logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Lada hitam

Hitam lada tomato

Lada chernyynaibolee diketahui dan rempah digunakan secara meluas. Peretspredstavlyaet hasil belukar kerinting. Lada hitam kadang-kadang juga dipanggil "Malabar beri" di tempat obitaniyaMalabarskih pulau semulajadi.

Dalam semak liar dikelilingi oleh pokok, bergegas ke atas. Sejak itu, seperti tanaman lada, maka untuk mewujudkan ladang-ladang daripada tiang bagaimana untuk melompat, dan ini mengehadkan pertumbuhannya kepada ketinggian 4-5 m. Kilang itu adalah pokok renek memanjat mencapai ketinggian 15 m. Daun mempunyai panjang 8-10 mm. Selepas berbunga tumbuh di sekitar buah, di hijau pertama, kemudian mereka menjadi kuning atau merah.

Panjang 80-140 mm berus, ia mengandungi 20-30 kostyanok. Untuk mendapatkan lada hitam, buah-buahan yang dipilih atau sedikit kekuningan nedozrelymizelenymi. Semasa pengeringan di matahari, mereka menjadi layu dan hitamkan.

Buah masak lada masa yang berlainan, sekian banyak daripada tempoh pemungutannya dilanjutkan. Jika buah dituai masak, apabila mereka jatuh dengan mudah dan merah oleh kelompok besar daripada mereka adalah lada putih. Untuk melakukan ini, buah-buahan masak direndam di dalam air.

Beberapa hari kemudian perikarpa lembut mudah dibuang. Pembasmian benih matang tanpa perikarpa kurang pembakaran daripada lada hitam, tetapi lebih rasa, mereka juga digunakan untuk menulis dan menghargai tanah lada hitam yang lebih tinggi. Tumbuhan kepunyaan genus daripada lada, lada keluarga, mempunyai lebih dari seribu spesies.

Walau bagaimanapun, sebagai rempah adalah digunakan hanya 5-6 spesis berasal dari Asia Selatan. Dengan ini adalah lada hitam lada hitam, lada putih, lada kemukus, lada panjang dan Afrika lada. Lada buah matang daripada nama yang sama chernyyvysushennye renek tropika saka. Buah kering kelihatan matang seperti kacang kecil di hitam (itu nama - lada hitam) dengan aroma yang menyenangkan. Lada hitam datang dari pantai timur India, di mana ia masih tumbuh sebagai tumbuhan hutan liar.

Kemudian dia masuk ke Indonesia dan negara-negara lain di Asia Tenggara. Di Afrika dan Amerika - hanya pada abad XX ini. Lada hitam adalah penyebab penemuan Amerika dan lada merah. Lagipun, untuk dia dan lain-lain rempah India memenuhi ekspedisi, Christopher Columbus.

Dalam bahasa Sanskrit disebut Maric lada hitam. Ini adalah salah satu nama-nama matahari, dan lada hitam mendapat nama ini kerana kandungan yang besar tenaga solar. Nama Yunani "peperi", Latin "pemain musik tiup", Bahasa Inggeris "lada", serta Rusia "lada" berasal dari nama-nama Sanskrit lada "pippali". Di India, lada sangat berharga sejak zaman purba dan merupakan salah satu rempah first timur, menakluki Eropah, dari Greece dan Rom Purba.

Seorang pelajar Aristotle, ahli falsafah Yunani, Geofrastut (372-287 SM), yang kadang-kadang dipanggil "bapa botani" bersama lada kepada dua jenis: hitam dan panjang. Di pantai Malabar India lada untuk perjalanan dunia sebagai maritim dan laluan tanah. Selepas Teluk Parsi membawanya ke Saudi, dan melalui Krisnoe Laut - Mesir.

Kemudian, dalam 40 Masihi untuk berdagang Lada menyertai kapal Empayar Rom. Perdagangan secara langsung antara Rom dan India telah membantu menyelesaikan monopoli Arab pada semua jenis "khazanah rempah." Dalam Empayar Rom Lada berlaku di kalangan navigasi barangan komersial.

Frederic Rosengarten di dalam bukunya "Kitab Rempah," menulis bahawa semasa pemerintahan Maharaja Marcus Aurelius perdagangan lada mencapai kadar tidak pernah berlaku seperti yang di 176 AD duti kastam telah dikenakan terutamanya di Alexandria panjang atau lada putih. Lada hitam adalah tidak termasuk dalam fail cukai, boleh melakukannya dari kerajaan atas sebab-sebab politik, takut daripada menyakitkan orang.

Untuk mengelakkan rampasan tentera Rom Gothic raja dan penakluk Alaric di 408 AD Rom memberikan penghormatan kepada beliau, yang antara sumber-sumber lain, termasuk ? 3.000 lada. Kosmas Indinopleustes, saudagar, yang kemudiannya menjadi seorang rahib suci terkenal, mengembara ke India dan Ceylon, diterangkan secara terperinci dalam buku "Kristian Topografi" cara menanam, menuai dan masak Lada Malabar penduduk semenanjung itu.

Tidak lama selepas itu dalam abad ke-1 Penjajah India diasaskan ladang-ladang lada di Jawa. Marco Polo yang dinyatakan dalam memoirnya, "Senarai banyak" di Jawa. Beliau menyebut mahkamah Cina, yang pergi ke laut, setiap dimuatkan dengan 6,000 bakul lada.

Pada zaman pertengahan, lada menduduki tempat yang penting dalam masakan di Eropah. Mereka digunakan untuk memberi rempah dan rasa yang baik dan makanan mentah cepat rosak dan terutamanya untuk menyekat rasa buruk daging. Periuk lada keseluruhan ketika itu adalah sangat mahal dan diambil oleh pihak berkuasa dalam pembayaran cukai, cukai, hutang, dan sebagai mas kahwin.

Pada 1180, semasa pemerintahan Henry II, di London, mula bertindak "kesatuan daripada Lada pedagang pepejal", yang kemudiannya dinamakan semula kepada "persatuan pedagang rempah-ratus," dan abad kemudian menjadi nama "Syarikat" kedai runcit, di bawah yang berjaya maju ke hari ini. Dalam abad ke-13, pertumbuhan ekonomi dan kekayaan yang besar di Venice dan Genoa, terutamanya yang kedua, telah dicapai terutamanya terima kasih kepada perdagangan rempah. Portugis dan Sepanyol dengan iri hati melihat ini tidak pernah berlaku sebelum pengayaan.

Kejatuhan (pada 1453) Constantinople dan cukai yang berlebihan pemerintah Islam pada perdagangan rempah telah meningkatkan keperluan untuk pelayaran lebih ke Timur. Perlu di Eropah untuk rempah, lada terutama hitam, dan keinginan untuk memperkayakan diri mereka fabulously adalah pemandu utama ekspedisi Columbus, dan pelayaran laut Vasco da Gama. Semua ini dibenarkan untuk merebut itu monopoli Portugis pada penjualan rempah, yang mereka dikekalkan selama lebih 100 tahun.

Selepas beberapa pertempuran tegas dengan orang-orang Islam, dia merampas sebuah pantai Malabar mengalu-alukan India (pada 1511), Sri Lanka, Jawa dan Sumatera. Kemudian, memonopoli pengeluaran lada ke tangan golandtsev, dan milik mereka sehingga 1799, manakala syarikat Eropah Timur-mereka tidak muflis.

Sementara itu, kapten Carnes Amerika berlabuh di pelabuhan New York a sekunar dengan membawa muatan lada, dengan jualan yang dia diselamatkan oleh $ 100,000. Dalam tempoh 50 tahun akan datang (pada separuh pertama abad ke-19), kapal saudagar Amerika menduduki peranan penting dalam perdagangan dunia dalam lada. Kita tahu bahawa perniagaan ini telah melahirkan jutawan Amerika yang pertama. Pada masa ini, pengeluar utama lada adalah India, Indonesia dan Brazil, yang mengeluarkan lebih daripada 40,000 tan lada setahun.

Yang pertama dalam senarai pengguna lada hitam di Amerika Syarikat, Rusia, Jerman, Jepun dan England. Lada hitam ditanam di Sri Lanka, Jawa, Sumatera, Borneo, Brazil. Pertumbuhan tumbuhan adalah ketinggian terhad daripada 5 m. Ia tumbuh di bar yang tinggi, sama dengan mabuk. Mula membuahkan hasil dalam tempoh tiga tahun. Pendaratan boleh digunakan untuk 15-20 tahun. Tanaman dituai apabila buah-buahan mula memperoleh warna merah. Dalam proses pengeringan di hitamkan Ahd buah.

Hitam lada, lebih baik ia adalah lebih keras, lebih gelap dan lebih berat. 1000 bijirin kualiti lada hitam yang baik harus menimbang tepat 460 Oleh itu, dalam abad kuno lada hitam berkhidmat sebagai raznovesok seberat produk farmaseutikal yang memerlukan ketepatan yang tinggi. Lada putih dihasilkan dari buah-buahan yang cukup masak, yang dikumpulkan hanya apabila mereka adalah warna kuning-merah atau merah dan mereka dengan mudah jatuh.

Selepas pengeringan menjadi coklat. Selepas membuang kulit luar adalah lada putih, yang mempunyai rasa yang halus, murni dan kuat rasa dan bernilai tinggi. Dapatkan lada putih di Thailand, Laos, Kemboja. Jika musim menuai adalah masa apabila buah-buahan berwarna hijau, kemudian mendapatkan lada hijau.

Penggunaannya secara beransur-ansur meningkat. Walau bagaimanapun, pengeluaran yang memerlukan pengendalian khas. A rempah yang baik perlu bukan sahaja akut tetapi juga rasa yang amat ditekankan dalam lada hijau. Kandungan bahan-bahan berguna: keterukan bergantung kepada piperine lada. Di samping itu, ia mengandungi pirolin, havitsin, gula, enzim, minyak pati, kanji, alkaloid, gusi.

Perlu diingat bahawa minyak pati untuk simpanan tidak wajar pudar lada. Lada hitam membantu penghadaman, orang-orang Rom yang digunakan dalam kuantiti besar. Tetapi ini tidak boleh disyorkan. Walau bagaimanapun, dalam kuantiti di mana ia digunakan di dapur kita, ini tidak membahayakan kesihatan.

Lada digunakan untuk sup, gravies, sos, salad sayur-sayuran, marinades apabila memasak semua jenis daging, termasuk permainan, Savoy kubis, kacang, kacang, lentil, sauerkraut, goulash, telur, keju Tomato, ikan, sayur-sayuran dalam tin dan pelbagai hidangan lain yang disediakan di dapur kami. Tiada lada hitam tidak melakukan penyembelihan babi di rumah, membuat sosej dan pelbagai produk daging. Hitam peretssamaya rempah serba boleh untuk hidangan ramai.

Dalam jualan adalah dalam bentuk atau kacang cincang. Aroma terbesar memiliki peppercorns tanah. Dalam tukul sebagai lada hitam digunakan untuk mengisi pelbagai jenis masakan, pemadat, pemadat. Lada ditambah kepada hidangan yang hanya sehingga lembut, jika tidak, masakan lama, hidangan yang menjadi kepahitan yang berlebihan.

Lada harus disimpan padat, sebaliknya ia fizzles keluar dengan cepat dan kehilangan harta benda mereka Bersama-sama dengan, dan lada hitam digunakan secara meluas dalam industri pengalengan dalam pengeluaran sayur-sayuran jeruk, salad, daging. Jika dalam kes ini, lada hitam digunakan sebagai kacang, dalam sup, sos dan kuah, sosej dan keju - hanya dihancurkan. Menjejaskan sistem: pencernaan, peredaran, pernafasan.

Pemulihan, ekspektoran, yg mengeluarkan udara, anthelmintic. Peretsodin hitam perangsang yang paling berkesan untuk penghadaman. Ia membakar dan membersihkan organ-organ yang mengosongkan Amu (membebaskan mereka daripada toksin). Ia menggabungkan dengan baik dengan dan "panas" makanan sejuk, seperti timun dan sangat berguna dalam salad sayur-sayuran mentah.

Untuk kegunaan luaran ia membantu dalam rawatan bisul membarah. Dalam kombinasi dengan lada madu sempurna membersihkan organ pernafasan, menghilangkan lendir dari mereka, mengurangkan pembentukannya. Dalam kuantiti yang besar, tetapi penggunaannya tidak digalakkan, kerana ia mempunyai sifat Raja-raja dan boleh menyebabkan kegembiraan dan kerengsaan. Kajian menunjukkan bahawa lada, tetapi sifat-sifat di atas, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular: menipis darah, darah beku memusnahkan, meningkatkan peredaran darah.

Ia juga membantu penghadaman, merangsang metabolisme, mengaktifkan pembakaran kalori. Dalam lada mengandungi tiga kali lebih banyak vitamin C daripada oren. Ia juga kaya dengan kalsium, besi, fosforus karotena, dan vitamin B. Di samping itu, lada boleh meningkatkan kesan herba yang lain. Adalah disyorkan untuk: senak kronik, toksin di dalam kolon, metabolisme terjejas, obesiti, suhu tinggi, demam, semasa krisis selesema.

Lada lama dianggap sebagai tumbuhan perubatan. Malah Maya digunakan untuk melegakan sakit, batuk merawat, sakit tekak, asma dan lain-lain penyakit pernafasan. By the way, sejarah Alam Produk Sunshine syarikat yang berkaitan dengan rasa ini berguna tetapi amat pedas untuk buah. Keinginan untuk menghapuskan tajam, rasa Lada pahit membawa Hughes Gene pengasas syarikat untuk mewujudkan pengeluaran makanan tambahan dalam bentuk kapsul itu.

Tiada lada di dapur tidak boleh buat. Rempah ini begitu meluas bahawa dalam lada katering awam dimasukkan ke dalam lada khas di meja di dewan makan. Dan mana pelawat boleh menambah hidangan lada pilihan dan cita rasa mereka.

Dan kita lulus salah satu pulau, di mana mereka dan lada, dan orang memberitahu kami, apa yang mereka lihat dalam kelompok setiap sekeping besar lada, yang memberi teduh dan melindunginya dari hujan, apabila hujan itu berhenti, bengkok sehelai tandan dan digantung dari sebelah ... Cerita-cerita dongeng 1001 Malam. The Tale of Sinbad Sailor itu. Berdasarkan bahan-bahan ukrspice.kiev.ua

Related Posts:
  1. telur dalam periuk
  2. Zucchini
  3. Lihat

zucchini, terung, kacang, lada merah, tomato, kacang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri