logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Labu hiasan

Labu skuasy Hiasan

Elena Chernysheva hakikatnya sesiapa yang mula-mula melihat labu hiasan, dengan daun-hijau zamrud dan besar bunga berwarna kuning dan buah-buahan kecil pelbagai asal bentuk dan warna, biasanya menyenangkan terkejut " Oh, dan apa yang ia? ". Labu hiasan - kilang tidak hanya asal tetapi juga sangat bersahaja, dan yang paling penting, sangat praktikal: dengan antena mereka, anggur ini mampu hanya musim panas satu hingga mendaki ke ketinggian 4 meter, dihiasi dengan gerbang An, arbor, pagar atau dinding di rumah.

Boleh dimakan sama ada labu hiasan? Untuk sebab-sebab tertentu, soalan yang paling popular tentang labu hiasan, "Dan ia boleh dimakan?". Seperti masa kini tidak lapar, tetapi nampaknya, perkataan "labu" adalah persatuan amat diperlukan dengan memasak, tetapi tidak dengan keindahan!

Jadi: selagi buah labu hiasan masih kecil, kulit mereka lembut, tidak mungkin. Tetapi mengapa? Lagipun, walaupun pada usia muda mereka amat rendah di rasa kepada saudara-mara terdekat mereka daripada keluarga labu yang sama: squash, zucchini, skuasy dan ini labu besar.

Jadi, biarkan labu hiasan untuk menghiasi dan makan sesuatu yang lebih baik lagi! Sebuah tempat yang sesuai untuk menanam labu hiasan - dekat dengan sokongan menegak (contohnya, pagar jejaring-rabitsy atau selatan dinding beberapa bangunan ladang). Iaitu, untuk labu hiasan sebagai tiang di taman akan memenuhi semua perkara yang saya ingin menghiasi sesuatu. Walau bagaimanapun, labu hiasan boleh digunakan di depan taman, jatuh cambuk itu pada arbor, inheren atau gerbang (contohnya, memisahkan taman dari katil bunga).

Sangat labu luar biasa kelihatan di batang tua kering-epal yang anda tidak boleh ditebang. Secara umum, labu kelihatan sangat baik di taman-taman dalam bergaya sekarang gaya kedesaan, di mana taman dan tumbuhan sering wujud bersama klumbovye. Tetapi "Novorussky 'pondok dalam gaya klasik taman labu biasa akan kelihatan terlalu primitif dan mentah, dengan dissoniruya mandatori dalam kes-kes itu, mawar dan thuja.

Labu hiasan berkembang sangat cepat (tiada anggur setahun dengan dia mengenai hal ini tidak boleh dibandingkan), dan pada pertengahan bulan Julai penutup ia tumbuh agak tinggi dan padat. Mencapai maksimum labu hiasan pada bulan Ogos, apabila ia benar-benar keriting memberi sokongan beliau, mewujudkan skrin hijau pepejal, dihiasi dengan bunga kuning terang yang besar dan elegan fruitlets muda. Apakah hiasan labu perlukan?

Apabila memilih tapak untuk labu hiasan perlu mematuhi dua syarat. Pertama, anda perlu memilih sehingga cukup untuk menyokong kuat beliau, sejak akhir musim panas dan tangkai daun anggur bentuk massa hijau besar. Syarat kedua - meletakkan labu hiasan adalah lebih baik di bawah sinar matahari penuh (naungan sebahagian cahaya boleh diterima.) Itulah, sudah tentu, anda boleh menanam dan di dinding utara rumah, tetapi tidak bergantung kepada kelimpahan bunga dan buah lebih. Labu hiasan Apa yang tidak?

Daripada tumbuhan memanjat tahunan dan labu hiasan adalah benar-benar salah satu yang paling bersahaja. Berkembang di bawah kuasa yang lebih awal kebun. Mereka hanya negatif - mutlak bukan fros tahan: walaupun dengan pembekuan cahaya di -1 ijazah tumbuhan mati. Oleh itu, adalah disyorkan untuk berkembang gourds hiasan oleh benih.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya memakan masa dan cara yang paling mudah - adalah menyemai benih mereka secara terus ke dalam tanah pada pertengahan Mei. Jika musim bunga dijangka frosts lewat, yang muncul pucuk boleh menampung dengan botol plastik atau filem. Selain labu hiasan beku tidak suka kekurangan tanah kelembapan dan miskin.

Lebih kerap anda akan air dan subur (baja organik terutamanya), lebih baik ia akan berkembang. Berikut adalah rahsia! Sekarang mari kita bercakap sedikit tentang buah-buah labu, kerana yang dia sebenarnya dipanggil hiasan.

Saiz mereka jarang melebihi 10-15 cm, dan bentuk yang berkenaan bulat, seperti bintang, botol-dalam bentuk kulat-borovichka dll Terdapat jenis labu dengan lancar atau beralun dengan kulit tipis, yang warna dari putih ke kuning, jingga atau hijau. Yang paling lucu melihat berjalur, buah-buahan dikesan atau dua berwarna gourds hiasan.

Ini buah warna ceria sedikit dan kelihatan sangat baik pada tumbuhan, tetapi seringkali labu hiasan ditanam dengan tujuan untuk mengambil buah-buahan masak pada musim luruh, kering mereka dan digunakan untuk membuat karangan asal (seperti bunga kering). Di samping itu, ini tykvochki boleh digunakan untuk membuat kerja-kerja seni. Untuk tujuan ini, labu kering dengan cat khas digunakan untuk imej mana-mana, dan kemudian varnis untuk menetapkan cat.

Untuk tykvochki disimpan untuk masa yang lama, anda mesti mematuhi peraturan oleh dua: mereka mesti masak sepenuhnya, iaitu dengan sangat kasar dan tebal berkulit, serta terganggu sebelum frosts musim gugur pertama. Selain warna (jika anda tidak menutup warna buah-buahan) mereka dibakar keluar tidak jauh lebih baik untuk menjaga labu jauh dari cahaya matahari langsung. Jika anda ingin melibatkan anak anda untuk berkebun, tiada apa-apa lebih baik daripada berkembang bersama-sama dengan ia satu labu hiasan!

Pertama sekali, ia mempunyai biji yang sangat besar, dan juga anak bongsu untuk menghadapi penanaman mereka. Kedua, labu hiasan semakin berkembang pada kelajuan yang besar (terutama jika musim panas cukup panas dan air), dan bayi akan dapat dengan cepat melihat hasil kerja mereka. Ketiga, anak-anak muda suka menggerumit dengan air, dan dengan itu cinta semua air. Satu labu hiasan air kerap hanya diperlukan!

Dan, akhirnya, dia kecil, buah-buahan yang sangat terang dan luar biasa seperti benar-benar semua kanak-kanak: ada di dalamnya sesuatu-anak patung mainan. Di samping itu, buah boleh dikeringkan dan menghiasi dengan cat dan varnis khas (di sini memerlukan bantuan orang dewasa). Anak anda akan gembira untuk menunjuk-nunjuk kepada rakan-rakan dan saudara mara mereka. Dengan cara ini, walaupun lukisan kanak-kanak yang paling primitif kita lihat pada labu sedikit sangat luar biasa!

Sehingga baru-baru ini, kedai-kedai hanya boleh mencari campuran pelbagai jenis gourds hiasan. Kadang-kadang terdapat juga dipilih berdasarkan siri tertentu kelas (misalnya, "Mosaic" dan "Starfall," yang diterbitkan oleh "NC"). Firma kemudian "Cari" gembira dengan tukang kebun tidak lagi campuran dan jenis individu labu hiasan.

Sebagai contoh, dalam "Shahrezada" anda boleh mencari kelainan seperti terang oren "serban Turki," warna-warni "Bintang" dan "Bayi berkrim putih," dan "kaleidoskop" - jenis "dua-warna bola," "Orange Ball" dan "campuran berkutil." Sehubungan dengan pelbagai jenis bunga taman, Saya seorang lawan kategori pembelian semua jenis campuran biji. Sebagai peraturan, mereka membesar sebagai keping cukup menarik, dan benar-benar cetek (dan kebanyakan mereka).

Itulah, menanam benih-benih campuran bumi, tidak boleh membuat andaian bahawa akibat kenaikan. Tetapi dalam kes labu hiasan, saya adalah penyokong aktif campuran jenis! Baru muncul dari buah-buahan campuran itu begitu luar biasa dan pelbagai, bahawa penanaman labu hiasan juga aktiviti perjudian, selalu sangat berminat dengan apa yang hasilnya adalah yang sama yang biji (nampaknya)!

Oleh itu, apabila buah-buahan pada anggur dari labu daripada campuran benih hiasan mula mengikat, saya hampir setiap hari, periksa untuk melihat bahawa untuk tertanya-tanya Saya telah di ini meningkatkan masa. Berdasarkan bahan-bahan www.gardenia.ru

Related Posts:
  1. Labu komposisi
  2. Pea

kacang, skuasy, pucuk, labu

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri