logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Benih lada

Bercambah tomato lada

Apabila anak benih membesar dalam bilik benih atau rumah hijau boleh disemai benih dalam kotak standard atau cawan multipallets (periuk) dengan diameter 90-10 cm, dan di parnikahpryamo hangat ke dalam tanah. Lebih sering menyemai benih pertama dalam sebuah kotak, selepas bermulanya daun first sebenar benih ke dalam pasu menyelam. Kaedah ini mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Dalam satu tangan, terdapat risiko yang merosakkan akar picks , Jadi jika anda berkembang gred tinggi lada, lebih baik untuk tidak risiko (panas memilih lada membawa lebih baik), tetapi dengan benih drugoyu apabila mereka membesar perubahan sedikit "rasa", dan sangat baik apabila mereka mula-mula mendapat sangat memuaskan untuk mempunyai campuran humus dan tanah taman dalam saham yang sama, dan potombolee longgar dan dengan nitrogen sedikit kurang, tetapi diperkaya dengan baja lain. Sebagai contoh, campuran gambut dengan habuk kayu dalam nisbah 07:03, tanah tinggi dan tanah rendah gambut (separuh) dan juga tulen malorazlozhivshiysya gambut, dengan syarat bahawa rumput itu akan ditambah kepada keasidan pembersihan lebihan bahan kapur (yang sama seperti dalam tanah) dalam kuantiti yang pH ketika itu 6,4-6,8.

Untuk makan 10 liter tanah di dalam campuran Gili yang perlu ditambah g 7-10 urea, super fosfat, g 30-40, 10-15 g kalium sulfat dan 3 g magnesium sulfat. Jika lada anda tidak menyelam, anda boleh tinggalkan ia dalam campuran yang pertama, dan dalam mana-mana di atas, tetapi ia akan menghasilkan kurang sedikit daripada picks berjaya. Bagaimanapun, kehilangan itu tidak terlalu besar, dan oleh itu dengan pelbagai hasil yang baik, mungkin lebih baik tidak mencuba.

Sebelum anda mengisi campuran ke dalam pasu dan kotak di bahagian bawah mereka pasti akan meletakkan sistem perparitan yang baik, jadi mereka tidak bertakung dan tidak reput adalah air. Jika anda menyemai benih dalam kotak di atas lapisan saliran mesti mengisi campuran Gili 7-8 cm (di dalam pasu atau cawan kira-kira ketebalan diperolehi dengan sendirinya). Permukaan tanah di dalam kotak harus sejajar, melakukan alur dia pada jarak sebanyak 5-6 cm antara satu sama lain dan mengembangkan kepada mereka dengan tangan sebelum menyediakan benih 1-2 cm.

Adakah tertanam dalam tanah mereka tidak mempunyai cukup untuk mengisi kedudukan tertinggi di dalam kotak atau lubang di lapisan cawan humus tanah atau pasir, kira-kira 0.5 cm tebal, maka berhati-hati, tanpa menolak ke dalam tanah, tamped ke bawah. Sudah disemai benih perlu disiram dengan baik, memegang air boleh rendah supaya tidak membasuh mereka keluar dari tanah adalah terlalu kuat jet air, dan selepas kaca etogonakryt atau bungkus plastik.

Hanya meletakkan cawan di dalam kotak atau tempat yang cerah (sebagai contoh, di sisi tetingkap a) tidak diperlukan, untuk permulaan (pra-kemunculan permohonan) hanya jika ia panas. Untuk membesar dengan baik, benih memerlukan suhu sebanyak 22 ... 28 `C, jadi bilik yang lebih baik untuk meletakkan kotak berhampiran bateri dan hanya melihat bahawa tanah itu tidak kering. Lada suka pencahayaan yang baik, jadi apabila ada akan pucuk, kotak atau cawan dengan segera benih perlu disusun semula dalam jendela yang terang atau Meston lebih dekat dengan lampu.

Lampu dan perlu benih tidak kering di bawah cuaca mendung yang berpanjangan, mereka akan dosvechivat apa yang akan lalu di matahari jelas jam siang hari biasa. Oleh itu adalah amat penting untuk memastikan bahawa anak pokok, walaupun ringkas, tidak jatuh di bawah skvoznyakiiz daripada mereka ia akan terluka, akan melemahkan dan mungkin mati. Ini sering berlaku apabila ia ditanam di sebuah rumah di sisi tetingkap tersebut.

Jadi, sebelum anda tempat untuk meletakkan kotak, cawan atau kaset dengan benih, pastikan untuk memeriksa draf di tempat ini. Jika estzakleyte lebih baik tingkap atau sendi antara kaca dan bingkai dalam rumah hijau dan tidak meninggalkan ruang udara sebelah renggang benih. Dalam secubit anda boleh meletakkan tumbuhan ke dalam individu mini teplichke atau di bawah penutup plastik. Dalam lada suhu rumah hijau memberikan corak yang sama seperti Tetapi pada 2-3 darjah yang lebih tinggi.

Bercambah lada memerlukan banyak air, lebih daripada tomato, dalam kekurangan buah-buahan tumbuh di kecil, melengkung dan tanpa rasa. Benih perlu disiram sangat chastotak ke bumi di dalam kotak atau cawan pada setiap masa adalah lembap sedikit (tetapi tidak terlalu basah). Air untuk pengairan perlu suam (tidak lebih rendah daripada suhu bilik), anak benih dari sejuk terlalu banyak boleh menjadi sakit dan malah mati.

Ia adalah perlu untuk memantau dan memastikan udara di tempat di mana ia tumbuh, tidak terlalu kering, supaya di rumah di mana beliau bateri teruk kering, tumbuh-tumbuhan muda perlu disembur setiap hari, dan pomescheniechasto udara, tetapi tidak lupa melindungi terhadap lada draf. Selepas membesar dalam kotak lada akan menjadi pasangan pertama daun benar, anak benih mestilah berhati-hati raspikirovat, dan kemudian juga benih disiram.

Jika mereka membesar dalam periuk, bukan tutup mereka sebelum pertama daun hanya meletakkan kembali ke belakang, dan kemudian beransur-ansur bergerak menjauhi supaya daun anak benih tidak bertindih antara satu sama lain dan tidak mengambil ringan jiran. Walaupun anak benih tumbuh, ia perlu dua makanan. Kali pertama ia perlu dilakukan apabila kebanyakan anak benih akan muncul pada daun sebenar 3-4, dan kedua benar daun razkogda sudah 5-6.

Feed anak pokok boleh menjadi baja yang sama seperti tomato, tetapi untuk mendapatkan buah yang berkualiti lebih, adalah tambahan sekurang-kurangnya sekali untuk mengatur microfertilizers foliar baja benih. Ia boleh digantikan dengan salah satu semburan. Bercambah lada lada

benih keras daripada lada serta . Cucuk dari tanah itu akan selepas ia juga panas (ketika suhu tanah melebihi 15 `C), tetapi tidak lebih awal daripada 60 hari selepas kemunculan (hanya di kawasan selatan dan di benih Pantai Selatan boleh ditanam 45 hari) dan sentiasa ceria, terlindung daripada laman angin, dan di dalam rumah hijau dan parnikipo benih kerana mereka mencapai umur yang diperlukan. Di samping itu, kesediaan mereka untuk menanam boleh dikira dalam penampilan: yang patut tanah tempat tetap benih lada manis sepatutnya muncul sudah 8,7 daun benar (hingga 10), ketinggian anak benih harus 20-30 cm, dan pertsa5 pahit -6 daun benar di ketinggian 15-16 inci.

Terutama amat bergantung kepada umur tanaman benih daripada lada manis (gorkogochut kurang). Buah-buahan yang paling tumbuh di semak, anak benih ditanam di tempat yang kekal pada hari 80-90 selepas kemunculan, manakala 60 hari benih produktiviti adalah hampir dua kali lebih kecil. Benih perlu disiram sebelum ditanam supaya tanah di kotak baik lembut, dan di taman, di mana anda akan jatuh, anda perlu membuat lubang atau pra-alur.

Letakkan mereka di nurseri untuk kedalaman yang sama di mana mereka membesar di dalam kotak, tanpa mendedahkan akar dan pangkal leher prikapyvaya. Jika anda menikmati cawan (periuk), anak benih boleh diletakkan terus ke dalam tanah dengan mereka. Benih ditanam lebih kerap, atau sebagai satu cara swasta atau dua baris pita.

Jika satu kaedah ahli jarak antara lorong hendaklah kira-kira 50 cm dan 70 panas lada smdlya sayur manis, dan di antara tumbuh-tumbuhan di ryadu10-15 hingga pahit dan dari 15 hingga 30dlya manis, diberikan pelbagai: semakin besar belukar, lebih harus, dan jarak. Dalam mod pita sempit jarak baris (40 cm) ganti dengan yang lebih luas (80-90 cm), jarak antara pokok dalam barisan hendaklah sama seperti pangkat biasa dan fail.

Di selatan dan beberapa lain yang agak panas kawasan dan lada boleh berkembang tanpa diubah. Menyemai benih di dalam tanah hanya selepas dia menjadi panas (pada suhu di bawah 8 `C), tidak lebih awal daripada pertengahan bulan April. Benih perlu plug lebih mendalam daripada di dalam bilik panas, pada kedalaman 2-3 cm Tetapi adakah berbaloi untuk berkembang lada soalan sposobomdrugoy.

Pada tanaman ini lewat dan buah-buahan pertama kemudian buah-buahan beliau, dan tempoh berbuah itu sendiri secara keseluruhannya akan lebih pendek, dan oleh itu, hasil jumlah akan lebih rendah. Berdasarkan bahan-bahan sad6sotok.ru

Related Posts:
  1. lada Sweet
  2. Dua jenis lada
  3. Lihat

pucuk, lada manis, paprika, lada, tomato dan bawang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri