logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Kentang liar

Kentang bawang Liar

kentang Liar untuk beberapa ribu tahun sebelum Kristus adalah amat penting dalam kehidupan peneroka awal Andes. Hidangan yang telah diselamatkan daripada kelaparan adalah sebuah negara yang dipanggil "chuno" dan bersedia dari promorozhennaya, dan kemudian ubi kering kentang liar. Dalam Andes hingga ke hari ini, kaum India disimpan berkata:. "Daging kering tanpa" chuno 'seperti hidup tanpa cinta " Ia berkhidmat sebagai unit pertukaran ("chuno" ditukar kepada kacang, jagung, dll) "Chuno" adalah dua jenis - putih ("Tunto") dan hitam.

Mengenai resipi untuk "chuno" seperti berikut: ubi bertaburan di udara terbuka dan dibenarkan untuk rendam dalam hujan, kering di bawah matahari dan beku pada waktu malam semasa beku; bagi pembuangan kelembapan lebih pesat selepas pencairan ubi diletakkan di tempat yang berangin dan kaki dengan teliti peretaptyvali. Untuk kulit ubi yang lebih baik jatuh, mereka diletakkan di antara tulang kulit khas; jika masak hitam "chuno" dikupas ubi seperti yang dinyatakan di atas dibasuh di dalam air, dan jika beliau bersedia "Tunto", itu ubi selama beberapa minggu diturunkan ke dalam kolam dengan air, kemudian kiri untuk mengeringkan akhir dalam matahari dan angin. "Tunto" mengekalkan bentuk ubi dan ia sangat mudah.

Selepas rawatan ini, kentang liar hilang rasa pahit dan rak panjang. Jika anda mempunyai keinginan dan kentang liar, resipi untuk perkhidmatan anda. Buat pertama kalinya orang-orang Eropah, terutamanya Sepanyol, cuba "akar mulut rasa baik" hanya di pertengahan abad ke-16 di Peru, dan dipanggil Cendawan mereka. Walau bagaimanapun, penemuan ini tidak sampai ke pantai Eropah.

Kemudian, kapal-kapal Sepanyol dan British tidak tinggal di pantai daripada cili, dan dipenuhi sehingga kentang. Dari situ yang melanda kelab pertama di Sepanyol dan kemudian ke Itali. Di Eropah, ada kentang biasa sukar. Walaupun hakikat bahawa orang Sepanyol orang Eropah pertama kali bertemu dengan kentang, Sepanyol merupakan negara terakhir di Eropah, ia menilai sayur dihargai. Di Perancis, sebutan pertama penanaman kentang adalah bertarikh tahun 1600, ia telah bertemu dengan banyak halangan untuk menyebarkan sehingga abad ke-18.

Di England, penanaman percubaan first tarikh dari tahun 1589. Tetapi Raja Prusia Friedrich Wilhelm saya di 1651 diisytiharkan penanaman kentang kebangsaan Jerman bertugas. Di Rusia, kentang dapat melalui Laut Putih dan pelabuhan Baltik, atau melalui Poland, atau terus dari Prusia pada 1757-1761, masing-masing.

Penyerahan rasmi pertama kentang dikaitkan dengan pelancongan asing Peter I. Dia dihantar dari karung Rotterdam Sheremetyev kentang dan ubi diperintahkan berselerak di kawasan-kawasan yang berlainan di Rusia. Ini adalah satu percubaan, malangnya, tidak berjaya. Hanya apabila Catherine II mengeluarkan perintah menghantar semua wilayah "untuk induk epal bumi" dan selepas 17 tahun kentang telah di Siberia, dan juga di Semenanjung Kamchatka itu.

Walau bagaimanapun, pengenalan ladang kentang diiringi oleh rusuhan ganas dan langkah-langkah pentadbiran. Ada kes-kes keracunan, kerana makanan kadang-kadang digunakan tidak ubi, dan hijau beri kentang beracun. Prejudis terhadap ubi dan bunyi dikuatkan nama kerana banyak yang didengar, "Kraft toyfels", yang diterjemahkan dari kuasa roti Jerman.

Meningkatkan kadar penggunaan ladang kentang telah menghantar arahan khas untuk perceraian dan penggunaan "bumi epal", yang memberikan hasil yang positif. Bermula pada tahun 1840, kawasan di bawah kentang mula berkembang pesat, dan selepas 100 tahun mempunyai lebih daripada seribu jenis. Pada masa ini, kentang telah mengambil tempat yang layak di atas meja kami. Dan ia bukanlah secara kebetulan. Pemakanan kentang hampir seperti bijirin, kerana sehingga 80% daripada bahan kering menyumbang kanji.

Protein dalam kentang tidak begitu banyak, tetapi mereka yang seimbang dalam komposisi yang lebih baik daripada tumbuh-tumbuhan lain. Penyelidikan terbaru telah menunjukkan bahawa penggunaan sederhana kentang tidak menjadi ancaman kepada berat badan anda. Ia ternyata bahawa kanji kentang terurai menjadi gula serta-merta, tetapi secara beransur-ansur ia tidak membawa kepada lebihan sebanyak gula dalam badan, yang kemudiannya disimpan dalam lemak.

Tidak hairanlah beberapa hari ini pakar-pakar diet yang dicadangkan untuk pembetulan berat, berdasarkan sup kentang. Kentang mengandungi nutrien yang mencukupi. Kandungan vitamin C, ia melebihi bawang, anggur dan currants merah. Kentang juga merupakan sumber utama potasium, yang meningkatkan keperluan untuk tekanan mental.

By the way, sup kentang bagi kesan yang baik pada tubuh manusia (tonik dan merangsang selera makan), yang disebut sebagai "sup Hippocrates." Jadi, teruskan, untuk plat! Tetapi sebelum meneruskan dengan penyediaan hidangan kentang, ingat bahawa kentang paling berguna masih dibakar dalam abu atau foil.

Hanya dalam kes ini, ia mengekalkan semua nutrien. Berdasarkan bahan-bahan www.gotovim.ru

kacang, bawang, kentang, jenis kentang, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri