logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Rawatan terung

Terung, terung rawatan  Terung (Solanum melongena var. Esculentum), sebuah kilang tahunan keluarga nightshade itu (Solanaceae), diternak secara meluas di kawasan-kawasan panas seperti tanaman sayur-sayuran. Takson ini dianggap tempat kelahiran India, terung ditanam pada zaman purba. Ketinggian batang rumput pada purata 60 cm

Daun ini luas, kolyucheshershavye, bunga, ungu, biasanya bersendirian, diameter 2,5-5 cm buah sfera atau bujur (beri), biasanya berwarna ungu, tetapi boleh ungu, kuning atau berjalur; mencapai diameter 20 dan panjang 30 cm dalam makanan yang dimakan rebus atau goreng.  Terung juga mempunyai nama-nama lain: badrizhan, Demyankov, Sinenky.

Luaran dibesarkan di selatan atau pusat Rusia, di taman-taman, di utara - di rumah hijau. Terung adalah tanaman sayur-sayuran popular. Jika sebelum mereka berkembang hanya di kawasan-kawasan selatan, kini berjaya ditanam di kawasan lebih utara.

Dalam terung liar berkembang di Timur India, tetapi lebih daripada 1,500 tahun yang lalu, telah dijinakkan dan ditanam di China dan negara-negara Asia Tengah. Spread sayuran ini oleh orang-orang Arab, terung zavezshim di Afrika dan Mediterranean Eropah. Khusus nama-melongena terung berasal dari bahasa Sanskrit vatin ganah, yang memberikan nama buah ini dalam bahasa lain: Bahasa Arab dan Parsi Bdinjn al-badhinjan.

Daripada perkataan Arab masuk ke Sepanyol sebagai alberengena, dan kemudian berlalu ke dalam bahasa Perancis sebagai Terung. Dalam bahasa Latin dan Itali dan telah diberikan al-badhinjan masing-masing dan melongena melanzana, yang salah ditafsirkan sebagai Mela Insana, «epal gila." Dalam Portugis, sayur-sayuran ini dipanggil bringella, dan, terima kasih kepada perdagangan aktif dengan India, Portugal, dikenali sebagai "rumah balik", tetapi sebagai terung. Di Hindia Barat, nama Portugis telah diubah sebagai perang menyeronokkan.

A Rusia terung 'berasal dari bahasa Turki di mana ia dapat melalui semua bahasa Arab sama al-badhinjan. Di Rusia, terung datang hanya dalam abad 17-18. Tidak segera, secara beransur-ansur atau lebih tepat beberapa abad kemudian, Demyankov, Pakistan, badarzhany, baglazhany, podlizhany dan akhirnya Sinenky kerana ia dipanggil di Rusia, terung, adalah perkara biasa Sayur, terutama di wilayah selatan Rusia.

Memanggil terung itu tidak sepenuhnya benar, kerana warna buah-buahan berbeza-beza bergantung kepada jenis dan tahap kematangan dari susu putih emas putih, buah-buahan cahaya ungu untuk ungu gelap, dan magang menjadi warna kelabu-hijau atau coklat-kuning. Yang paling lazat biru-hitam bujur buah matang. Biasanya benih kecil dan beri rasa (tetapi tidak betul adalah buah terung itu), manis dan membantu.

Makan Terung mengurangkan kolesterol dalam darah, pulpa buah-buahan mengandungi banyak kalium, yang menormalkan metabolisme air dalam badan dan meningkatkan fungsi otot jantung. Buah-buahan masak dengan terung mengandungi 9% daripada bahan kering, protein 0.9%, 0.1% lemak, 5.5% karbohidrat, serat 1.3%, 0.2% asid organik. Ini kalori rendah sayur-sayuran.

Ia mengandungi vitamin C, B, B2, PP, dan karotena. Komposisi mineral termasuk kalium, natrium, kalsium, magnesium fosforus dan besi. Terung menormalkan air garam dan pertukaran lemak, garam paparan asid urik, adalah penting sebagai sumber kalium.

Mereka mungkin berguna untuk memasukkan ke dalam diet untuk gout dan pelbagai penyakit kardiovaskular, aterosklerosis, sembelit, masalah hati, kegagalan buah pinggang. Pesakit yang menerima kortikosteroid, terung hanya keperluan serta menormalkan metabolisme air garam dan memperkayakan badan garam kalium. Di samping itu, terung menghalang penyerapan kolestrol oleh badan.

Pakar mengesyorkan pesakit terung dengan perut dan penyakit usus. Makan terung berguna untuk pencegahan dan rawatan aterosklerosis, sebagai meningkatkan penyingkiran kolesterol, mengurangkan kepekatan dalam darah. Terung menunjukkan warga tua dan penderitaan dari penyakit kardiovaskular, diiringi oleh edema, sebagai kandungan kalium yang besar mempunyai kesan yang baik kepada fungsi jantung, menggalakkan penyingkiran bendalir berlebihan dan normalisasi metabolisme air.

Good luck! Berdasarkan bahan-bahan www.vmiretrav.ru

Related Posts:
  1. Zucchini
  2. Pea

zucchini, kacang, terung, sayur

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri