logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Sayur kacang

Sayur kacang tomato

kacang sayur-sayuran. Ciri-ciri varieti yang disyorkan dan amalan pertanian Sayur gorohodna tanaman pertama, yang sengaja bertemu seorang anak. Hampir setiap pinggir bandar atau belakang rumah ibu bapanya adalah pilihan khas untuk kanak-kanak. Biasanya, ini katil daripada rumpai mereka hampir setiap hari, mengumpulkan makanan istimewa yang luar biasa, walaupun orang dewasa tidak keberatan untuk membantu mereka.

Bagaimana untuk menanam kacang manis yang jenis untuk menanam dan apabila fasa yang jelas bagaimana untuk melanjutkan tempoh berbuah - semua ini dan pergi di sini kita. PEA Terdapat pelbagai jenis kacang ditanam terbahagi kepada makanan (ia digunakan untuk makanan haiwan) jagung (digunakan dalam makanan selepas memasak) dan sayur-sayuran (digunakan dalam makanan seperti masakan segar dan selepas.) Batang membuat kacang, bergantung kepada pelbagai ketinggian 25-250 cm

ketinggian itu kepelbagaian tumbuhan dibahagikan kepada Kerdil (25-40 cm) sredneroslye (70-90 cm) dan tinggi (lebih 90 cm). Satu ciri ciri ialah kehadiran tendrils pea, yang berakhir dengan sehelai. Kacang buah - buah, yang terdiri daripada dua sayap yang mengelilingi biji (dalam bentuk yang tidak matang, dalam fasa kematangan teknikal, mereka dipanggil "kacang"). Semua jenis sayur-sayuran, kacang, yang dibahagikan kepada Serangan dan gula. Apakah perbezaan serangan GULA DAN KELAS DALAM kacang sayap serangan jenis mempunyai lapisan keras kertas kulit.

Dalam pelbagai lapisan gula itu tidak hadir, jadi mereka makan bersama-sama dengan tulang belikat. Penanam amatur sering disalah faham, yang merupakan sayur-sayuran dan pelbagai jenis gula. Ramai orang berfikir bahawa "gula" kepelbagaian adalah kacang yang sangat manis.

Dalam keputusan akhir jatuh jangkaan: selepas semua jenis gula sering bilah sangat luas, dan kadang-kadang kacang kurang manis daripada serangan. Dan maka penanam sayur memutuskan apa yang akan dimasukkan dalam pakej benih "salah". Oleh itu, apabila membeli benih perlu memberi perhatian khas kepada perbezaan dalam gula dan serangan jenis dan kegunaan mereka.

Jika anda ingin makan kacang, maka anda perlu membeli mengupas pelbagai. Ini macam kacang manis, manis (sudah tentu, terdapat perbezaan antara jenis), lazat, ini adalah jenis yang digunakan dalam pengeluaran bagi penyediaan kacang dalam tin. Gula jenis ditanam untuk kegunaan manusia bilah yang bersama-sama dengan biji. Mereka boleh dimakan sebagai segar (walaupun tidak semua orang pada rasa anda), dan selepas memasak (memasak serta hitam bermata kacang - direbus dalam air mendidih dan goreng dalam mentega).

Sebagai peraturan, selepas membuat mereka lebih lazat dan mencari lebih banyak peminat. Diperolehi daripada ia hidangan sampingan yang lazat untuk hidangan ramai. Walau bagaimanapun, kami menggunakan kacang snap gula, manakala terhad, jadi kami berbincang lagi serangan sebagai jenis yang paling popular. OPTIMUM SYARAT Peas - sejuk tahan tumbuhan photophilous benih mula bercambah pada suhu 1 ... 2C. Suhu optimum untuk pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan 12 ... 16C, dan mengeluarkan bunga dan pembentukan buah 16 ... 20C.

Anak benih boleh bertolak ansur jangka pendek untuk membekukan-7C. Untuk percambahan benih kacang memerlukan banyak air. Ini adalah salah satu sebab mengapa ia perlu disemai di peringkat awal. Peas boleh ditanam di jenis tanah yang berbeza. Di samping itu, ia memperkayakan tanah dengan nitrogen melalui aktiviti-aktiviti bakteria nodul dibuat dalam tisu sistem akar.

CIRI kacang Pertanian PERTANIAN agak mudah. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan tanaman yang baik anda perlu tahu dan menggunakan sesetengah ciri-fiturnya. Penyediaan tanah dan menyemai titik penting pertama - masa menyemai. Di pusat Rusia untuk mendapatkan tuaian awal (akhir Jun), benih perlu menyemai pada April lewat, secepat mungkin untuk yg dibajak musim bunga. Pada bidang swasta dan pinggir bandar dengan baja tanah subur untuk kacang tidak boleh membuat.

Untuk tanah miskin jatuh (dalam kes yang teruk - musim bunga) adalah disyorkan untuk menggali dan organik fosforus-kalium baja. Baja organik kompos atau humus pilihan, baja segar tidak boleh dilaksanakan. Pembenihan boleh dijalankan sebagai biji kering dan direndam. Skim penanaman di atas tanah swasta bergantung kepada lokasi yang dipilih. Biasanya kacang disemai sepanjang pagar, dalam hal ini menyemai cara biasa, dalam 1-2 baris, jarak baris 15-20 cm, 5.8 cm antara benih

Jika anda memberikan katil berasingan kacang, menyemai a reben yang lebih baik , jarak antara baris dan 15-20 cm antara jalur 50 cm dalam kes ini ia adalah lebih mudah untuk menjalankan merumput dan longgar, memasang sokongan. Benih-benih yang ditanam ke kedalaman 2-3 cm

Untuk menyemai kacang dan boleh kemudiannya sehingga awal Jun. Dalam kes ini tanaman akan jelas pada bulan Ogos. Dalam penanaman yang lebih terkini adalah sangat penting untuk memantau kelembapan tanah sebelum percambahan. Benih boleh menyemai selepas hujan, atau menyerap mereka, menyemai dalam furrows susut dengan banyaknya, dalam kes ini akan dijamin buah mesra. Perlu diingat bahawa pada tarikh kemudian tumbuh-tumbuhan kacang menyemai boleh menderita akibat haba yang berlebihan pada bulan Julai dan tertarik dengan pelbagai penyakit, pada bulan Ogos, terutamanya dalam cuaca hujan.

Pada awal jenis kacang adalah wajar untuk menyediakan katil berasingan di kawasan tersebut, serta mereka termasuk dalam giliran dengan tanaman sayur-sayuran disemai pada pertengahan musim panas. Dalam kes ini, pembenihan dijalankan pada bulan April lewat, tanaman dituai dari akhir bulan Jun sehingga pertengahan bulan Julai (2-3 minggu). Pada pertengahan bulan Julai, tanah digali dan ditanam di daikon tempat ini, lobak, lobak, lobak, salad, Dill dan lain-lain tanaman hijau.

Pemasangan menyokong ciri kedua kacang berkembang - pemasangan mandatori menyokong, terutamanya bagi jenis tinggi kemudian. Oleh kerana menara, anda boleh menggunakan kayu, plastik atau logam bar, pelbagai jenis jaring, membelit dan sayur-sayuran lain penanam tugas - untuk mewujudkan sokongan, kilang akan terus berpaut kepada sendiri antena ke atas. Tumbuh-tumbuhan di jeti dilindungi tuaian yang lebih baik, kurang sakit, lebih mudah.

Anda boleh lakukan tanpa tiang dalam dua kes: berkembang khas "baleen" (atau bezlistochkovye) jenis, yang disebabkan oleh bilangan yang lebih besar antena tahan untuk penginapan, atau menanam rendah pertumbuhan variasi awal. Dan sebenarnya, dan dalam hal lain, satu skim yang berlainan untuk menanam adalah disyorkan - dengan jarak antara baris biasa 15-20 cm, tumbuh-tumbuhan dapat untuk satu sama lain dan menangkap bermisai. Penyiraman Peraturan ketiga - satu keperluan untuk pengairan dalam cuaca kering, terutama dalam fasa tunas, berbunga dan masak buah-buahan.

Pea membawa jangka pendek kemarau, tetapi menuai dikurangkan, kacang cepat kehilangan rasa dan kualiti pemakanan, dan sangat cepat berakhir bearing (jenis awal boleh menghasilkan buah-buahan hanya 7-10, 10-14 hari kemudian). Menuai lalu, keempat, peraturan ini - penuaian tepat pada masanya. Adalah lebih baik untuk mengumpul tulang belikat pada waktu pagi, selepas 3-4 hari.

Sayur kacang salad

Fasa kematangan ditentukan mengikut mata: butiran dalam bilah telah mencapai saiz optimum (titik terletak berhampiran antara satu sama lain), tetapi bilah perlu kekal hijau cerah. Lebih daripada bilah, malap pucat, kemunculan grid menunjukkan overripeness. Walau bagaimanapun, pisau juga perlu bersih, kerana mereka menghalang pertumbuhan orang baru muda. Harvest tidak digalakkan untuk simpanan lama, jika tidak ia cepat kehilangan kualiti.

APA SORT dipilih sebagai salah satu syarat penting bagi kacang semakin lazat adalah pilihan kelainan. Sudah tentu, kacang - ia bukan tomato atau timun, yang dalam pasaran benih, terdapat beratus-ratus jenis. Oleh itu, adalah penting untuk memilih jenis hak sebilangan kecil daripada mereka dalam kacang. Jadual berikut memaparkan ciri-ciri yang paling menarik jenis kacang, diperuntukkan untuk kawasan perintis daripada memegang "dapur taman Rusia" di 2005-2008, antara 30 jenis.

Diambil sebagai jenama standard terkenal Alfa. Dalam penerangan itu dari jenis yang menunjukkan arah kemungkinan menggunakan mereka untuk membantu menentukan pilihan. Saiz Rusia. Lewat-sredneroslye gred. Berbeza terbesar bilah dan lada.

Memerlukan menyokong. Makanan istimewa Moscow. Gred dengan kacang manis dari koleksi keseluruhan. Adalah disyorkan untuk kanak-kanak yang semakin meningkat. Afilla. Pelbagai jenis tertentu "bercambang" kertas. Anda boleh berkembang tanpa menyokong tambahan.

Utara-barat. Sangat awal dan tinggi yang menghasilkan pelbagai. Kilang itu adalah yang berkuasa, kacang luas adalah besar, tahan Fusarium. Sesuai untuk berkembang di kawasan utara. Boleh ditanam tanpa sokongan.

Omega PO. Lewat-pelbagai, ciri yang membezakan - satu tempoh yang lebih lama berbuah. Walaupun dalam cuaca panas terus membuahkan hasil. Adalah disyorkan untuk berkembang untuk digunakan dalam bulan Julai dan Ogos. Summer RA. Awal matang dengan pelbagai tempoh yang lama berbuah. Adalah disyorkan untuk menyemai mereka yang tidak mempunyai untuk menanam beberapa jenis awal dan akhir.

Anda boleh berkembang tanpa sokongan. FG kegemaran. Pelbagai sangat hiasan. Tumbuhan ini benar-benar berselerak dengan bilah kecil dengan kacang lembut manis.

Perbandingan jenis serangan pea VA Wasilewski Berdasarkan bahan-bahan www.ncsemena.ru

Related Posts:
  1. Terung rebus dengan

    tomato, kacang, terung, jenis kacang, kacang

    links(1); ?>
    Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri