logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lagenariya timun eksotik

Lagenariya sayur timun eksotik

Lagenariya - timun eksotik. Kilang ini yang menakjubkan telah menerima nama-nama orang-orang banyak yang besar: Skuasy Vietnam, India timun, timun, zucchini gergasi Sos. Lagenariya - asal tahunan labu keluarga eksotik, yang tumbuh secara semulajadi di India dan Afrika.

Tumbuhan ini adalah pokok anggur dengan besar, bulat, bulu baldu lembut pada daun, keuntungan harian yang, di bawah keadaan yang menggalakkan sehingga 10 cm Daun mungkin keseluruhan atau 3-5-lobed. Pucuk berkuasa, mencapai panjang beberapa meter. Piala besar bunga pada tangkai yang panjang kelihatan sangat menarik. Pada pagi bunga merah jambu pucat pada waktu malam - putih.

Bunga unisexual, Oleh itu perlu bagi pendebungaan buah set bunga betina. Buah loji yang hebat ini tidak reput, jika anda potong sekeping dan meninggalkan tergantung pada belukar. Potong lain filem dan janin cepat terlalu besar akan terus berkembang.

Seperti buah masak yang mengeringkan tubuhnya sehingga dan kulit menjadi kulit keras dan sukar, dari yang asli dibuat bekas yang sangat kuat. Buah Lagenarii dengan permukaan licin putih, hilang dengan masa, rambut, bergantung kepada dipilih jenis boleh pelbagai bentuk: bas, clavate, pyriform, polenovidnoy dll Di samping itu, buah-buahan yang dapat dimasukkan ke dalam bentuk yang lain, meletakkan ovari dalam kayu borang yang perlu diisi janin berkembang.

Lagenariya - hasil tanaman, dengan belukar tunggal boleh menghasilkan sehingga 40 kilogram buah, setiap satu daripada yang boleh mencapai panjang 2 m dan berat purata ialah 6.8 kg. Saiz buah-buahan dikawal selia oleh pucuk sisi mencubit keluar dan bilangan terbengkalai kilang ovari. Adalah tidak perlu untuk memberi "timun" berkembang, seperti dalam makanan yang dimakan buah-buahan sahaja matang teknikal kulit nipis hijau dan lembut daging panjang 50-60 cm

Jadi, apa yang anda perlu tahu tentang pertanian teknik tanaman yang indah itu? Di luar, penjagaan lagenariey serupa dengan penjagaan baik di taman-taman kita rasprostraennoy labu. Ia tumbuh dengan baik dan beruang di kebun buah-buahan serta di dalam bilik di tetingkap yang cerah selatan, balkoni, serambi.

Loji thermophilic, jadi dalam bidang terbuka dan di balkon di zon tengah dan Utara-Barat ditanam hanya di benih dan dikehendakiNya tuannya sehingga luruh beku buah-buahan dan kawasan-kawasan hijau. Di samping itu, tumbuhan adalah stabil kepada perosak dan penyakit. Bagi penanaman di rumah dan di balkoni untuk mengambil makanan yang kapasiti besar, tidak kurang daripada 10-15 liter, sebagai tumbuhan membangunkan sistem akar yang kuat.

Lagenariya tidak menuntut tanah untuk penanaman yang patut mana-mana yang longgar tanah kebun yang subur, seperti komposisi berikut: tanah rumput cahaya, humus dan pasir (2:01:01) ditambah dengan cawan arang atau abu, dan 20-30 g super fosfat setiap 10 liter campuran. Di bahagian bawah untuk semestinya meletakkan lapisan saliran 2-3 cm tebal Benih disemai pada awal bulan April.

Itu kulit benih adalah sangat kuat, jadi mereka sebelum direndam di dalam air dengan suhu 25-30 derajat selsius selama dua hari sebelum menanam, atau berhati-hati potong hujung pisau tajam benih bertentangan dengan hujung embrio. Benih disemai di kedalaman 2-3 cm dalam tangki sekurang-kurangnya 1 L, ditutup dengan foil dan letakkan di tempat yang hangat. Benih bercambah dalam suhu di bawah 20 darjah untuk 7-14 hari. Apabila akan ada pucuk, filem itu dikeluarkan dan diletakkan di periuk ke tingkap yang cerah.

Anak benih perlu kerap disiram dengan air suam. Sebuah tempat yang kekal tanah di usia 30-35 hari, memandangkan lebih tumbuhan matang tidak bertolak ansur diubah. Di balkon anda boleh membuat lagenariyu hanya apabila ancaman fros telah berlalu.

Penjagaan datang untuk menyiram, membaja kerap, melonggarkan tanah, tepat pada masa, terikat kepada jari-jari pucuk semakin meningkat. Tumbuhan ini juga bertolak ansur dengan haba dan kemarau, tetapi ia adalah lebih baik tidak melangkau menyiram, mencurah air suam sebagai mengeringkan tanah. Perlu makanan setiap 10 hari, berselang organik dan mineral (Ogorodnaya campuran) baja.

Blooming lagenarii, seperti semua cucurbits, bermula dengan pembentukan bunga hanya lelaki ("steril"), dan kemudian ada dan bunga betina, yang biasanya dinyatakan di sebelah petang. Persenyawaan buatan adalah paling baik dilakukan pada waktu pagi 9-10 jam atau awal petang. Jika anda ingin mendapatkan benih anda, maka bagi tujuan ini adalah perlu untuk meninggalkan buah pertama matang sepenuhnya.

Ia hanya perlu memastikan bahawa pada bulan Ogos dan September podmerzli mereka. Buah-benih tumbuh-tumbuhan adalah dipotong dengan sebahagian daripada tangkai dan menggantungnya dalam bilik untuk masak akhir biji. Pada bulan Disember dan Januari, biji dibuang, dibasuh, dikeringkan dan disimpan di tempat yang kering pada suhu bilik. Bagaimana menggunakan buah-buahan ditanam? Seperti semua Sayur, lagenariya sangat membantu.

Makan beliau menghalang multiple sclerosis, kegemukan menyumbang kepada penyingkiran toksin, digunakan untuk mencegah buah pinggang dan saluran gastrousus. Muda buah-buahan, pra-pembersihan mereka daripada kulit, anda boleh memasak salad, bakar, panggang dan rebus seperti skuasy, gunakan penkek untuk memasak dan oatmeal. Buah lagenarii juga boleh menyediakan untuk kegunaan masa depan: jeruk atau memelihara, serta kering, sebelum dihiris. Berdasarkan bahan-bahan cvetovod.com

Related Posts:
  1. Pea
  2. Lada

pucuk, kacang, lada, zucchini, lagenariya, salad

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri