logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lagenariya atau labu

Lagenariya atau labu lagenariya

Lagenariya, atau labu, masih yang paling terkenal dan paling pekebun mempunyai kilang tidak banyak diketahui mengenai keluarga labu. buah-buahan yang serupa dengan warna skuasy, timun dan bentuk dan sangat panjang botol tochneena. Oleh itu nazvaniebutylochnaya second labu itu. Dalam manusia, tumbuhan ini dipanggil India atau Vietnam zucchini atau timun. Tumbuhan ini sering disebut dalam manuskrip purba Cina, yang menunjukkan bahawa walaupun pada masa itu dianggap sebagai ratu lagenariya botol semua Sayur.

Ia adalah khas ditanam di mahkamah imperialis untuk mengeluarkan pasu bercorak dan kapal lain, yang maharaja China sebagai tanda rahmat istimewa dikurniakan bawahannya. Lagenariyu juga lama ditanam di semua negara-negara Vietnam Selatan Aziiot ke Iran dan kebanyakan negara di Afrika sub-Sahara, di mana ia kini digunakan dengan meluas untuk membuat mangkuk, ladles, cawan, dan lain-lain

Lebih lima abad yang lalu yang terkenal Rusia explorer Athanasius Nikitin dalam bukunya, "Going Beyond Tiga Laut" menulis: "The Gherkin, ini pelik, sangat lama dan rasa cukup baik." Lagenarii buah muda menyerupai besar pub. Mereka mempunyai citarasa yang baik dan kualiti makanan yang sangat tinggi.

Apabila mereka kecil (sehingga 50 cm), penggunaannya dalam makanan, seperti timun biasa, yang mereka sama sekali tidak lebih rendah di rasa. Tetapi makanan yang kaviar lagenariieto, yang disediakan seperti skuasy dan melebihi terkini untuk rasa. Buah-buahan dalam tin, jeruk, atau bahkan digunakan dalam makanan batang daun dan muda.

Kerana kulit buah belum masak adalah nipis dan lembut, maka memerap ia tidak mengambil kira. Lagenariyalianovidnoe tumbuhan dengan batang menjalar sehingga 10-15 meter tebal pada bahagian pangkal dan 2,5-3 cm cawangan sisi walaupun banyak bekalan kelembapan dan ditarik panjang sebanyak 5-6 meter. Anggur Maha Kuasa sangat hiasan.

Daun ia amat indah. Mereka sangat besar, baldu, dengan proses menjadi remaja tomentose lembut, mempunyai petiole panjang. Berpintal dengan beberapa pucuk gigih gazebo, mati lemas dalam lautan hijau dan bunga putih yang besar tergantung dari pagar, seperti lilin gergasi, lagenariivse buah ia mencipta keajaiban yang hebat.

Tumbuhan ini mempunyai akar sistem yang sangat kuat. Korentolsty utamanya dan menembusi tanah untuk kedalaman 80 cm, dan akar sisi mencapai panjang 3 meter atau lebih. Sangat menarik dan sesuatu yang cepat lagenariya bentuk bukan sahaja akar bawah tanah, tetapi juga udara. Ciri-ciri pembangunan dan lagenariiobilnoe berbunga panjang. Bunga lagenarii sangat besar, piala, dioecious.

Pada waktu pagi mereka krim dan putih cahaya vecherompochti. Bunga jantan mempunyai pedicels panjang, zhenskiekorotkie dan tebal. Bunga lagenarii cepat pudar.

Tetapi ada bunga jatuh, bila ada yang lain, dan semua tumbuh-tumbuhan sehingga lewat jatuh dalam mekar. Buah-buahan mempunyai pelbagai formuot bas dan silinder untuk sfera dan berbentuk botol. Taman-taman ditanam terutamanya di lagenarii bentuk dengan buah memanjang dengan sumber makanan yang boleh membesar sehingga 2 meter garis pusat dan 10 cm

Permukaan buah adalah licin, dengan proses menjadi remaja yang tebal, yang cepat hilang. Pada masa kematangan pengguna (apabila panjang janin menjadi 50-60 cm) dalam daging lembut janin dan kulit nipis. Dengan pertumbuhan dan kematangan tisu janin telah kering, dan kulit kayu, bertukar menjadi sebenar "tangki perisai." Sebab itulah buah masak untuk makan lagenarii hampir tidak layak.

Benih yang besar, tidak sekata segi empat tepat, biasanya coklat atau cahaya kekuningan perang. Lagenariya menuntut kepada haba, cahaya dan kelembapan, sebagai Yuzhanka sebenar kawasan tropika lembap, tetapi kelembapan terlalu banyak ia menjalankan buruk. Dalam keadaan normal pematuhan ini pucuk membesar satu hari ke 10-15 cm, dan buah-buahan adalah 5-6 cm atau lebih. Haba dan kemarau lagenariya bergerak cukup baik, tetapi pertumbuhan pucuk dan buah-buahan pada masa ini semakin berkurangan ...

VA Loiko Berdasarkan bahan-bahan fermer.ru

Related Posts:
  1. Lagenariya tumbuhan yang menakjubkan dan jarang berlaku
  2. Saraha

zucchini, lagenariya, labu, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri