logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lagenariya

Lagenariya lada

oleh Tamm, Svetlana Lagenariya - salah satu daripada tumbuh-tumbuhan labu tertua budaya di hutan tidak diketahui. Budaya ini amat meluas di semua benua. Kering dan diproses buah - contoh alat-alat purba domestik. Satu pameran luar biasa - labu-merenjis-dok dengan tali diikat ke leher - adalah sebuah muzium di Volgograd.

Ini labu sebelum digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian: Mereka disimpan produk kering (garam, tepung, lada, dan sebagainya, kerana dalam hidangan itu sentiasa kering) dan cecair (wain, minyak, susu, dan lain-lain, supaya labu adalah kesegaran dipelihara produk). Dalam bekas lagenarii dipakai pada minuman rumput kering dan air, kerana walaupun dalam minuman cuaca panas di labu untuk masa yang lama kekal sejuk dan wangi.

Untuk orang-orang India, China, Amerika Selatan, Afrika dan kepulauan Asia lagenariya hingga ke hari ini belum hilang kepentingan ekonomi. Buah-buahan yang digunakan secara meluas sebagai bekas untuk menyimpan cecair, pengeluaran peralatan dapur, alat muzik, mainan, dll Dipetik daripada benih-benih minyak lagenarii lemak yang boleh dimakan, dan yang fleksibel panjang batang menenun topi dan bakul.

Lagenarii masak begitu mudah yang tidak tenggelam di dalam air garam dan boleh berenang di laut untuk tempoh yang lama tanpa kerosakan dan tanpa kehilangan percambahan benih. Sejak zaman purba, tidak sengaja jatuh ke Lautan Atlantik, buah-buahan yang diambil lagenarii arus lautan dan dibuat belayar dari pantai Afrika Barat ke Brazil. Atau merentasi Pasifik mereka keluar dari Asia Tenggara di Peru, dan daripada penduduk purba Amerika Utara dan Selatan telah tersebar di seluruh benua.

Labu luar biasa saya mula-mula ditemui di loteng sebuah rumah nenek tua itu. Saya tertarik dengan bentuk pir berbentuk dan kemudahan buah ini! Di dalam tykvochki dijumpai dipelihara benih, tetapi mereka telah dirosakkan oleh tikus. Semua hari terdapat hanya dua biji, mereka ditanam dan I. Dan sesungguhnya, benih telah bercambah!

Saya pernah membaca tentang Moldovan tukang yang bekerja hiasan labu dan jadikan mereka buah hiasan. Punya saya dan bahan pada kraf tersebut di Asia Tengah. "Naskavak" - jadi dirawat dengan labu membakar dan berbingkai logam (kuning). Saya mahu belajar bagaimana untuk memelihara keindahan gourds hiasan untuk masa yang lama untuk dapat menggunakannya dalam kehidupan moden.

Saya mula mengumpul bahan mengenai pelbagai jenis gourds hiasan. Found labu lain dengan leher silinder panjang. Buat pertama kali dia melihat janin, ramai orang tidak percaya bahawa ini mewujudkan bentuk yang ideal alam.

Mereka menghantar saya benih-benih labu. Jadi saya mula berkembang yang berbeza. Lagenariya (Lagenaria siceraria), atau labu, labu atau posudnaya, atau labu - satu-satunya wakil dari jenis ini. Ini adalah anggur setahun menjalar dengan batang aspek pubescent sulcate sehingga 15 meter. Mempunyai daun berbentuk lima beralun dalam axils yang menghasilkan satu bunga berbentuk tiub kecil, putih dengan memutar Corolla.

Lagenarii ovari muda dengan daging longgar yang mempunyai rasa pedas sedikit pahit, dimakan. Dalam buah-buahan masak lagenarii pulpa kering. A shell kerak buah, yang terdiri daripada sel lignified dan sel yang mengandungi berbatu, adalah sangat tahan lama dan kalis air sepenuhnya. Di rantau Volga dan kawasan-kawasan lain dengan jangka panjang musim bunga frosts luchshevyraschivat dekorativnyetykvy berulang dengan benih.

Benih labu Shoyu pada awal bulan April. Tetapi saya dalam keadaan iklim yang berorientasikan mereka. Tetapi di Asia Tengah di musim bunga menyemai thermophilic labu hak hiasan dalam tanah terbuka.

Dan di kawasan selatan Rusia, di iklim lebih panas juga boleh menjadi labu di kebun untuk menyemai sekaligus - benih bercambah besar dan kilang. Kini keadaan telah berubah, kerana sebelum nenek kami tentang apa-apa benih tidak memikirkan labu: benih bercambah hanya labu hiasan dan meletakkannya di taman pada masa yang sama apabila mereka sowed sana labu biasa. Pada awal Jun, apabila salji musim bunga berakhir, lagenarii cucuk ke dalam tanah. Liana adalah tenunan kepada ketinggian 4 - 5 meter, jika ia tidak mencubit.

Bunga bunga wangi putih. Untuk buah lagenarii adalah besar dan masak, prischipnut anggur perlu selepas pembentukan ovari dia 4.5. Hiasan labu masak pada bulan September.

Permukaan masak labu kuning kotor. Buah lagenarii masak saya dipotong dan disimpan dalam keadaan bilik kering, biasanya 2-3 bulan. Tetapi ia juga berlaku terlebih dahulu diikat dan labu masak sebagai mengeringkan baik sehingga tepat di anggur, yang serta-merta bersedia untuk diproses. Apabila lagenarii buah-buahan kering akhirnya, dia bersedia untuk pembersihan.

Cepat dan mudah untuk membersihkan labu, apabila terjun pertama ke dalam mangkuk dengan air suam. Selepas 10 minit anda boleh memulakan untuk membersihkan lagenarii permukaan. Sangat lembut mengikis lapisan atas labu dengan pisau atau cukur.

Pisau memilih untuk tidak sangat tajam. Memiliki labu ke permukaan pada sudut. Cuba menyimpan pisau tidak potong permukaan dan tidak meninggalkan pada luka. Jelas menyatakan labu, pra-katil kain pada lututnya. Mulakan dengan cara ini dan kemudian menyesuaikan diri. Perkara utama adalah untuk mematuhi peraturan keselamatan, tidak tergesa-gesa!

Anda boleh mengosongkan labu dan di atas meja, seperti yang anda akan selesa dan selamat. Dikeluarkan membran lagenarii filem nipis. Dan di bawah ia membuka permukaan warna sangat baik hangat kuning. Ia adalah sangat licin, seperti bola biliard, dan barang kemas tiada tangkapan mata! Lagenarii dikupas buah-buahan menjadi sangat mudah. Walau bagaimanapun, ketebalan dinding dalam kapsul adalah sangat kukuh seperti pokok. Shell ini hidup, bernafas.

Oleh itu, adalah mustahil untuk cat warna, dan varnis lebih. Pilihan terbaik - untuk meletakkan angka di atas permukaan yang terbakar posudnoy labu. Untuk mengetahui bagaimana untuk membuat hiasan buah labu indah pelbagai bentuk yang berguna di ladang, saya akan terperinci dalam artikel yang akan datang. Berdasarkan bahan-bahan www.gardenia.ru

Related Posts:
  1. Tomato

labu lagenariya, lada, kubis

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri