logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Penjagaan skuasy

Skuasy penjagaan sayur-sayuran

Entah bagaimana saya ternyata pada sikap hidup semata-mata consumerist ke arah pembentukan ini ilahi. Tetapi semak beberapa meningkat skuasy, dan mendapati bahawa buah-buahan tidak begitu mudah. Sebuah kematangan eerily, yang lain adalah kecil.

Sebagai salinan awal Tverdokoraya belukar sayur labu (Cucurbita pepo L.), raznovidnostMelorero (L.). Tanah air squash, seperti zucchini, Selatan dan Amerika Tengah. Skuasy ditanam untuk makanan dan hiasan tujuan. Orang panggil dia labu plat. Buah-buahan masak digunakan untuk tujuan hiasan dan sebagai permainan kanak-kanak. Varieti buah-buahan berwarna kuning dan oren kelihatan sangat menarik dan boleh menjadi perhiasan di dalam rumah.

Pemakanan. Dalam menggunakan makanan daripada ovari muda, yang mengandungi vitamin, gula, mineral, enzim dan lain-lain nilai pemakanan skuasy zucchini di atas, tetapi hasil yang lebih rendah. Buah-buahan yang bernilai untuk hartanah rasa tinggi. Daging adalah sangat tebal, firma, segar, lembut. Dalam buah-buahan matang teknikal menyediakan 610% bahan kering, gula 24%,, 2030 mg/100 g vitamin C. rasa lembut, satu bentuk yang indah dan unik kekapis membuat jadual buah hiasan.

Sifat-sifat ubat. Kekapis mempunyai ciri-ciri tinggi pemakanan dan perubatan, ia mengandungi air dalam bentuk terikat (9094%) dan sebatian alkali yang menyumbang kepada pencernaan protein lebih lengkap dan mengekalkan alkali darah. Ia digunakan sebagai produk perubatan dan diet untuk darah tinggi, hati, buah pinggang, dan penyakit selesema, penyakit ulser, aterosklerosis. Ciri-ciri morfologi dan biologi. Satu tumbuhan tahunan tumbuh di semak duri, membentuk yang agak pendek (3060 sm) batang dan pucuk.

Terdapat bentuk polukustovye. Benih muncul selepas 1015 hari. Dari percambahan dengan jisim kematangan teknikal buah-buahan adalah 4585 hari.

Skuasy merebak lebih kurang daripada zucchini, disebabkan masak lebih rendah dan lebih mencabar keadaan cuaca. Pada subur, tanah baik disenyawakan boleh ditanam di kawasan-kawasan lebih utara dari zucchini. Tumbuhan ini bertindak balas dengan baik kepada baja organik. Skuasy menuntut kepada cahaya dan haba. Tempat di kawasan cahaya cerun selatan, terlindung daripada angin utara, dan di sekeliling pagar. Benih bercambah pada suhu 1314 'C.

Untuk kemarau tumbuh-tumbuhan yang agak stabil, tetapi dengan ketara meningkatkan kecekapan pengairan mereka. Skuasy lebih cerewet tentang air dari zucchini. Membelanjakan banyak air semasa semua tempoh pertumbuhan, terutamanya dalam fasa berbunga besar-besaran dan pembentukan buah. Ukraine telah menumbuhkan sortBelye 13. Membesar dalam bidang terbuka. Tanah yg dibajak dan baja. Tanah ini disediakan pada musim gugur. Dengan menggali dibuat baja organik dan mineral.

Jika tanah adalah berpasir dan cahaya, skuasy yang ditanam di atas permukaan yang rata. Pada tanah liat berat membuat katil. Pada tanah cahaya disenyawakan plot dengan baik dengan baja atau kompos (4060 kg 10 m), dengan tambahan 300 350 fosfat super g, kalium klorida, 150 200 dan 200 g urea.

Penyediaan benih untuk menyemai. Untuk menyemai benih-benih itu 34 tahun yang paling sesuai lalu. Benih segar, iaitu tuaian tahun sebelumnya, baik sebelum penanaman memanaskan badan selama 24 jam di C. 5060 ' Untuk membasmi kuman mereka rendam selama 30 minit dalam larutan 1% daripada permanganat kalium (10 g setiap 1 liter air). Benih direndam dalam cecair, menggunakan beg kain kasa.

Kemudian benih telah dibasuh di bawah air dan kering dan meletakkan lapisan 12 cm antara tuala kertas atau kain kasa. Menyemai dan menanam. Pra-direndam dan tumbuh benih disemai di dalam tanah terbuka dari segi menyemai timun. Benih dikebumikan di tanah sedalam 67 cm tanah cahaya dan 34 cm pada berat.

Jadual Program kadar 23 gr hingga 10 m2. Wells selepas pembenihan dengan banyaknya minuman. Untuk mendapatkan pengeluaran awal skuasy lebih baik tumbuh benih harian 2025. Dalam kaedah ini mempercepat pertumbuhan tumbuhan pada 2530 jam, menjimatkan kawasan di bawah tanaman, buah dipercepatkan (2030 dipindahkan ke hari), mengurangkan jumlah merumput, meningkatkan produktiviti. Benih tumbuh skuasy mudah di dalam bilik di sisi tetingkap yang cerah, di rumah kaca atau rumah hijau di dalam pasu atau dadu nutrien.

Jadual Program kadar g 1,5-10 m2. Sow two benih di dalam periuk. Apabila daun first sebenar dua kilang di periuk meninggalkan pohuzhesrezayut lebih baik, tetapi tanpa merosakkan sistem akar tumbuhan kiri. Ditanam benih dalam penubuhan cuaca panas. Ia adalah terbaik untuk menanam dalam malam atau dalam cuaca mendung. Di keliling pokok setiap keadaan baik, supaya air apabila menyiram tidak pergi dengan cepat ke dalam tanah. Benih ditanam dalam filem penutup bumi.

Biji benih disemai atau anak benih ditanam di katil tali pinggang bermakna (50 + 90) x 70 cm boleh digunakan persegi-kelompok kaedah dengan jarak sebanyak 70 atau 70 x 60 x 60 cm dengan 2 biji bercambah dalam slot. Sesetengah tukang kebun yang mempunyai kawasan yang cukup besar, untuk memudahkan kaedah penyelenggaraan dan penuaian digunakan tali pinggang skim penanaman (70 + 140) x 4050 cm Telaga lakukan dengan spades dalam corak papan main dam itu, berkembang dalam setiap mereka hingga 24 benih pada jarak 34 cm

Kemudian mereka akan dikuburkan oleh tanah. Untuk kelembapan yang lebih baik diperketatkan dari lapisan bawah tanah melalui kapilari, telaga-telaga yang sebelum dipadatkan. Apabila tumbuh tumbuhan skuasy berdiri kepadatan dalam masa 20 pc. 10 m2. Menjaga tumbuhan. Untuk pemanasan yang lebih baik tanah dan mempercepatkan percambahan dengan benih-benih sarang ditutup dengan kaca, dan apabila mereka percambahan melindungi periuk fros malam atau beg plastik dengan kertas, ditutup dengan rumput jerami, atau bumi.

Tanaman sehingga percambahan dan bercambah melindungi dari burung. Apabila daun tumbuhan first benar menipis keluar, meninggalkan satu dalam sarang. Selepas 710 hari selepas menanam benih bukit. Kemudian pada musim panas, sebelum menutup batang dan pucuk dalam semak jiran, menghabiskan 35 antara barisan tanah longgar dengan penyingkiran rumpai. Dalam tumbuhan cuaca droughty disiram hingga 24 baldi per 1m2 (0.5 baldi dalam lubang).

Tumbuhan diberi makan dua kali baja, abu dan mineral baja. Mineral pada makanan yang pertama dalam baldi yang sama air dicairkan 3 g urea, super fosfat 5, 3 g garam kalium. Dalam makan kedua (dalam fasa berbunga massa) dos campuran beberapa kenaikan: 4 g super fosfat urea dan garam kalium 8 4 g setiap baldi air. Skuasy tidak mencubit. Jika penebalan yang kukuh dalam belukar dipotong 23 keping untuk meningkatkan pengudaraan dan akses kepada lebah dan nasekomyhopyliteley lain untuk bunga.

Tumbuh-tumbuhan Skuasy terjejas penyakit virus dan kulat. Untuk termasuk virus dan timun labu mozek, kedua dihantar oleh biji. Virusvozbuditel aphids timun mozaikiperedaetsya dan disimpan pada sisa-sisa tanaman musim sejuk.

Oleh itu, anda mesti membuang sisa-sisa tumbuhan yang dijangkiti, perubahan kawasan bagi penanaman skuasy, tetapi terhadap labu Musa hangat atau menggores yang TMTD benih (pada dos sebanyak 4 g per 1 kg). Penyakit kulat cendawan serbuk adalah yang paling biasa. Memberi kesan terutamanya daun tua, maka anak-anak muda.

Sekiranya mengelakkan kelembapan berlebihan dan pendedahan tumbuhan pada suhu yang rendah pada malam filem tumbuhan meliputi 23 kali untuk menyembur cecair Bordeaux (710 g setiap 1 liter air). Penuaian. Buah terikat melalui 5560 hari selepas kemunculan. Kumpul 35sutochnogo anak-anak mereka untuk pengetinan (penjerukan) dan 8 daripada 12 sutochnogodlya pengorengan, pemadat dan memasak telur. Dengan kelewatan dalam penuaian kekapis rasa lebih teruk.

Kumpul mereka setiap 13 hari. Meningkatkan jarak antara koleksi bunga kelewatan dan pembentukan buah-buahan yang baru, dalam hal ini, ovari yang belum matang mungkin runtuh. Buah dipotong dengan pisau, bersama-sama dengan batang. Hasil bergantung kepada jenis skuasy dan kesuburan tanah dan penjagaan pokok. Dengan kilang satu dikutip pada 2030 plodovzelentsov berat badan sebanyak 4 kg.

Hasil tinjauan buah-buahan adalah 3040 kg/m2. Penggunaan kekapis bentuk segar atau diproses. Lebih besar buah-buahan diperap atau disumbat. Untuk pengasinan pilih kecil, yang dibasuh, kemudian tuangkan air garam (40 g garam setiap 1 liter air).

A buah-buahan yang besar dengan memerap potong 4 keping dan tuangkan air garam yang sama dengan tambahan cuka 1%. Dimasukkan ke dalam air garam pudina daun, pasli, Dill, lobak pedas dan tepung bawang putih. Garam kekapis sebagai pembuka selera atau digunakan sebagai hiasan untuk daging dan ikan hidangan.

Kebun Banyak tumbuh skuasy setiap tahun dan mendapatkan benih mereka, meninggalkan yang terbaik, tumbuh-tumbuhan yang paling produktif dan masak buah 12 dalam pembentukan buah awal. Sebelum permulaan buah-buahan beku dan mengeluarkan benih dikeluarkan. Untuk melakukan ini, potong mereka kepada 2 bahagian, dipilih dan benih kering, penyebaran mereka nipis.

Biji benih kering yang disimpan di tempat yang kering sejuk. Percambahan biji benih disimpan sehingga 10 tahun. Berkembang di bawah perlindungan sementara filem. Untuk mendapatkan hasil tuaian dijamin kekapis menggunakan filem perlindungan sementara.

Menyembunyikan tumbuh-tumbuhan dengan bungkus plastik, anda boleh mempercepatkan masak buah-buahan dalam 1520 hari. Dengan kekurangan haba di bawah perlindungan anak benih ditanam untuk 1520 hari sebelum masa yang biasa bagi setiap zon. Dalam bidang ini perlu dilindungi dari angin dan disediakan dengan air dan tanah adalah juga diisi dengan baja organik. Di samping itu, tanah di bawah pokok, ramai pekebun mulsa filem untuk memperbaiki rejim yang panas dan air.

Biji benih disemai pada awal Mei pada katil dalam satu baris. Jarak antara baris 100 140 cm berturut-turut antara 5070 cm sarang sarang adalah pilihan hingga 23 biji. Benih ditanam pada pertengahan Mei.

Selepas menyemai atau menanam, atau memasang bingkai lengkok, yang menarik filem itu. Penjagaan adalah air biasa tanah di bawah pokok, merumput, pembuangan yang lebih rendah peringkat penuaan yang daun dan buah-buahan yang dijangkiti penyakit (rots). Penyiraman galur yang lebih baik, seolah-olah percikan air jatuh pada bunga, dan ovari, menyebabkan mereka reput.

Dalam tempoh tumbuhan makan 12 kali dengan penyelesaian baja mineral. Ia juga untuk memberi penyelesaian mullein (l 1:10150,5 tumbuhan) atau ayam baja (1:20250,5 l). Tumbuh-tumbuhan di bawah perlindungan kerap disiarkan.

Di bawah filem berlubang berpusatkan dilakukan kurang kerap jika perlu. Pembuatannya \ tovlyayut dan di rumah, membuat untuk filem polietilena dengan seorang 500 lubang elektrik dengan diameter 1 cm kepada 1 m 2. Pada hari cuaca panas di 3540 mengeluarkan filem itu, pada musim panas sejuk dan hujan kiri sehingga akhir berbuah. Berkembang di rumah hijau, dan rumah hijau pada musim bunga.

Skuasy ditanam dalam rumah hijau, dan rumah hijau pada musim bunga. Untuk penggunaan awal biji buah disemai pada awal Mac. Benih telah ditanam di gorshechkah 10 12 cm garis pusat dalam tempoh 30 hari. Sebelum menyemai, yang periuk disiram dengan air suam. Dalam setiap seorang daripada mereka telah disemadikan pada kedalaman dua biji 23 cm dalam tempoh 10 hari memberi baja mineral yang lengkap. Untuk tujuan ini, 10 liter air dicairkan dengan 40 g super fosfat, sulfat ammonium, 32 dan 15 g garam kalium.

Penyelesaian ini disiram benih di kawasan sebanyak 2 m2. Kemudian basuh dengan air bersih. Dalam 34 fasa ini daun di tanah rumah hijau yang ditanam benih pada kadar dua tanaman per 1 m2. Sebagai tanah di rumah hijau, anda boleh menggunakan campuran, yang disediakan oleh timun. Skuasy boleh ditanam di tanaman yang dicampur dengan bawang meterai, salad, Peking kubis, dll Selepas pemindahan tumbuh-tumbuhan dengan banyaknya disiram dan meningkatkan \ shayut suhu dalam rumah hijau sehingga 2830 `S. Hari berikutnya menyokongnya dalam 2025 `C` nochyu1618 S.

Kelembapan perlu 6570%. Skuasy ditaburi jarang berlaku, tetapi banyak. Rumah hijau sentiasa udara, seperti dalam udara basah dan bertakung, bunga-bunga yang didebungakan buruk, ovari, reput. Kerap (sekali setiap 10 hari) tumbuh-tumbuhan diberi makan, seperti dalam bidang terbuka.

Selepas 3540 hari selepas diubah untuk memulakan tuaian, penerimaan 1013 kg buah per 1 m2. Dalam rumah hijau ditanam benih pada biofuel pada akhir bulan Mei di tengah-tengah rumah hijau tumbuh-tumbuhan aprelyanachale dari kadar 3-2 frame. Hasil pada satu bingkai adalah 8-10 kg. penulis belum jelas. Kami gembira untuk meletakkan link! tidak banyak yang tambah.

Saya telah membeli sebuah beg kecil benih untuk 2 Hryvnia. Ditanam dalam tanah liat tanpa berat pra-rawatan. Meningkat hanya tiga kilang, yang dari masa ke masa bertukar menjadi belukar ogromennye. Seterusnya kepada mereka tumbuh jagung, juga telah lobak. Terdapat juga beberapa tumbuhan (saya semua jelaga bercampur), tetapi tumbuh-tumbuhan ini tidak lagi mempunyai apa-apa bunga atau buah-buahan. Tidak hairanlah, ramai yang lebih daripada semua rumpai.

Skuasy saya tidak jatuh sakit, tetapi jika masa tidak memotong fruitlets kecil, ovari segar mulai pudar. Adalah jelas bahawa buah perestarelye bagi apa-apa kecuali memasak atau mainan tidak sesuai. Renek skuasy indah beberapa kuasa asing menyeramkan agresif.

Semua bahagian tumbuhan berduri, tiada sarung tangan untuk menyentuh mereka tidak lebih baik. Berdasarkan bahan-bahan kraevedenie.net

Related Posts:
  1. Terung

bawang putih, pasli, skuasy, terung, zucchini, pucuk

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri