logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Buah lagenarii

Buah lagenarii lagenariya

LAGENARIYA (Lagenaria siceraria), atau labu, atau posudnaya labu, ahli-satunya genus. Ini adalah satu daripada tumbuh-tumbuhan labu tertua budaya yang tidak diketahui di hutan. Kebudayaan sangat meluas di semua benua. Lagenariya - satu anggur tahunan menjalar dengan batang aspek pubescent sulcate sehingga 15 m dan pentagon daun beralun dalam axils yang duduk bersendirian bunga berbentuk tiub kecil putih dengan memutar Corolla.

Ovari muda dengan daging longgar, memiliki sedikit rasa pahit pedas, dimakan. Dalam pulpa buah masak kering, dan kulit kerak yang terdiri daripada sel sel dan lignified mengandungi berbatu, adalah sangat tahan lama, kalis air sepenuhnya.

Untuk orang-orang India, China, Amerika Selatan, Afrika dan kepulauan Asia lagenariya hingga ke hari ini tidak hilang nilai ekonomi dan biasanya digunakan sebagai bekas untuk menyimpan cecair, pengeluaran peralatan dapur, alat muzik, mainan, dll benih dikeluarkan minyak lemak yang boleh dimakan, dan daripada batang fleksibel lama menenun topi dan bakul. Masak lagenarii begitu mudah yang tidak tenggelam di dalam air garam dan boleh berenang di laut untuk tempoh yang lama tanpa kerosakan dan tanpa kehilangan percambahan benih.

Sejak zaman purba, tidak sengaja jatuh ke dalam Lautan Atlantik, buah-buahan lagenarii, diambil oleh arus lautan, dibuat belayar dari pantai Afrika Barat ke Brazil dan merentasi Pasifik jatuh dari Asia Tenggara ke Peru, dan daripada penduduk purba Amerika Utara dan Selatan telah tersebar di seluruh benua. Berdasarkan bahan-bahan www.floranimal.ru

Related Posts:
  1. Tomato

labu lagenariya, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri