logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Pea

Kacang Pea

Mungkin yang pertama yang menulis tentang pengembaraan dari kacang, telah Paustovsky. Dan terima kasih kepada yang menyaksikan kemalangan - sebuah kapal laut "Dnepr" duduk di atas batu karang berhampiran Selat Bosphorus. Paustovsky melihat ia sudah musnah, di dalam besi kapal itu membuat kekacauan seolah-olah ia mendapat bom yang sangat kuat. Tetapi kita tahu bahawa yang pertama "Dnepr" hanya menerima satu lubang kecil.

Bahkan, sebaliknya kapal pada separuh boleh hanya ribut ganas, tetapi laut kelihatan tenang hari itu. Pelakunya ternyata menjadi peristiwa kacang. Air bocor melalui lubang kecil di tahan dengan kargo basah - memegang kargo-sesak dengan kacang. Pea mula membengkak, dan, akhirnya, besi pengukus kelengkapan berlaku tekanan pea teruk "letupan." Pea, taman (Pisum sativum L.) , Daripada keluarga kekacang itu (Fabaceae).

Herba Tahunan dengan batang sangat lemah, menjalar atau berpaut dengan daun daun tendrils yang parnoperistoslozhnye akhir, mempunyai sejarah mereka sendiri. Candolle percaya bahawa benih, atau taman, kacang sebelum diperkenalkan ke dalam budaya hidup di barat yang luas di Asia, mungkin, ke selatan Caucasus ke Iran. Di Eropah, kacang boleh berhijrah ke orang-orang Aryan, tetapi di utara India, beliau ditanam, nampaknya, lama sebelum peristiwa ini.

Budaya di Afghanistan menyaksikan kacang sehingga 3150 m di atas paras laut, dan mengeluarkan analisis botani daripada kacang Afghanistan yang diketuai saintis percaya bahawa tertumpu di timur, berdekatan dengan sebelah India kepelbagaian luas Afghanistan tanda-tanda dan gen boleh mengiktiraf rantau ini (bersama-sama dengan Utara West India), utama - atau satu pokok - yang tumpuan asal budaya kacang, pusat asal borang Asia. Jumlah, sebagai tambahan kepada spesis six kacang, lima atau dikenali (bagi klasifikasi lain), kepunyaan genus ini.

Tetapi budaya digunakan secara meluas, hanya satu daripada mereka - pea Abyssinian (Pisum abyssinicum), yang, tidak seperti kacang biasa (hampir universal ditanam pea subspesies) ditanam hanya di Ethiopia dan Arab Selatan. Satu lagi kacang, padang, bersama-sama dengan taman ditanam di Himalaya. Secara umum, pembenihan boleh dibahagikan kepada tiga subspesies - Asia (ssp. asiaticum), Transcaucasian (ssp. transcaucasicum) dan biasa (ssp. komune).

Buah - sebiji kacang. Benih - hampir bulat, dengan berkedut (otak jenis) atau permukaan yang licin. Membezakan serangan dan jenis gula. Juga (dengan sengaja) mereka dibahagikan kepada bijirin, Sayur dan makanan. Dalam jenis bijian dalam makanan benih masak digunakan terutamanya untuk memasak. Matang benih kacang mengandungi sehingga 34% protein, 10% gula, kanji 20-48%, lemak 1.5%, kira-kira 7% serat mentah, vitamin A dan C, dan vitamin B

utama serangan jenis dianggap "mergert", "Thomas Luxton G-29", "awal 33 hijau", dan gula - "habis-habis 195", "Zhegalov 112"; gandum telah diketahui, "Torsdag" dan "modal." Hari ini, atas dasar ini dan lain-lain jenis diperolehi beratus-ratus yang baru. Dengan kacang subspesies kadangkala dirujuk pelyushku, atau pasir (kelabu) kacang - rumpai sering dijumpai dalam tanaman kacang, dan ditanam dalam bentuk yang tulen daripada silage CBC hijau, dan jerami.

Sebelum anda memasak masakan yang berbeza kacang, anda harus ingat dua atau tiga peraturan mudah. Oleh kerana kacang yang agak lama kering masak (dua jam) - pra-rendam lebih baik (tentu saja, kita tidak bermakna tin ) Kemudian isi dengan air sejuk dan masak dengan api kecil dengan penutup ditutup.

Kira jumlah air, memandangkan sebahagian daripada ia bisul pergi, dan tidak mencurahkan air sejuk ke dalam kuali, jika pengiraan ternyata salah - produk ini akan kehilangan rasa itu. Dalam secubit, anda boleh tuangkan air mendidih sedikit.

Kacang Pea

Dan lagi - lebih baik untuk garam dalam peringkat akhir memasak, sebaliknya razvaritsya kacang, dan memasak akan lebih panjang, yang juga membawa kepada kemerosotan rasa. Jika anda ingin membuat kentang lenyek - sapu kacang dan menguli dengan seberapa segera yang dimasak, tanpa menunggu menyejukkan.

Dalam kes ini, kentang lenyek akan lebih lembut, tanpa ketulan. Dengan cara ini, adalah dilenyek dengan banyak kehijauan pasli, Adas, dibakar bawang mempunyai ciri-ciri koleretik, serta pencahar sedikit dan kesan diuretik. Akhirnya - satu resipi lama bubur kacang. Dalam usaha untuk memasak bubur, hanya memerlukan segelas segar (atau hijau), kacang, kentang 3-4, dan cawan suku groats soba. Sudah tentu, satu garam sedikit. Rebus cahaya peraturan di atas dan makan untuk kesihatan anda!

Anda boleh memasak burger yang dibuat daripada kacang, penkek pea dengan krim masam (atau susu masam), serta pastri disumbat dengan kacang dan goreng sehingga perang keemasan bawang. Dan jika anda menambah sayur-sayuran pemadat , atau - anda suka kek lebih! Walau bagaimanapun, yang terakhir (hijau dalam pemadat) - untuk amatur.

Seperti yang anda tahu, beberapa hari tanpa hijau dan tidak boleh hidup, manakala yang lain kos juga! Berdasarkan bahan-bahan shkolazhizni.ru

Related Posts:
  1. Labu tuaian kedai
  2. Peas - protein harta
  3. Dalam kacang mengandungi vitamin dan mineral

labu, kacang, pasli, kentang, bawang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri