dan dengan itu timun air akan kurang, dan gemburkan katil daripada rumpai dan tidak perlu. Sistem akar timun yang memerlukan udara.

Air yang kerap dipadatkan tanah nezamulchirovannuyu, dan melonggarkan akar kerosakan halus. Untuk memastikan akses udara, menggunakan garpu taman ke dalam tanah untuk membuat punctures kedalaman 10-15 cm Memperkenalkan makanan, anda harus ingat bahawa semasa cuaca sejuk mendung perlahan pertumbuhan timun dan kebaikan baja tidak akan: akar timun secara aktif dapat menyerap nutrien apabila suhu tanah tidak kurang 10 darjah. Untuk mengelakkan kebakaran, tuangkan satu penyelesaian tanah baja lembap sekitar timun, mengelakkan dedaunan.

Biasa, penuaian kerap menyumbang kepada pembentukan buah lebih banyak, melambatkan penuaan tanaman dan meningkatkan hasil. Jenis timun korotkoplodnyh dituai setiap hari 1-2, dlinnoplodnyh (rumah hijau) tiap-tiap hari 3-4. Apabila semakin timun dalam tanah semasa hujan lebat terdapat risiko penyebaran pesat botrytis dalam tumbuhan tenunan menebal.

Keputusan yang baik mengikat mereka untuk permaidani itu: tanah memandu kepentingan meter padu, antaranya tarik tali dan ikat anggur timun (seperti ladang anggur). Kadang-kadang saya ditanam benih timun yang dihasilkan hanya bunga jantan. Untuk merangsang pembentukan bunga dengan ovari perlu berhenti minum timun selama beberapa hari, yang membolehkan tanah untuk kering.

Menguning dan amputasi daripada timun ovari mencadangkan membasahkan tanah atau kekurangan nutrien, yang boleh berlaku dengan menanam dekat. Dalam keadaan sedemikian adalah perlu untuk memberikan tanah kepada kering dan kemudian memberi makan timun dengan larutan baja mineral atau . Harus berhati-hati tentang perkara makan timun organik: organik penyelesaian cecair boleh mengandungi Fusarium patogen, dan penyelesaian berdasarkan rumpai kini boleh membawa virus penyakit yang berbeza (misalnya, virus mozek tembakau adalah berdaya maju selama hampir setahun). Berdasarkan bahan-bahan www.countrysideliving.net

Related Posts:
  1. Kentang

labu, kentang, kubis, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri