logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Kacang

Sayur-sayuran Pea

Peas - satu travyanistoerastenie tahunan. Batang berongga, dengan tseplyayuschimisyausikami panjang yang berbeza-beza - 45-250 cm Menurut struktur dalam berpunca daripada jenis yang berlainan boleh ishtambovymi biasa. Daun imparipinnate, risalah akhir berubah menjadi bermisai. Batang berwarna hijau muda dari gelap kepada biru-hijau. Kebanyakan jenis bunga kacang sayur-sayuran berwarna putih, biseksual, diri pollinating.

Kacang kacang dalam sostoyaniipredstavlyayut matang produk makanan, dipanggil kacang hijau. Bogatsaharom kacang (sehingga (6 hingga 7%), putih (5.6%) dan vitamin C (25-35 mg setiap 100 g produk segar), yang berkhasiat dan lazat delaetego Sayur. Pea adalah salah satu daripada sayur-sayuran yang terawal. Koleksi urozhayabobov bermula pada akhir bulan Jun - awal bulan Julai. Hijau kacang bilah imolodye digunakan dalam bentuk segar, serta dalam sup, hidangan sampingan, berjuang dengan sayur-sayuran lain.

Dalam pischevoytsennosti kacang adalah kepentingan tertentu sebagai alat terapeutik. Vnarodnoy merebus ubat daun dan biji benih digunakan sebagai satu penyakit batu diuretik adrenal. Poultices tepung kacang melembutkan bisul dan abses.

Buah kacang - pod, yang dalam amalan ini sering dipanggil folikel. Dengan struktur kopi Serangan dan gula. Dalam sayap serangan kacang di dalam kertas kulit a keras yang dipanggil gula kacang sloy.U kertas kulit lapisan tidak, dan hijau kerana ia digunakan dalam pischutselikom. Benih kacang borang adalah tiga jenis: bulat, otak, dan fana.

Akar sistemagoroha rod jenis, membentuk nodul pada akar - koloniimikroorganizmov nodul bakteria mengikat nitrogen dari udara di negeri dlyarasteny yang berpatutan. Sayur kacang-sejuk tahan tumbuhan. Benih-benih mula bercambah dalam 4-6 beliau C. Benih beku hingga 4 C. Kacang menuntut kelembapan, terutamanya dalam periodprorastaniyasemyan, cinta cahaya, tumbuh dengan baik di tanah berasid.

Dari tanah membuat bahan polymineralic. Sangat cerewet tentang fosforus dan baja kalium. Azotnyeudobreniya diperlukan hanya untuk tanah yang lemah dalam nitrogen. Jentera. Tempat untuk penanaman kacang, memilih terbuka, cerah. Tanah itu perlu (rN6-7).

Hasil yang baik diperoleh dengan mengisi tanah humus ovoschnogogoroha atau (0.5 baldi setiap 1 m 2) di bawah tanah selepas menuai tanaman osennyuyuperekopku sebelumnya dan baja mineral (g 30-40 super fosfat dan kalium klorida, 20-30 g per 1 m2) . Pada musim bunga sebelum menanam baja vnosyatazotnye (15-20 g 2-30 g nitrat atau urea ammonium pada 1 m). Untuk menyusun biji, bijian povrezhdennyegorohovoy dan pilih boleepolnovesnye, mereka tenggelam dalam natrium klorida 3% penyelesaian (30 g garam setiap 1 liter air).

Semenaudalyayut timbul, dan menetap di bahagian bawah ialah dibasuh dengan air terus, dan kemudian dikeringkan untuk flowability. Semasa musim panas gorohseyut dalam masa beberapa, dengan menggunakan pelbagai earliness berbeza. Mula menyemai vkontse April - awal Mei dan ia lengkap, biasanya dalam akhir bulan Mei. Kacang seyutdvuhstrochnymi reben chtooblegchaet koleksi boleh diguna semula manual biji.

Jarak antara jalur 50 cm, 20 cm antara baris, gred bagi serangan (untuk zelenyygoroshek) dan 40 cm bagi gula pada bilah, antara rasteniyamiv julat 4-6 cm kedalaman pembenihan di tanah berat 3-4 cm dalam paru-paru - adalah 5-6 cm menyemai g 15-20 per 1 m2. Pembenihan harus ditutup dari atas. Untuk predohraneniyasemyan burung menetas plot dengan menyemai daripada kacang untuk menampung kemunculan filem lut.

Menjaga kacang, terutamanya semasa percambahan dan poyavleniyavshodov, merumput, membaja dan hoeing, kawalan perosak. Apabila pucuk semakin kuat dan masuk ke dalam pertumbuhan podstavlyayuthvorostiny tumbuh-tumbuhan, bergantung kepada bermisai, kacang boleh tumbuh menegak. Kacang diberi makan 1-2 kali, membuat air 10-15 g super fosfat urea, dan 20-30 gram 10-15g kalium klorida per 1 m2.

Penuaian serangan kacang, kacang hijau untuk memulakan pada satu masa apabila bijirin struchkedostigli nilai maksimum, dan hijau daun dan berair, tanpa permukaan setkina tanda-tanda. Kemunculan grid putih pada buah - satu petanda bahawa goroshekperezrel. Kacang, kacang saharnyhsortov bilah dikeluarkan ketika mereka hijau, rata, berisi, lembut dan enak, snedorazvitymi biji.

Pembersihan serangan jenis kacang dan gula diadakan beberapa kali musim pada kacang merepospevaniya. Berdasarkan bahan-bahan nlogorod.ru

Related Posts:
  1. Tomato

tomato, kacang dan sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri