logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Peppers

Peppers bawang

Kapsikum annuum var. grossum Peppers - tahunan (di negara-negara tropika - satu saka) tumbuhan herba daripada keluarga nightshade itu. Beliau diwakili oleh empat jenis kebudayaan: lada berambut, lada, Mexico, Peru, dan Colombia. Para pekebun pasaran Rusia sangat popular lada.

Semua jenis lada manis, ditanam di negara kita tergolong dalam minda Mexico. Kapsikum datang dari negara-negara Amerika Tengah - Mexico dan Guatemala. Di Eropah, lada datang selepas kedatangan semula X. ekspedisi Columbus (XV peratus.) Of America.

Harus diingat bahawa lada dikenali kerana hanya kira-kira 200 tahun dan asalnya terkandung banyak capsaicin, yang menyampaikan kepahitan dan ketajaman buah, lada jadi manis yang boleh dipanggil dengan beberapa tempahan. Sayuran (manis) lada dalam bentuk moden telah diperkenalkan ke dalam budaya beberapa dekad yang lalu. Dalam Daftar Negeri jenis mengaku menggunakan pada tahun 2006, anda boleh menemui 232 jenis dan kacukan daripada lada manis, termasuk 42 yang baru. 81 pembiakan pencapaian diberikan paten.

Sekarang ini adalah satu budaya yang meluas di Eropah, terutamanya di Bulgaria, Itali, Greece, Hungary, Yugoslavia dan Romania. Buah-buahan lada cantik, harum dan lazat, tetapi perkara utama - ia adalah satu perbendaharaan daripada berharga antioksidan - vitamin A, C, E dan lain-lain, yang, bergantung kepada gred yang boleh sehingga 30 spesies. Lada manis - juara sayur-sayuran kepada kandungan vitamin C. By the way, buat pertama kali vitamin telah diasingkan daripada buahnya.

Keperluan harian manusia untuk asid askorbik boleh berpuas hati dengan hasil lada 1.3. Vitamin C adalah kandungan ciri varietal dan boleh berbeza-beza di antara 270-330 mg% dan lebih tinggi. Dan buah-buahan matang teknikal yang mengandungi vitamin dan gula adalah kurang daripada biologi.

Dalam matahari musim panas yang panas vitamin C terkumpul lebih dari pada tahun-tahun basah dan sejuk. Di samping itu, buah-buah lada adalah tinggi dengan vitamin B Bb B2 kompleks, P, PP, gula, karotena, mineral, kalsium dan fosforus, protein, karbohidrat, nikotin, dan asid folik, ada juga minyak pati (,1-1,25 %), memberi buah-buahan tertentu atau rasa tiada tandingan dan rasa yg menyenangkan. Teknik tanah pertanian penanaman lada adalah mudah.

Di pusat Rusia lada ditanam di rumah hijau atau hotbeds filem. Produk sangat awal hanya tersedia melalui mereka. Dalam keadaan yang baik, hasil yang sehingga 3-3,5 kg per km persegi. m Benih boleh ditanam dan lada dalam tanah terbuka, apabila lulus oleh fros, dan suhu tanah melebihi 15 darjah. Dalam lada tanah terbuka ditanam selepas tanaman yang sama seperti tomato.

Lada pandai berikut kekacang, tembikai, timun, kubis, lobak merah dan bawang. Ia adalah tempat terbaik untuk dia pada cahaya, tanah struktur, kawasan yang paling subur. Bagi beliau, adalah sedikit masam, tanah, masin tanah. Lada halus untuk kesuburan tanah dan kelembapan, tetapi kemarau lebih tahan daripada terung itu, kubis, timun dan banyak sayur-sayuran lain. Ia memerlukan nitrogen.

Fosforus sebelum berbunga tidak diingini. Baja ke dalam tanah untuk membuat lebih baik pada musim gugur dan musim bunga sebelum menggali untuk menambah humus. Bergantung pada keadaan tertentu setiap wilayah dalam biji benih lada manis disemai dari akhir bulan Februari.

Untuk jalur purata memberikan hasil yang terbaik menyemai benih hampir kepada pertengahan Mac, apabila siang mencukupi. Lada menuntut haba. Suhu minimum bagi percambahan benih - 10-12 darjah. Pada 13-15 darjah, benih bercambah perlahan-lahan, dan benih muncul hanya untuk 18-20 hari. Suhu optimum - 18-25 darjah (tetapi tidak lebih daripada 35, atau seterusnya mengelakkan pertumbuhan tumbuhan berlaku).

Dalam keadaan ini, benih bercambah dalam tempoh seminggu. Perlu diingat bahawa umur optimum untuk diubah lada pada masa menanam dalam tanah adalah 60-65 hari. Adalah lebih baik untuk membekukan pada masa ini adalah tidak lebih. Dengan pengiraan yang mudah kita lihat bahawa jika penanaman lada di rumah hijau adalah dirancang pada akhir bulan Mei, tolak 65 hari, kita akan mendapat syarat-syarat pembenihan - pertengahan Mac. Pemindahan anak benih lebih tua membawa lebih teruk dalam tanah, lagi sakit, mungkin hilang tunas itu, menunda tarikh akhir untuk penerimaan buah-buahan dahulu.

Sebelum menyemai, biji benih perlu terukir dalam larutan kalium permanganat, untuk memegang beberapa jam dalam air suam untuk mempercepatkan percambahan. Anda boleh balut dalam kain lembap, dimeteraikan dalam cawan dan dimasukkan ke dalam beberapa hari di tempat yang hangat. Apabila benih mula memecahkan kulit telur itu, mereka yang ditanam di dalam tanah. Apabila menyemai permaidani, diikuti dengan memilih mempunyai beberapa kelemahan.

Bercambah selepas peningkatan, pertumbuhan lebih perlahan, kadang-kadang berhenti selama 1-2 minggu. Ini adalah kerana akar lada manis amat sensitif kepada tekanan mekanikal sedikit. Untuk mengelakkan saat seperti ini, cuba berkembang lada tanpa memilih. Penanaman benih untuk kegunaan yang lebih baik cahaya gambut tanah, dijual di kedai-kedai, mencampurkannya dengan zemley taman mengenai 1:1 atau campuran tanah subur dengan pasir kasar di bahagian yang sama.

Cawan zapolnyayutpochvoy Anak benih dan dimasukkan ke dalam peti atau kotak rapat antara satu sama lain. Selat tanah dengan air suam dan permanganat kalium, yang dibentangkan pada benih 1-2 dan atas, taburkan lapisan bumi di dalam kotak yang dilindungi dengan berhati-hati melihat filem itu, letakkan di tempat yang hangat (25-27 C) untuk percambahan.

Sentiasa pastikan bahawa tanah itu tidak kering. 5-7 hari selepas percambahan kotak sebaik sahaja anda mahu berpindah ke tempat yang panas yang cerah, tetapi filem itu tidak dibuang. Apabila benih adalah sejajar, anda boleh mengangkat kelebihan filem yang tidak mengumpul lebihan kondensat, dikeluarkan sepenuhnya selepas beberapa hari. Untuk menyiram benih hanya menggunakan air suam untuk menyelesaikan. Kekurangan lada kelembapan membawa sangat menyakitkan, tetapi banjir sistem akar juga tidak boleh berdiri.

Oleh itu adalah perlu untuk memastikan bahawa tanah sentiasa lembab adalah sederhana. Anak benih muda setiap 10 hari, diberi makan dengan campuran baja mineral. Suhu adalah wajar sekurang-kurangnya 23 darjah di siang hari dan 16-18 pada waktu malam.

Apabila lada tumbuh dan akar akan belajar semua tanah, mereka perlu tanpa mengganggu sistem akar di balas bekas yang besar. Jika anda hanya menggunakan gelas yang lebih besar, akan ada tambahan tanah masam, akar tidak dikuasai oleh benih muda. Cawan boleh daripada mana-mana moteriala, tetapi keadaan utama: substrat perlu dikeluarkan dengan mudah tanpa merosakkan sekaligus keseluruhan sistem akar.

Dengan kaedah ini penanaman lada semakin tidak henti-henti dan tidak tertakluk kepada mana-mana tekanan sehingga pendaratan mereka di rumah hijau itu. Tetapi kemudian, akar mereka tidak akan menderita, kerana benih boleh diambil daripada pakej dan dengan gumpalan daripada tanah untuk memindahkan ke dalam lubang yang disediakan. Terima kasih kepada kaedah ini benih semakin mendapat gempal kukuh dengan sistem akar dan tunas yang maju.

Apabila pemindahan benih ke dalam tanah memastikan bahawa kolar akar bertakung, atau menggantung pertumbuhan tumbuhan - diuji oleh amalan lama. Lada ditanam pada jarak 40-50 inci selain dalam baris atau 25 sm antara pokok dan 60 cm - antara baris. Lada suka kelembapan, kemarau berpanjangan tanpa pengairan tumbuhan boleh mengeluarkan hasil tuaian yang tidak seberapa. Sistem akar lada manis terletak cetek dan terlalu panas di matahari. Dalam sedikit di bawah 30 C lada boleh menghentikan pertumbuhan.

Ini adalah khas tumbuh-tumbuhan banyak, supaya mereka menyimpan air dan nutrien. Oleh itu, adalah penting untuk mengekalkan kelembapan tanah, dan mulsa akan memberikan kelebihan tambahan dalam bentuk pemeliharaan air dan perlindungan dari akar terlalu panas. Dalam perkembangan lada adalah lebih baik untuk makan tiga kali: 2-3 minggu selepas menanam, maka pada akhir bulan Jun dan pada masa berbuah. Untuk makanan, anda boleh menggunakan penyerapan baja ayam (0.5 kg baldi air), urea (dua perlawanan-kotak dalam baldi air).

Lada responsif kepada dos yang tinggi baja organik dan mineral, terutama nitrogen. Mereka membuat 150-200, pada 10 meter persegi. m, yang memastikan produktiviti yang tinggi dan ketahanan tumbuhan kepada kehendaki.

Fosforus dan baja kalium mengenai kesan hasil lebih kecil daripada nitrogen, tetapi mereka membuat impak positif ke atas jumlah buah-buahan dan kandungan vitamin C. Baja ini digunakan dalam dos yang kecil - 60-90, pada 10 meter persegi. m. baja (. 50-60 kg bagi setiap 10 meter persegi) digunakan dalam kejatuhan oleh menggali dan humus dalam jumlah yang sama - sebelum menyemai atau menanam. Penjagaan yang bagi lada adalah sama seperti tomato. Pada musim panas tumbuhan disiram dengan air panas setiap hari 5-7.

Nota, bagaimanapun, bahawa lebihan bunga lada titisan lembapan. Setelah menyiram tanah longgar. Lada manis tidak boleh diletakkan di sebelah buah pahit, atau manis akan terbakar.

Dari perosak boleh menjangkiti lada aphids, hama labah-labah, di mana penggunaan ubat yang sesuai. Jika anda mempunyai sebarang penyakit virus, yang dicirikan oleh titik, berpusing dan pupus daun, tumbuh-tumbuhan sakit segera dimusnahkan. Utama penyakit-langkah kawalan ternakan amalan lada: penjagaan yang baik, pengasingan dari tanaman Solanaceae lain. Berbuah banyak bermula pada pertengahan bulan Ogos. Buah dituai setiap hari 4-5.

Buah pemedih mata dengan berhati-hati untuk mengelakkan tumbuhan rapuh merosakkan. Jika lewat mengumpul buah-buahan, ia membawa kepada penamatan pramatang cawangan dan pengurangan dalam hasil. Hasil lada di rumah hijau - 3-5 kg ??setiap persegi. m Buah-buah lada manis dituai dalam kematangan penuh (yang berlaku 35-45 hari selepas pembentukan ovari) dan hijau apabila mereka sampai ke saiz biasa.

Apabila biji buah masih dalam payudara atau kematangan. Beberapa jenis dituai dalam kematangan penuh, fisiologi, apabila mereka menjadi warna merah atau oren. Ini buah-buahan yang dipetik di masak, dan teknikal matang - setiap hari 50-10, memotong dengan pisau atau gunting dengan peduncles. Berdasarkan bahan-bahan dari sifat-home.ru

Related Posts:
  1. Lagenariya
  2. Kacang

lada manis, terung, lagenariya, lobak, lada, kubis

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri