logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Kentang

Biasanya, tukang kebun dipilih untuk menanam ubi yang sederhana besarnya. Pada satu ratus meter persegi daripada kentang memerlukan 40-50 kg. Pada pendaratan, anda boleh menggunakan dan ubi kecil seberat 25-30 g. Kemudian ubi pendaratan satu ratus meter persegi akan memerlukan 1,5-2 kali kurang. Walau bagaimanapun, kita mesti ingat bahawa dengan ubi kentang kecil memberikan hasil tuaian yang baik jika mereka berasal dari sihat, pokok renek yang mantap. Untuk melakukan ini, semasa renek berbunga di kawasan menyambut dengan batang maju, bilah daun digunakan.

Dan manakala menggali (10-12 hari selepas memotong puncak) ini kelompok dipilih ubi sihat, biasa kelas, dan ia adalah wajar muncul di bawah pokok renek sederhana sekurang-kurangnya 10-15 untuk ubi yang besar. Semua ubi dari semak, kecuali bagi orang-orang yang paling kecil, digunakan untuk penanaman tahun depan. Tetapi ia tidak baik sentiasa dijaga dan syarat-syarat kentang boleh mendapatkan dalam ubi benih alur dalam kuantiti yang mencukupi.

Dalam hal ini, banyak kebun sebagai benih hanya menggunakan bahagian atas (berat 20-30 g), bahagian bawah adalah dalam suapan makanan atau haiwan. Bahagian apikal daripada ubi kentang yang vegetatif muda, jadi mempunyai tenaga meningkat berbanding ke bawah. Tumbuhan dari puncak pembangunan yang intensif dan mengumpul hasil yang tinggi.

Dalam bekalan pendek ubi bahan tanaman yang sihat dipotong kepada dua atau lebih bahagian supaya setiap bahagian ubi itu (berat 40-30 g) sekurang-kurangnya dua atau tiga tunas. Potong 5-7 hari sebelum menanam, tersebar di lapisan nipis saham (dipotong) dan disimpan di dalam bilik panas. Dalam tempoh ini masa untuk dibentuk pada bahagian daripada periderm, yang melindungi bahagian kentang daripada kesan buruk.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, untuk memotong kentang harus terpaksa dalam kes-kes yang luar biasa, sebagai suhu rendah dan kelembapan tanah tinggi sejuk, musim bunga hujan boleh menyebabkan reput dalam pecahan tanah. Pada masa tuai dan masak kentang banyak dipengaruhi oleh penyediaan preplant. Kaedah yang biasa digunakan kentang pemprosesan - percambahan dalam terang.

Jenis Awal -8 ... 12 ` pertengahan-12, .. 14 ' 30-40 dalam masa beberapa hari. Mereka tersebar nipis atas lantai, rak, rak, dalam kotak (menetapkan satu dengan yang lain) atau bekas lain. Untuk menjimatkan ruang anda boleh kentang sofa di dalam beg jaring atau plastik. Dalam setiap beg 15 cm membuat lubang untuk akses udara, digantung mereka berhampiran tingkap. Bagi seragam dan mesra bercambah setiap hari 5-7 pulih.

Dalam ketiadaan bilik cahaya kentang boleh bercambah dan lampu tiruan, menggunakan lampu elektrik pijar 75 W per 1 m2 lantai. Lampu yang digantung di lorong antara rak atau laci pada jarak tidak lebih daripada 2.5 m. tempoh pencahayaan tidak boleh melebihi 8-10 jam sehari. Dalam ubi kentang bercambah terbentuk yang singkat (sehingga 1 cm) tebal, pucuk kukuh.

Untuk kuman tidak kuat diregangkan (mereka menjadi rapuh dan memutuskan dengan mudah), mereka menghalang pertumbuhan suhu yang lebih rendah pada waktu malam sehingga 4 ... 6 `. Keadaan yang diperlukan untuk percambahan berjaya kentang - mengekalkan kelembapan dalaman dalam lingkungan 90-95%. Untuk melakukan ini, petikan-petikan di dalam bilik itu sendiri dan kentang secara berkala disembur dengan air. Untuk mempercepatkan kemunculan dan pembangunan kentang boleh dirawat dengan larutan baja mineral: 2 cawan ammonium nitrat dan 1.5 cawan super fosfat setiap 10 liter air.

Pada hari kentang penanaman disimpan dalam larutan ini selama satu jam, kemudian kering di udara dan ditanam di dalam tanah. Jering kentang dalam larutan baja komposisi ini: 60 g super fosfat, 30 g nitrat ammonium, 20 g kalium sulfat, 2 g kuprum sulfat, 5 g molybdate ammonium dalam 10 liter air - mempercepatkan kemunculan benih selama 3-5 hari, berbunga dan pembentukan ubi daripada 3 hari -4.

Untuk mendapatkan kentang awal, memohon percambahan lembab dalam campuran torfoperegnoynoy, kompos habuk kayu, bahan torfokroshke dan lain-lain. Dalam kes ini, bahagian bawah kotak, bakul, dicurahkan torfoperegnoynuyu campuran (habuk papan) lapisan 3-4 cm pada ubi dia sedikit bercambah diletakkan dan ditutup dengan campuran yang sama.

Disiram dengan air suam, 10 liter yang tambahkan 1 sudu teh sulfat tembaga. Penyiraman boleh menjadi penyelesaian yang lemah baja: ammonium nitrat, g 5-10, 20-30 g super fosfat dan 10-15 g kalium sulfat dalam 10 liter air setiap 2-3 m2. Suhu optimum untuk percambahan dalam 12 lembap ... 15 `.

Dengan adanya daun yang pertama dan sistem akar tumbuhan dengan campuran lumpy ditanam di taman di tanah lembap. Sebelum meletakkan percambahan kentang dan bagi tempoh keseluruhan percambahan dipilih ubi pesakit yang dirawat sebelum penyelesaian percambahan daripada tembaga sulfat (1-2 g setiap 10 liter air) untuk mencegah penyakit kulat. Berdasarkan bahan-bahan dovlet.info

Related Posts:
  1. Kentang pembiakan vegetatif jenis
  2. Tomato

kentang, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri