logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Kentang jenis

Kentang jenis sayur-sayuran

kentang budaya di taman amatur sekali. Tumbuhan ini amat plastik, keadaan disesuaikan dengan tanah dan iklim yang berbeza. Tetapi untuk mendapatkan tinggi dan stabil hasil ubi yang lazat dengan mahir mesti memilih gred untuk kawasan anda.

Jenis Kentang berbeza dalam ciri-ciri ekonomi yang bernilai. Mereka ialah: earliness, hasil, kandungan kanji, ubi rasa, kualiti mereka menyimpan semasa musim sejuk ketahanan penyimpanan, penyakit dan syarat-syarat yang buruk. Apabila vozdelyvaniiP pasti mempertimbangkan sifat-sifat positif dan negatif daripada pelbagai dipilih.

Oleh kerana tidak ada jenis tentangan yang lengkap untuk banyak penyakit kentang atau buruk faktor-faktor alam sekitar. Pertimbangkan ciri-ciri yang paling penting kentang. Keadaan cepat matang. Bersyarat .) Sebagai kelainan awal dibahagikan kepada lima kumpulan: tuai hasil awal dipasarkan selepas 50 60 hari selepas penanaman, srednerannie6080 hari srednespelye80100 hari srednepozdnie100120 hari dan 120 hari pozdniecherez dan banyak lagi.

Jenis Awal biasanya berubah-ubah di bawah penanaman daripada kemudian: mereka lebih terjejas penyakit daun dan ubi, dan tanaman mereka sentiasa kurang, mereka berkanji kurang dan kurang enak. Tetapi semua kelemahan membayar dalam pengeluaran awal, yang bernilai berkhasiat. Kentang awal ditanam untuk menggalakkan penggunaan musim panas di tengah Rusia. Mereka mengesyorkan penanaman di kawasan yang mempunyai tempoh yang singkat dan berkembang di selatan, di mana ia adalah perlu untuk mendapatkan produk dengan haba.

Untuk penggunaan musim luruh dan musim sejuk tahun kelas pertengahan memupuk dan sederhana-an, sebagai yang paling perasa dan kurang aneh. Kepelbagaian sama dan sedap. Perlu diingat kemungkinan jenis tanaman dalam tempoh tertentu bergantung kepada keadaan cepat matang dan sebab-sebab lain.

Salah satu nihtemperatura semasa penyimpanan ubi. Benih yang sihat adalah yang terbaik disimpan pada suhu 13 `. Pada suhu rendah ubi supercooled dan tidak bercambah selepas ditanam.

Pada suhu simpanan melebihi 4 `mereka mula bercambah awal pada musim bunga, apabila penanaman benih nipis, terbentang dalam peti besi yang gelap, memutuskan. Ia juga melambatkan percambahan dan akhirnya mengurangkan produktiviti. Anda boleh mengelakkan ini dengan memanaskan ubi benih untuk meneruskan pada 2030 hari sebelum menanam. Memanaskan badan adalah pada 1520 'di dalam bilik yang terang (tetapi tidak dalam cahaya matahari).

Dibentangkan lapisan ubi kentang pada 23. Untuk pencahayaan seragam pada ubi yang terbentuk kukuh pucuk hijau tebal. Jika bilik yang kering dan suhu melebihi 20 ', yang ubi daripada 34 kali bagi tempoh memanaskan badan perlu taburkan dengan air.

Mudah ke kentang sofa dalam beg plastik. Untuk pernafasan kentang dalam pakej membuat lubang dengan diameter 1.5 cm 1 pada jarak 1015 cm dari satu sama lain. Jika pendedahan berpanjangan kepada cahaya ubi mungkin, mempunyai provyalivanie baik.

Dalam hal ini, ubi benih tersebar keluar lapisan 1020 cm di dalam bilik yang agak panas, tidak semestinya yang terang (di loteng, bangsal, almari, dll) dan boleh tahan seminggu setengah sebelum pembentukan pucuk (sehingga naklevyvaniya). Daripada pucuk ubi provyalennyh muncul lebih cepat dan mesra, hasil yang diperolehi lebih awal dan lebih awal. Meningkatkan hasil ubi dan membuat ia tahan untuk rawatan penyakit ubi dengan campuran unsur surih: boron, tembaga, mangan.

Operasi adalah seperti berikut. Benih ubi atau penyembur air tin merata dibasahkan dengan campuran unsur surih pada kadar 1 liter per 10 kg ubi. Satu penyelesaian yang disediakan dari tembaga sulfat, asid yg berkenaan dgn boraks dan kalium permanganat dengan melarutkan mereka sudu Pochayna dadah setiap baldi air. Meningkatkan hasil ubi dan debu abu kayu atau gambut sebelum penanaman (1 kg abu setiap 50 kg ubi). Abu boleh dibuat terus ke tanah pada tanaman (1015 kg setiap 100 m .)

Tempoh ubi kentang meningkat atau berkurangan bergantung kepada keadaan cuaca. Dalam musim panas, panas kering semua jenis menjadi lebih matang dalam tempoh hujan, sejuk terbentang ubi. Kesan yang sama dan. Jika persenyawaan nitrogen yang berlebihan (atau baja mentah, najis), terdapat satu puncak tarik kuat sehingga menjejaskan pembentukan ubi. Mereka yang diperolehi oleh rasa lapuk dan kanji yang rendah, mudah terjejas penyakit.

Oleh itu, baja nitrogen digunakan hanya dengan fosforus dan kalium (30 40 g setiap 1 m .) Baja organik digunakan dalam bentuk baja, kompos atau gambut campuran daun (sehingga 1 m 100 m .) Najis kering menyumbang tidak lebih daripada 50 kg setiap 100 m . Dengan baja organik yang cukup berat pada tanah liat dan tanah liat adalah terbaik digunakan pada musim gugur, dan berpasir cahaya dan liat pochvahvesnoy. Dalam hal ini, baja tidak boleh menyumbang atau menyumbang hanya untuk kentang awal pada musim bunga.

Jika kuantiti yang tidak mencukupi baja organik untuk menjadikan mereka lebih baik dalam parit atau lubang semasa menanam kentang dengan tambahan abu atau, dalam kes yang teruk, P mineralnyhP baja. Kandungan kanji ubi kentang dalam kelainan yang berbeza boleh berkisar 10-24%. Jenis Awal sentiasa berkanji kurang, mempunyai 910% daripada pati (yang rendah) untuk 1618% (tinggi) di tengah-gred ubi kanji sehingga 1120%, manakala akhir-jenis, ia boleh% lebih vyshe1424. Kandungan kanji ditakrifkan sebagai kepelbagaian dan keadaan cuaca dan kawasan penanaman.

Dalam iklim lembap (Baltik), kandungan kanji dalam gred yang sama sentiasa di bawah 56%, berbanding di kawasan yang mempunyai iklim benua (Altai). Pada ubi kanji pengairan sering lebih rendah daripada di rainfed (pengairan kawasan). Yang tertinggi dan kanji ubi dalam rasa yang terbaik dari semua jenis dipatuhi apabila ditanam di atas tanah chernozem, atau dengan cukup baik baja Membuat tahunan.

Minimum diperlukan untuk semua jenis masak kentang dan tentangan mereka kepada faktor-faktor yang buruk. Di negara-negara barat, barat dan tengah Eropah perlu berkembang hanya gred rakoustoychivye. Di kawasan lembapan yang berlebihan, di tanah gambut, banjir, tanah berat dengan berdiri berhampiran air meja disyorkan jenis tahan laknat lewat dan reput bakteria.

Bumi Hitam zon Tengah di Tengah dan Hilir Sungai Volga, di selatan negara ini di tanah ringan dengan kandungan lembapan rendah jenis pilihan tahan kepada jangkitan virus dan kemarau. Lebih baik untuk memupuk taman dibebaskan jenis, kerana mereka adalah lebih baik disesuaikan dengan keadaan tempatan. Untuk meninggalkan ubi benih semak yang paling sihat.

Daripada kain kematian awal dedaunan dan meninggalkan ubi tidak lebih besar daripada telur ayam, rata dalam bentuk, tidak busuk, tidak ada retak dan outgrowths. Jika benih yang kecil, anda boleh menggunakan dan ubi kecil seberat 1015 g, tetapi hanya dari semak yang sihat. Kentang awal jenis Arina.

Gred tinggi menghasilkan, direka untuk kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi. Tahan laknat lewat dan kanser. Ubi berwarna putih, bujur, besar, dengan rasa baik dan kanji yang tinggi. Spring.

Kepelbagaian dan tinggi yang menghasilkan, yang ringan semakin syarat, tahan kemarau, tetapi boleh juga di tanah dengan kelembapan yang mencukupi. Tahan kanser, penyakit virus dan laknat lewat, biasa di rantau Ryazan itu. Ubi yang bujur, agak rata dalam bentuk, merah jambu. Untuk menghapuskan membonjol daripada ubi dari tanah dan pengurukan kehijauan mereka sebaik-baiknya baik. Vyatka.

Gred bagi kawasan Volga Utara, rantau Kirov dan kawasan-kawasan lain kelembapan yang mencukupi. Tinggi menghasilkan, dan phyto-rakoustoychivy ftoroustoychivy. Ubi kuning, bulat, berkulit tebal, mudah patah pada titik tajam dalam kelembapan dan nitrogen berlebihan. Sosnowski. Gred untuk Chelyabinsk dan kawasan bersebelahan.

Tinggi yang menghasilkan, tahan kanser. Ubi yang besar, merah jambu, bujur, rata dalam bentuk. Ural awal. Gred untuk Ural Utara dan kawasan bersebelahan dengan kelembapan yang mencukupi. Tinggi menghasilkan, tahan kanser dan agak tahan phytophthora.

Ubi putih, bulat. Dari jenis berusia awal boleh disyorkan: Belarusia awal (untuk kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi), Volga (kemarau tahan, tetapi tidak tahan untuk kanser dan penyakit tumbuh-tumbuhan lewat), Varmas (tahan kemarau, dizonkan dalam Kursk, Tambov dan kawasan-kawasan lain yang terjejas phytophthora), Yermak ( Omsk rantau, tidak rakoustoychiv), Iskra (diedarkan dalam Ural), Pirmunes, Priekule awal (untuk Nechernozemie) Priobsky (tidak tahan untuk kanser dan penyakit tumbuh-tumbuhan lewat, bagi kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi), Awal Rose (bernama Mike, Varatik, Amerika, Ranevka dan kebun lain telah lama ditanam selatan negara-negara Eropah dan di Bashkortostan nerakoustoychiv terjejas phytophthora), Sedov (nerakoustoychiv), Tulun (nerakoustoychiv) Falensky.

Adretta. Gred Bukan-Hitam zon Bumi. Tinggi menghasilkan, tahan phytophthora kanser dan virus. Ubi di bawah banyak belukar itu, bulat, rata bentuk dan saiz, kuning, dengan rasa baik dan kanji yang tinggi. Domodedovo.

Gred Bukan-Hitam zon Bumi. Tinggi menghasilkan, tahan phytophthora kanser dan virus. Mnogoklubnevy, ubi putih, bulat, sangat selari dengan bentuk.

Tempoh kedormanan daripada ubi pendek, jadi pastikan ubi yang lebih baik pada 1 1,5 'untuk mengelakkan percambahan awal. Ufimets. Pelbagai dimaksudkan untuk Bashkortostan dan kawasan bersebelahan.

Tahan kepada kanser, tak berat dengan syarat-syarat penanaman. Ubi di bawah belukar banyak, putih, bulat, dengan rasa yang baik. Jenis Kentang varieti kentang Yah sebagai Tengah Kelas: Volzhanin (tahan kemarau, tidak tahan untuk kanser dan penyakit tumbuh-tumbuhan lewat, ditanam di Ural dan rantau Volga), Kanak-kanak dan Luar Bandar (Bukan Hitam Bumi, Belarus), Trans-Ural (tahan untuk kanser, Timur Kazakhstan), Kolpashevsky (Western Siberia), Kekasih (tengah Nechernozemie) Friendly (Selatan Nechernozemie), Perintis (Far East).

Tengah-kelas kentang Gatchina. Bagi kawasan-kawasan pusat. Tinggi menghasilkan, tahan kanser, sedikit terjejas oleh virus dan di stepenifitoftoroy tengah. Kanji dan purata rasa. Responsif kepada pemanasan daripada ubi sebelum penanaman berkaitan dengan tempoh yang lama dorman.

Spark. Bagi kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi. Tinggi menghasilkan, gred krupnoklubnevy.

Rakoustoychiv, phytophthora terjejas di tahap yang tinggi. Ubi putih, bulat, kanji sederhana dan rasa yang hebat. Daripada berusia pertengahan kelas biasa: bilik Crimson (Sakhalin Wilayah), Majestic (Georgia) Yubel (UkrainskoeP Polesie). Kelainan Loshitsa sederhana dan lewat. Dizonkan di Belarus dan wilayah selatan Nechernozemie.

Rakoustoychiv dan agak tahan phytophthora. Memerlukan kelembapan. Mnogoklubnevy, tetapi ubi tidak begitu lancar dan mata dalam. Daripada ubi kelas dan rasa besar yang pertama. Ramenskiy.

Untuk pusat dan selatan Nechernozemie. Tinggi menghasilkan, gred krupnoklubnevy. Tahan kanser, penyakit virus dan laknat lewat. Ubi putih, bujur, dengan rasa baik dan kanji yang tinggi.

Gred responsif kepada pemanasan daripada ubi sebelum menanam. Sadko. Bagi kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi. Hasil, mnogoklubnevy gred. Tahan phytophthora kanser dan virus.

Ubi putih, bulat, dengan rasa baik dan kanji yang tinggi. Memerlukan pemanasan ubi sebelum menanam. Suhu. Bagi kawasan yang mempunyai kelembapan yang mencukupi dan musim lama semakin berkembang. Tinggi menghasilkan, gred krupnoklubnevy.

Tahan kepada kanser dan penyakit tumbuh-tumbuhan lewat. Ubi putih, bulat atau bujur, rasa baik dan tinggi kanji. Gred tidak membawa lebihan nitrogen. Semestinya memerlukan ubi pemanasan sebelum menanam.

Itu tua jenis sederhana lewat disarankan: Berlichingen (Altai dan selatan Western Siberia), Turquoise (Moscow wilayah), Ideal (selatan Krasnoyarsk wilayah), Lorch (tengah dan timur kawasan Nechernozemie, Tengah dan Atas Volga, Pusat Hitam Bumi Kawasan) , Keamanan, kawan Ora (Far East). Pada laman terjejas oleh nematod kentang, telah berkembang hanya nematodoustoychivye jenis kentang.

ini Vilnia (tengah-awal, Institut Bahasa Lithuania Pertanian), Kristal (sederhana lewat), Meta (sederhana lewat), Prigogine 2 (pertengahan awal, Institut Belarusia untuk kentang buah-buahan dan Sayur) Shpekula (pelbagai sederhana lewat bagi rantau Leningrad itu). M. Chernikov Berdasarkan bahan-bahan chudo-ogorod.ru

Related Posts:
  1. skuasy

kentang jenis kentang, skuasy, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri