logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Tomato ubat tradisional

Rakyat remedi tomato sayur-sayuran

Tomato - satu ubat tradisional untuk rabun malam, batu karang dan penyakit buah pinggang, kulit masalah tekanan darah tinggi, gastrik dan obesiti, kencing manis, pankreas, anemia, kencing manis, dan jerawat. Nama latin: Solanum lycopersicum. Bahasa Inggeris nama: Tomato. Keluarga: Solanaceae - Solanaceae. Nama biasa: tomato. Digunakan bahagian tomato: buah-buahan masak dan jus itu daripada mereka.

Botani description: tomatvechnozelenoe, saka, tahunan, dalam budaya dengan batang tegak 50-250 cm daun tinggi daripada tomato hijau, pinat. Hal berkembang-curl. Mempunyai bunga yang berwarna kuning kehijauan, dari kecil hingga besar.

Plodmnogosemyannaya beri pelbagai bentuk dan warna (merah, kuning, jingga, putih, cahaya merah jambu). XXX tempat kelahiran tomato yang - Amerika Selatan, di mana mereka masih merupakan bentuk liar dan polukulturnye tomato. Pada pertengahan abad XVI tomato itu di Sepanyol, Portugal dan kemudian ke Itali, Perancis dan negara Eropah lain. Bahan-bahan aktif: tomato mempunyai kandungan kalori yang rendah, tetapi mempunyai nilai pemakanan yang tinggi, sifat pemakanan dan perubatan.

Mereka mengandungi protein, kanji, gula, asid organik, termasuk asid malic dan sitrik, lemak, pectins, selulosa, vitamin C, vitamin B kumpulan, PP, K, E, H, pro-vitamin A, serta pelbagai mineral. Kepentingan tomato di dunia hari ini telah mengatakan bahawa Di Eropah dan kedua-makan Amerika Utara sayuran poslekartofelya. Tomato juga digunakan secara meluas dalam pemakanan iprofilakticheskom perubatan. Kami tinggal di sini hanya pada sifat-sifat individu tomato mnogihlechebnyh.

Jika anda tidak dapat menyesuaikan diri dengan kegelapan dalam masa kurang dari 6 saat, svitaminom A dalam badan anda tidak betul semua. Dalam kes ini, anda nadoezhednevno minum sekurang-kurangnya segelas jus tomato, yang karotena soderzhit1mg (kadar harian -3,5 mg). Tomato adalah sebahagian daripada makanan tambahan, dibuat oleh piawaian farmaseutikal GMP.

Ramai orang tahu bahawa radikal bebas menyebabkan kerosakan membawa zdorovyucheloveka serius kepada penuaan. Vseot kedutan dengan aktiviti jantung bolezneyvyzvano radikal bebas. Badan yang sihat menghasilkan antioksidan untuk membantu radikal neytralizovatsvobodnye. Antioksidan yang terdapat dalam makanan, juga bekerja nablago badan. Saintis British menguji teori ini dan mula slikopinaveschestva, yang memberi tomato warna merah kaya mereka.

Ia didapati dalam buah-buahan yang banyak dan sayur-sayuran oren dan merah, tetapi kebanyakan dalam tomato. Eksperimen menunjukkan bahawa lycopene dalam tomato chelovecheskomorganizme memasuki sel-sel kulit, melindungi ia radikal otsvobodnyh, meneutralkan kesan-kesan mereka sebanyak 40%.

Penyelidikan slikopinom, baru-baru ini yang dijalankan oleh Amerika dan kanadskimiuchenymi (Harvard dan Universiti Toronto) telah menunjukkan bahawa mereka yang mengambil kuantiti besar tomato dan produk mereka (sos, jus um. Dll), kurang menghadapi risiko rakovyhzabolevany, termasuk perut, rahim, pankreas, prostat, payudara dan rongga mulut. Pada pandangan mereka, orang yang menggunakan jus tomato atau sos harian, mengurangkan risiko prostat zabolevaniyarakom, serta saluran darah daripada tersumbat sebanyak 50%.

Menurut kanadskihuchenyh, lycopene mempunyai kesan positif terhadap aktiviti sesetengah hormon, vidygeneticheskoy, dan peningkatan aktiviti kelenjar seks, serta metabolisme. Ulama Israel telah menunjukkan tomato chtoantioksidanty mungkin lebih rendah tekanan darah myagkoygipertonii. Tomato digunakan untuk tujuan kosmetik. Tomato Jus adalah vsostav menyegarkan banyak krim dan losyen. Tomato protirayutlitso jus dan leher untuk memberikan kelembutan kulit, kelembutan-lembutan dan kesegaran.

Maskaiz daun segar tomato menghilangkan jerawat remaja, serta membuang lemak berlebihan slitsa. Berdasarkan bahan-bahan medicina.kharkov.ua

Related Posts:
  1. Tomato tumbuh pada jari-jari

tomato, tomato jus, tomato, sayur-sayuran

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri