logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Apabila semakin lagenarii

Ini adalah kilang adalah antara yang paling lama diusahakan oleh manusia sejak purba kali. Pada masa Columbus menemui Amerika ia dikenali di kawasan tropika sebagai Dunia Lama dan Baru dan ditanam secara meluas. Ia masih tidak diketahui, asal lagenariya. Pada masa ini ia ditemui di hutan di India dan Afrika, tetapi saintis percaya bahawa ini adalah tumbuhan liar second.

Seperti tanaman yang paling, lagenariya (Lagenaria) mempunyai banyak jenis, terutamanya yang berbeza bentuk buah. Terdapat panjang buah sehingga 2 meter, terdapat pir berbentuk bulat, botol dan lain-lain lagi. Dalam negara kita lagenariya tidak meluas, walaupun ia mempunyai banyak kelebihan.

Pertama sekali, ini adalah sangat bernilai tinggi yang menghasilkan Sayur kilang. Benar, buah-buahan makanan yang sesuai sahaja kerana dlinnoplodnoy lagenarii semua spesies lain mempunyai buah yang pahit. Buah-buahan semua jenis Lagenary almari selepas masak, keluarkan biji dan sisa pulpa digunakan kedua-dua ringan dan alat memasak tahan lama yang digunakan secara meluas oleh penduduk tropika negara. Seperti tumbuh-tumbuhan tropika, lagenariya thermophilic.

Percambahan benih daripada pada suhu di bawah 15C, tetapi suhu optimum untuk percambahan adalah lebih tinggi - kira-kira 30 derajat selsius. Menyemai benih-benih yang lebih baik di selatan benih dalam masa yang sama seperti biji timun. Untuk menyemai menggunakan tanah cahaya tekstur, memegang air yang baik boleh kecil dan, sejak lagenariya telah kesuburan tanah rendah. Lebih baik setiap biji segera dimasukkan ke dalam cawan yang berasingan, kerana tumbuhan tidak bertolak ansur dengan kerosakan akar.

Lagenarii Benih ini tidak boleh direndam di dalam air - dalam kes ini mereka reput. Dalam secubit anda boleh menyerap mereka dalam kain lembap, tetapi yang lebih baik hanya menyemai mereka kering. Menyemai harus di kedalaman 2-3 cm, rata meletakkan benih. Selepas penanaman cawan diletakkan di tempat yang panas dengan suhu kira-kira 30 derajat selsius dan memantau kelembapan tanah. Bercambah benih secara amnya bermula 5-8 hari, selepas itu suhu jatuh ke 25C.

Apabila tumbuhan akan 2,3 daun benar, mereka boleh ditanam di dalam tanah terbuka, jika anda boleh cuaca. Seperti tumbuh-tumbuhan tropika, tidak bertolak ansur lagenariya beku di mana-mana peringkat pembangunan, oleh itu, perlu untuk menyediakan tempat tinggal, jika dijangka menurunkan suhu ke tahap yang berbahaya. Tumbuhan boleh ditanam di bawah pokok atau perlu memastikan mereka pada jari-jari, sebagai mereka membangunkan massa vegetatif yang sangat kuat.

Jangan takut jika asal lagenariya akan berada di dalam bayang-bayang - terima kasih kepada pertumbuhan sangat pesat, adalah mudah tersingkir mahkota mana-mana pokok, di mana buah. Untuk sampai ke cawangan kilang pokok, adalah perlu untuk menarik mereka tali kepada cawangan yang terdekat, dan kemudian hanya memastikan bahawa pelari tidak tergantung dari pokok, tetapi buah tidak berlaku cawangan. Dalam cuaca panas dan buah-buahan kelembapan tinggi dan pucuk tumbuh dengan cepat - sehingga 15-20 cm setiap hari.

Dalam makanan yang digunakan oleh ovari muda kira-kira 60 cm kebun Ramai kesilapan yang meninggalkan manfaat mungkin untuk kilang selama mungkin. Melakukan ini tidak boleh, kerana mereka cepat menjadi terlalu masak dan menjadi tak boleh dimakan. Dalam secubit anda boleh menggunakan buah-buahan yang tidak m lebih dari 1, tetapi Oleh itu adalah perlu untuk membersihkan kulit. Satu ciri menarik lagenary bahawa buah boleh digunakan di bahagian-bahagian memotong mereka terus ke kilang. Luka dengan cepat, dan buah-buahan terus parut berkembang.

Sudah tentu, matlamat mani buah-buahan itu tidak sesuai, kerana benih hanya di bahagian bawah. Mengenai benih first daun 2.1 dan menyimpan buah-buahan pada tumbuhan untuk seberapa lama yang boleh. Tidak dahsyat, Kita nilai manfaat ini akan di bawah beku sedikit, kerana dalaman mereka permukaan adalah selari dengan lapisan penebat vatoobraznym melindungi benih dari turun naik suhu. Selepas anggur layu tumbuh-tumbuhan, buah-buahan biji dikeluarkan dan disimpan di tempat yang hangat selama 2-3 bulan, ketika mereka akhirnya kering.

Sampul Surat mereka menjadi sangat kaku seperti papan lapis, gergaji goncang dia dan gergaji besi biji. Benih kekal berdaya maju untuk lagenarii panjang - dalam 8-10 tahun jika menyimpannya di tempat yang panas, kering. Jika buah-buahan tersebut digunakan sebagai hidangan, anda perlu mengeluarkan apa-apa sisa pulpa.

Untuk melakukan ini, tuangkan air dan buah-buahan menambah pasir kasar. Berulang berjabat mencapai mengeluarkan pulpa sisa, buah-buahan kering dan kemudian anda boleh menggunakannya sebagai hidangan ringan dan kuat. Apabila lagenarii semakin tidak boleh berkembang berhampiran jenis yang berbeza untuk mengelakkan pendebungaan silang.

Ini terutamanya wajar dalam kes dlinnoplodnoy dan posudnoy lagenarii, kerana ini boleh menyebabkan bentuk buah-buahan seperti dlinnoplodnoy lagenarii, tetapi dengan kepahitan, seperti posudnoy. Adalah lebih baik untuk berkembang setiap tahun tidak lebih daripada satu spesies. Berdasarkan bahan-bahan toptropicals.com

Related Posts:
  1. Terung

lagenariya, terung, kubis, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri