logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Menggunakan Lagenariya

Lagenariya menggunakan sayur-sayuran

Lagenariya, ia juga posudnaya labu, labu, labu, timun India, nama Latin untuk Lagenaria siceraria (Mol.) Standl., - tanaman haba penyayang, dikatakan telah asalnya datang dari Afrika tropika. Mengenai 810 000 tahun dahulu, beliau memasuki benua Amerika Selatan dan di Asia Tenggara. Penemuan arkeologi menunjukkan bahawa lagenariya perintis tanaman ditanam.

Terdapat bukti kukuh yang menyokong apa yang kilang lagenariya first dijinakkan oleh manusia lama sebelum dalam penggunaan lain-lain jenis bijirin atau sayuran tanaman. Saintis mengkaji tumbuhan ini sebulat suara mengatakan bahawa cara yang paling mungkin untuk menyebarkan aliran lagenariimorskie, kerana buah-buahan yang mempunyai keapungan yang tinggi dan kulit tahan lama. Menariknya, yang dipisahkan dari bahagian tumbuhan keseluruhan dengan daun, bunga dan buah-buahan boleh untuk beberapa lama (lebih daripada seminggu) untuk berkembang dan lebih mekar.

Pada masa ini lagenariyu mengenali tumbuh-tumbuhan kosmopolitan kawasan tropika dunia. Pendaki Lagenariyaeto, pertumbuhan kukuh c vegetatif dan besar, bulat gelap daun hijau. Untuk semua bahagian tumbuhan itu mempunyai ciri-ciri bau yang pelik. Dari percambahan untuk berbuah ialah 140 160 hari. Ia bunga pada waktu malam dan didebungakan oleh serangga waktu malam. Mempunyai banyak intraspecific bentuk buah-buahan pelbagai bentuk: mereka boleh lama, pekeliling, bas, bujur dan berbentuk pir.

Buah-buahan muda digunakan untuk salad, goreng dalam mentega, tin, disediakan daripada telur. Adalah dipercayai bahawa goreng lagenarii buah-buahan mempunyai merit yang lebih tinggi berbanding dengan gustatory buah zucchini. Dalam makanan dan menggunakan daun muda dan tips menembak. Dalam perubatan rakyat, jus buah digunakan untuk penyakit kardiovaskular dan dermatologi. Benih berkuat kuasa lagenarii deworming.

Di negara-negara tropika, dari benih-benih minyak. Sepanjang Asia Tenggara, terutamanya China dan Jepun adalah sangat popular konvensional cantuman daripada timun dan tembikai di lagenariyu yang digunakan sebagai batang bawah menjadi kalis terhadap penyakit. Di wilayah selatan China Yunnan buah pir lagenarii selama berabad-abad digunakan untuk membuat alat muzik negara, dipanggil hula, dan menampilkan melodi khas.

Ini penulis, melawat China, telah mendengar bunyi alat ini indah semasa negara bercuti Dalam CSBG SB PAD (Novosibirsk), berbeza lagenarii bentuk berbudaya lebih dari 25 tahun. Berjaya mendapat berat buah-buahan daripada 300 gram hingga 8 kg. Tumbuhan yang diminta untuk memanaskan cahaya, dan syarat-syarat nutrisi mineral.

Respon yang baik kepada baja dengan baja organik. Tumbuh di ketinggian terali dari 23 meter atau grid menegak. Berdasarkan bahan-bahan www.aif.ru

Related Posts:
  1. Vigna
  2. Tomato

salad, lagenariya, Vigna, labu

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri