logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lagenariya Budaya berkembang pesat

Lagenariya - labu budaya berkembang

Dalam makanan yang dimakan lagenarii ovari muda, juga dikenali sebagai timun: Mereka mempunyai kulit nipis, lazat dan grubeyut panjang. Dari lagenarii memasak salad, sos, kek bakar dan bubur masak. Buah ini juga jeruk dan goreng dalam minyak, setelah dikeluarkan dari kulit.  Lagenariya - budaya yang berkembang pesat. Kadar pertumbuhan 20-25 cm setiap hari.

Tumbuhan memanjat dan hiasan. Bunga besar, putih, dengan bau yang tidak menyenangkan. Buah cm 30-40 panjang, kadang-kadang - 1.5 m, pelbagai bentuk: leper, bulat, berbentuk buah per, silinder, botol seperti. Apabila masak, ia menjadi kulit kayu, dan pengeringan pulpa. Buah-buahan tidak boleh memetik dari kilang, tetapi memotong bahagian yang dikehendaki.

Mereka tidak reput sebagai ejen khas melepaskan luka-penyembuhan.  Ini loji haba penyayang, kerana ia kawasan pilihan cerah dengan struktur tanah yang subur. Lagenariya tumbuh dengan baik di bawah pokok buah-buahan, atau dalam timbunan sampah di sepanjang pagar, menutupinya dengan banyak daun. Dalam zon bukan chernozem Rusia lagenariyu benih kaedah berkembang, sebaliknya buah tidak masak.

Anak benih mula berkembang pada akhir bulan April - kira-kira 1 bulan sebelum ditanam di dalam tanah. Sejak kulit biji keras, kemudian rendam mereka sebelum ditanam selama 2-3 hari dan kemudian bercambah dalam habuk kayu lembab atau lumut pada 25 ° C. Apabila benih naklyunutsya (hari 5-7), mereka adalah salah satu pilihan (kuman ke bawah) dalam periuk berdiameter 12 cm tanah campuran untuk menggunakan benih yang sama seperti untuk semua labu budaya.

Kadang-kadang menggunakan campuran humus dan hutan tanah (1:1). Satu baldi campuran ini dimasukkan ke abu kaca.  Dalam tanah terbuka ditanam tumbuhan ketinggian 25 cm, selepas bahaya fros telah berlalu. Sebelum ini sepanjang pagar di sebelah cerah tapak atau di bawah pokok di sempadan mahkota menggali lubang besar pada 1 m jarak antara satu sama lain.

Jika tanah tidak subur, telaga diletakkan baja reput dan abu.  Pada malam-malam sejuk tumbuh-tumbuhan dilindungi petak di atas yang meletakkan filem itu. Selepas pemindahan juga boleh menetapkan arka atau rangka dan filem regangan. Lagenariya suka berat setiap hari (satu baldi di kilang), pengairan dengan air suam.

Untuk mengekalkan kelembapan selepas mulsa air, tumbuh-tumbuhan. Semasa musim berkembang menghabiskan 3-4 makan, seli baja organik dan mineral. Dalam penyelesaian ini digunakan mullein atau burung najis (1:10), baja campuran taman (35-40 g per 10 liter air) atau kayu abu (300 g bagi setiap 10 liter air). Penyelesaian aliran ke atas loji satu daripada 2 liter.

Tumbuhan meningkat kepada 1 m, diikat untuk menyokong: pagar, pokok dan tiang. Bunga-bunga mula terbuka petang lagenarii, membuka sepenuhnya hanya pada tengah malam. Oleh itu, bunga pertama didebungakan dengan tangan. Pusat picit batang apabila ia sampai ke bahagian atas jari-jari, dan pucuk sebelah - sama seperti timun.  Untuk mengelakkan pemadatan, sebahagian daripada buah-buahan dan pucuk sisi dikeluarkan, meninggalkan kilang, 3.7 pc., Yang juga terikat kepada jari-jari.

Untuk membuat buah pelbagai bentuk, atau mengikat mereka membuat acuan. Dari satu tumbuhan biasanya mendapat sehingga 10-30 kg buah-buahan.  Satu janin, yang dimaksudkan untuk benih dituai selepas fros dan dozarivayut dua minggu. Tetapi berapa lama untuk menyimpan ia di dalam bilik panas adalah mustahil, seperti di bawah kulit adalah syarat-syarat yang baik untuk percambahan benih. Kemudian melihat dari hasil benih di satu pihak dan dawai melengkung dipilih biji.

Dan buah-buahan yang kering dan boleh digunakan untuk menyimpan susu atau mentega. Kapal ini tidak terdedah kepada mikroorganisma dan, sebagai termos, haba tidak lulus. Berdasarkan bahan-bahan www.sadovoda.ru

Related Posts:
  1. Lada
  2. Kacang

Kacang, lagenariya, pucuk, lada

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri