logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Penerangan Peas

PEA (Pisum) - tahunan, diri pollinating herba  , Kekacang bijian.  Kacang tanah air dianggap Southwest Asia, di mana ia ditanam di Zaman Batu, di Rusia, pea telah diketahui sejak zaman berzaman.  Sistem akar jenis batang kacang, baik bercabang dan menembusi jauh ke dalam tanah.

Peas, seperti kekacang, memperkayakan tanah dengan nitrogen. Pada akarnya dalam zon akar (rhizosphere) membangunkan mikroorganisma berguna: bakteria penetapan nitrogen, akar-nodul bakteria, Azotobacter, dan lain-lain - dapat mengasimilasikan nitrogen atmosfera dan mempunyai kesan yang besar ke atas pengumpulan nitrogen tanah yang diperlukan untuk pemakanan tumbuhan.  Batang dalam herba kacang, mudah atau bercabang, mencapai panjang sehingga 250 cm

Mungkin membuat 5-10 cm atau shtambovym (belukar) - yang garis lurus batang 15-60 cm tingginya, dengan internodes pendek dan bunga sesak di axils daun atas.  Daun majmuk, imparipinnate. Petiole menamatkan antena, bergantung kepada sokongan dan memegang tumbuhan tegak.

Bunga kebanyakannya putih atau pelbagai warna ungu, rama-rama-jenis, adalah 1-2 dalam axils daripada daun. Dalam bentuk shtambovyh dijumpai batang bunga dengan 3-7 bunga, sering dikutip dalam hal berkembang itu. Bunga bermula pada 30-55 hari selepas menyemai. Pada kenaikan pertama jenis awal muncul dalam axil itu sebanyak 8.6 daun (mengira dari akar), dan mempunyai lebih lewat - 12-24. Setiap 1-2 hari di sini adalah tangkai bunga. Peas - kilang sendiri pollinating, tetapi mungkin separa silang pendebungaan.

Buah kacang - kacang, bergantung kepada pelbagai mempunyai bentuk yang berbeza, saiz dan warna. Setiap pod mengandungi benih-benih 4,10 berturut-turut. Bentuk dan warna benih diubah, permukaannya licin atau berkedut.

Warna kulit sepadan dengan warna bunga benih tumbuhan ini.  Terdapat dua kumpulan utama kacang: serangan dan gula.  Serangan pelbagai jenis gula, kehadiran lapisan kertas pada kepak dalam biji, membuat mereka tidak boleh dimakan. Kacang ini ditanam untuk kacang hijau, akan bagi Canning.

Jenis Gula tidak mempunyai partition (lapisan kertas kulit) dan ditanam untuk biji yang tidak matang (bilah). Belum Matang, kacang tender, keseluruhan, tanpa husking benih yang boleh dimakan. Terdapat juga jenis polusaharny kacang sayur-sayuran di mana lapisan kertas kulit adalah lemah dan hanya ketara dalam kekacang.  Dalam setiap kumpulan ini ada gred dengan bijirin, licin bulat dan biji berkedut (otak jenis).

Biji Top - otak. Mereka adalah sudut-persegi, dengan permukaan berkedut dan memberi manis, kacang berkualiti tinggi.  Pea merupakan sumber terkaya protein - antara tanaman sayur-sayuran. Pea protein sama dengan protein daging, sebagai mengandungi beberapa asid amino (cystine, lisin, tryptophan, methionine).

Juga banyak kacang, asid askorbik (sehingga 59mg%), terdapat pelbagai jenis gula (lebih daripada 7%), kanji (1-3%), vitamin C, PP, kumpulan B, karotena, serat. Nilai pemakanan kacang adalah 1,5-2 kali lebih tinggi daripada kentang dan sayur-sayuran lain, di samping itu, kacang kaya garam kalium, kalsium fosforus dan besi.  Tumbuhan kacang salah satu yang paling sejuk Sayur budaya, terutamanya ketara dalam jenis dengan biji, bulat licin.

Anak benih boleh tahan fros gladkozernyh jenis ke -6 ° C. Pada yang kacang boleh disemai di awal musim bunga. Suhu optimum untuk percambahan dan pertumbuhan tumbuhan berikutnya 16-25 ° C. Polong adalah salah satu budaya jumpelang terbaik. Dengan masa menyemai atau menanam tanaman haba penyayang, beliau berjaya mewujudkan satu batang tinggi yang berkesan melindungi mereka dari angin.  Sebagai tanaman di latitud sederhana, kacang pujian untuk hari yang panjang.

Musim Pea berkembang di kawasan utara adalah lebih pendek dari Selatan, dan dengan hari yang pendek 10 jam, beberapa jenis tidak berbunga. Beliau tidak bertolak ansur teduh dan tumbuh dengan baik di kawasan cerah.  Kacang menuntut kelembapan tanah, terutamanya semasa percambahan biji benih dan musim pertama berkembang. Tolerates lembapan lebihan, tetapi tidak boleh bertolak ansur dengan berdiri tinggi air bawah tanah.

Dengan sistem akar yang kuat - kacang tahan kemarau jangka pendek. Tanah yang terbaik untuk kacang - cahaya lempung dan lempung berpasir dengan reaksi yang neutral. Di tanah kecil, berkesan membuat kedua-dua baja organik (humus, baja) dan mineral (terutama responsif kepada fosforus kalium-).  Penjagaan tumbuhan itu melonggarkan tanah untuk menyediakan tanaman dengan kawalan kelembapan, rumpai, pemasangan tepat pada masanya menyokong. Rendah pertumbuhan variasi dalam sokongan shtambovye tidak diperlukan.

Jika tanaman kacang akan menjadi sayap pelindung, maka membina terali.  Tanaman dituai beberapa kali, sebagai pembentukan biji. Baca kacang baik dipenuhi dengan lada dan telah mula kehilangan yakro-hijau.

Sebagai bilangan matang penurunan gula kacang, manakala protein dan kanji meningkat.  Dalam kacang makanan yang digunakan dalam bentuk benih yang tidak matang (kacang hijau), makan segar,  dan beku. Disediakan daripada  , Hidangan sampingan untuk hidangan daging pelbagai, kentang lenyek, salad, dan ia juga bertujuan untuk menghiasi pelbagai hidangan.

Dalam kacang Rus Purba merupakan makanan ruji pada hari-hari berpuasa, dan masih merupakan tanaman kekacang utama di Rusia. Berdasarkan bahan-bahan www.miragro.ru

Related Posts:
  1. Tomato

salad, kacang, kentang, tomato, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri