logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lagenariya labu atau labu

Labu atau labu Lagenariya lagenariya

LAGENARIYA, atau labu - LAGENARIA SICERARIA Penggunaan. Dalam makanan dari buah-buahan menggunakan lagenarii muda, dan daun dan pucuk. Buah-buahan yang agak miskin dengan protein dan karbohidrat, tetapi mengandungi kira-kira 440 mg/100 g kalsium, 2.4 mg/100 g besi dan lain-lain elemen surih dan vitamin. Di Barat Afrika benih lagenarii digunakan untuk sup.

Buah masak selepas menghapuskan kandungan mereka, dan pengeringan digunakan sebagai penyimpanan kapal cecair. Dalam hal ini, serta dengan bentuk lagenariya dikenali sebagai "botol ini Labu" dan" labu "(dalam kes kedua, untuk membezakan antara benar dan lagenariyu labu - buah Cresentia cujete L, pokok kecil Bignonievye keluarga (Bignoniaceae). Asal.

Lagenariya, atau labu-labu, - Lagenaria siceraria (Molina) Standl. - mungkin kilang hanya ditanam, yang dikenali dalam zaman purba kedua-dua Lama dan Dunia Baru. Malah Kentang manis merebak dari Peru ke Polynesia dan kelapa sawit dari Polinesia di Panama, dan berlaku di era pra-Columbia, dating kemudian masa. The kendaraan terbesar flora tropika, penulis buku teks banyak G.

Purseglav berkata bahawa tumbuh-tumbuhan lain diketahui sebelum 1492 dalam kedua-dua Barat dan hemisfera timur, tidak. Mungkin lagenariya datang dari sub-Sahara Afrika, di mana setakat ini terdapat dalam liar, serta di India. J. Purseglav menulis yang mungkin datang dari buah lagenarii

Afrika ke Brazil atas lautan (mereka boleh berada di dalam air garam sehingga hingga 224 hari tanpa apa-apa akibat yang serius untuk percambahan ia mengandungi benih). Penggalian makam Mesir telah dibenarkan kehadiran di sana untuk tarikh lagenarii dalam tahun 3500-3300. SM. Oe. Dalam I. Mr Oe. budaya sudah terkenal di China, dan pada abad ke XII ini. Maori membawa beliau ke New Zealand.

Ini tapak arkeologi di Mexico mendedahkan bahawa lagenariya telah dikenali di sana untuk tahun 7000-7500 SM. e., dan di Peru (berhampiran Huaka Prieta) - bagi tahun 4000-5000 SM. Oe. Kebanyakan penyelidik bersetuju bahawa berpendapat bahawa budaya ini adalah salah satu daripada tertua di kawasan tropika dan pada masa yang sama satu daripada yang paling biasa. Keterangan tumbuhan. Pada Setiap tumbuhan menghasilkan buah seberat 10-15 0,5-1,5 kg.

Dengan bentuk, mereka boleh menjadi sangat diubah dalam tempoh kelainan yang berbeza antara 10-100 cm Ciri-ciri biologi. Lagenarii perladangan, biasanya diletakkan pada ketinggian sehingga 500 m dari paras laut. Kebanyakan jenis memuaskan bertindak balas kepada turun naik dalam hujan, tetapi lebih baik untuk pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan adalah syarat dengan hujan sederhana dan tempoh kerap cuaca cerah.

Dalam keadaan yang optimum, tumbuh-tumbuhan ditandakan kadar pertumbuhan yang sangat tinggi untuk melepaskan diri - Sehingga 60 cm sehari! Perosak dan penyakit bahaya yang serius tidak menyebabkan, walaupun di sesetengah kawasan, terdapat virus tumbuhan agak kuat dijangkiti mozek timun, serbuk cendawan, anthracnose. Keperluan tanah. Lebih baik budaya boleh di lagenarii orang kaya tanah organik dengan reaksi neutral persekitaran dan perparitan yang baik.

Jadual Program / penanaman. Lagenariyu berkembang sepanjang tahun, meletakkan tumbuhan di menyokong pada jarak 120-180 cm antara satu sama lain. Prihatin untuk menyemai / menanam.

Apabila pucuk utama mencapai panjang m 3-4, mereka secubit. Semasa berbunga, sering mengambil jalan keluar dengan pendebungaan tambahan bunga betina. Penuaian. Buah dituai pada 70-90 hari selepas menyemai.

Purata hasil sebanyak 25 t / ha. Berdasarkan bahan-bahan www.ecosystema.ru

Related Posts:
  1. Lagenariya wujud bersama dengan semua tumbuh-tumbuhan
  2. Lagenariya suka panas, lokasi cerah
  3. Tomato

lagenariya, labu, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri