logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Tumbuhan kacang Tahunan

Pea tahunan kilang kentang

Peas - Taman kacang (Pisum sativum) - satu musim bunga atau musim sejuk tahunan telur tumbuhan. Penanaman di negara kita mengambil masa kira-kira 5 juta hektar, atau 90% daripada jumlah kawasan di bawah kekacang. Peas, seperti tumbuhan tinggi protein (protein yang ditemui dalam bijian 22-34%), mempunyai makanan dan nilai makanan. Jagung (benih matang) dimakan, diproses untuk menghasilkan bijirin, tepung, makanan dalam tin. Laloo jenis kacang makan untuk ternakan.

100 kg biji kering kacang mengandungi 117 bahan makanan, 19.5 kg protein hadam, 100 kg jerami - oleh 23-30 unit makanan, 3,1-3,5% protein hadam. Kawasan utama penanaman kacang: Tengah - Chernozem rantau, bukan hitam zon tanah, Volga, Ukraine, Baltik Syarikat, Ural dan Siberia. Negara telah dizonkan lebih daripada 35 jenis kacang.

Sesetengah daripada mereka adalah jenis krupnosemennye - Victoria Mandorfskaya, Victoria Strub, srednesemennye - Uladovsky 303 Uladovsky 208 Shtambovy 2, pea - Modal Torsdag. Ciri-ciri biologi. Peas - salah satu daripada kekacang bijirin masak. Kebanyakan jenis yang matang dalam 75 - hari PP. Keperluan bagi haba kecil.

Biji benih bercambah pada suhu 1-2 `C, pucuk muncul dalam 3-4` C, malam frosts daripada - 7 `S. Kacang mengalami peningkatan permintaan dalam kelembapan. Walau bagaimanapun, hasil yang tinggi tanaman ini di Siberia dan Kazakhstan di kawasan yang mempunyai kelembapan mencukupi menunjukkan bahawa dibebaskan jenis kacang sedang membangunkan satu sistem akar yang kuat untuk memenuhi tumbuhan lembapan.

Mana-mana tanah kacang bersahaja, tetapi tumbuh lebih baik pada chernozem, tanah hutan kelabu. Tidak bertolak ansur dengan tanah berair dan masin. Kaedah penanaman kacang. Peas - ringan kepada nenek moyang budaya, supaya ia boleh disemai giliran tanaman selepas musim sejuk atau musim bunga bijirin, serta selepas baris (jagung, kentang, gula bit).

Musim berkembang membolehkan penanaman kacang dalam pasangan beliau bekerja di bawah rai dan gandum musim sejuk. Eksperimen dijalankan di Ukraine, Tengah - kawasan Chernozem dan rantau Gorky telah menunjukkan bahawa kacang - pelopor besar musim sejuk. Keputusan terutama yang baik diperolehi menggunakan kacang sebagai budaya parozanimayuschey. Rawatan tanah di bawah kacang tidak memerlukan mana-mana - tidak ada helah yang khas.

Adalah seperti untuk tanaman awal, terutamanya memandangkan kacang - beliau memberi respons positif kepada kedalaman tanah yg dibajak rendah. Sebelum peringkat menyemai, menakutkan, atau bidang yang bergolek. Untuk kacang adalah amat penting dalam permohonan itu bersama-sama dengan dos 40-60 kg bahan aktif setiap 1 hektar. Keputusan yang baik diperolehi oleh permohonan deretan super fosfat berbutir.

Ini baja mempercepatkan kematangan tanaman kacang dan meningkatkan kualiti. Pada tanah asid, memohon limau di tanah air-podzol - molibdenum dan boron. Hasil kacang sebahagian besarnya bergantung kepada kadar benih, kaedah menyemai dan masa. Cara terbaik untuk benih - latihan ditutup.

Jadual Program kadar yang ditetapkan bergantung kepada saiz benih dan daerah pertanian. Mereka terdiri daripada 1,1-1.600.000 benih yang berdaya maju untuk 1 ha, iaitu untuk krupnosemyannyh gred sekurang-kurangnya 300 kg, srednesemyannyh 250-270 kg dan microspermae 180-225 kg. Tanah sesuai untuk kadar yang lebih tinggi pembenihan slabookulturennyh - kepada 1.6 juta benih yang berdaya maju untuk 1 ha. Kacang disemai di hari pertama musim bunga menyemai benih dapat menggunakan semua kelembapan tanah musim bunga.

Jika kelewatan dalam kacang menyemai lambat kematangan dan hasil dikurangkan, terutamanya dalam pasangan diduduki. Pembenihan kedalaman 4 hingga 8 cm selepas penanaman semestinya bergolek. Untuk mengawal rumpai dan kacang tanah kerak harrowed sebelum dan selepas kemunculan penuh. Jika anda tidak menyelamatkan tanaman menakutkan daripada rumpai, mereka dirawat dengan racun herba.

Semburan dijalankan pada ketinggian tumbuhan 5-15 cm Kacang masak tidak sekata, dan untuk memulakan penuaian apabila kira-kira 3 / 4 buah kuning. Bersih kacang oleh kepala dua berengsel.

Rolls membelasah bergabung dengan pickup bergantung kepada cuaca dalam 3 - 4 hari selepas memotong. Selepas pengirikan, benih bebas daripada kekotoran dalam mesin bijirin pembersihan dan disusun. Bijirin kering adalah lebih baik bagi kawasan yang mempunyai pengudaraan yang aktif. Pea mempunyai batang tegak, dan oleh itu untuk menyokong, bersama-sama dengan kacang, kadang-kadang ditanam tanaman, kebanyakannya oat.

1000000 bercambah benih kacang ditambah 3000000 benih yang berdaya maju daripada oat. Dalam kes ini, hasil kacang adalah kira-kira 50%. Berdasarkan bahan-bahan enc.sci-lib.com

Related Posts:
  1. Perosak tomato
  2. Tomato

kentang jenis kacang, kacang, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri