logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bow slizun nilai pemakanan

Bow slizun nilai pemakanan tomato

Tanah Air bawang slizuna percaya Gorny Altai, Transbaikalia dan Mongolia, di mana ia tumbuh liar. Di beberapa kawasan di Rusia bawang slizun disenaraikan sebagai terancam, kerana, ada kalanya kejam dimusnahkan. Walaupun hakikat bahawa penanaman bawang slizuna tidak sukar, ia agak jarang di taman-taman kita.

Ini hijau bawang untuk hartanah mereka pemakanan dan perubatan sayur-sayuran adalah sama dengan Raja bawang putih. Bow-slizun - salah satu wakil-wakil bawang sayur-sayuran saka, dimasukkan ke dalam budaya. Nya nama-nama lain - melabuh tunduk, serta mangyr. Nama-nama "slizun" dan "melabuh" adalah kerana, pertama, dalam senarai memotong mengenal pasti jus berlendir tebal dengan banyaknya, dan kedua, tangan bunga, untuk pendedahan hal berkembang, adalah tunduk (bengkok) kedudukan.

Dalam kes ini, hal berkembang disertakan dalam perlindungan meliputi-filem nipis. Dengan bermulanya berbunga hal berkembang dilindungi retak dan dibebaskan daripada filem itu, bola berbentuk payung dibuka dengan banyak (sehingga 100 keping), kecil ungu bunga merah jambu-putih atau pucat, dan anak panah mengambil kedudukan menegak. Bawang-mentol slizun tidak mengandungi per se, tetapi menjana penebalan lukovitsepodobnoe, yang terdiri daripada kepingan hijau dan putih yang tebal dan enak, ditutup dengan tipis, bersisik, kering putih.

Ia berbeza daripada yang menghasilkan agak luas, daun rata dengan hujung bulat. Benar, dalam tahun pertama (benih menyemai apabila) membentuk pokok renek daripada 2 pucuk dan 4-5 shilopodobnyh daun nipis. Bagi tahun kedua bilangan daun dalam meningkatkan belukar dan mereka memperoleh bentuk ciri-ciri mereka. Pada tahun keempat atau kelima yang semakin meningkat bilangan boleh mencapai 25-30 pcs. dalam belukar. Pada masa hadapan bilangan daun dikurangkan.

Yang di atas ditunjukkan dalam gambar beberapa amatur. Nilai pemakanan tunduk pelbagai ini yang ia mempunyai bau lampu hijau bawang putih dan, bertentangan dengan haluan yang lain, daun segar dan tender keseluruhan musim berkembang. Di samping itu, mereka cepat tumbuh semula selepas memotong dan secara umum, menyediakan panen. Hal berkembang mempunyai sangat cantik dan kerana itu, kadang-kadang ditanam untuk tujuan hiasan. Di Rusia, ditanam terutamanya two jenis bawang-slizuna: Pemimpin dan luas.

Dan jenis tempatan ditanam - berasal dari bentuk liar. Beliau benar-benar tahan peronosporosis atau cendawan lembut seperti bulu - satu penyakit yang memberi kesan yang paling tanaman bawang. Oleh itu, ia digunakan dalam pemilihan varieti tahan penyakit ini lain Sayur dan haluan hiasan. Bow-slizun holodostoek.

Daun mula tumbuh awal-awal lagi pada musim bunga selepas salji cair. Tidak terlalu cerewet tentang lampu dan teduhan pengangkutan ringan. Sangat hygrophilous. Pada tanah longgar, subur menghasilkan panen hijau berair. Menjelang tahun keenam penanaman kilang umur dan kehilangan harta benda yang penuh pembiakan.

Terdahulu adalah tanaman yang paling hijau dan kubis, kentang, radishes, tomato, timun. Dibiakkan oleh benih dan ia vegetatively - dengan membahagikan belukar dan berbunga pucuk. Bahagian vegetatif ditanam pada musim bunga atau pada bulan Ogos, menyemai dijalankan pada separuh kedua bulan April, di baris jarak 25-30 cm

Benih tugovshozhie supaya bercambah dalam masa 3 minggu. Untuk mempercepatkan proses merendam dijalankan dan lain-lain jenis penyediaan persemaian (ia menarik bahawa, tidak seperti bawang putih liar, benih yang tidak memerlukan stratifikasi). Kedalaman meterai 1-1,5 cm tanah ringan selepas melancarkan menyemai dan disiram dengan banyaknya. Bagi benih itu tugovshozhih untuk melindungi benih dari rumpai, menyemai boleh digunakan oleh . Pada tahun penanaman dijalankan antara barisan hoeing, merumput rumpai dan air biasa.

Budaya tidak keluar nipis. Bagi tahun kedua jarak antara tumbuhan berturut-turut selepas daun penipisan lepas, 15-20 cm pada musim yang semakin meningkat akan memainkan satu atau dua baja baja kompleks. Membersihkan daun bawang-slizuna menghabiskan tahun kedua penanaman.

Penggunaan tumbuh-tumbuhan yang telah dihapuskan dalam penjarangan. Dengan renek, dibiakkan vegetatively sebagai daun potong boleh dibuat apabila pertumbuhan semula 15-20 cm dalam masa panjang 3-4 setiap musim. Untuk mendapatkan benih pilih tumbuhan yang paling sihat dan kuat. Potong daun-daun dari mereka tidak dijalankan. Blooming bawangslizun bagi tahun kedua hidup di akhir Jun dan awal Julai. Benih masak pada lewat September.

Koleksi mereka dijalankan dengan permulaan kekuningan dan batang bunga Browning dari buah benih. Payung benih dipotong, akhirnya kering di bawah naungan dan menyimpan obmolachivayut.P benih dalam beg kertas pada suhu 0 ... 8 `S. Benih kekal berdaya maju untuk tahun 3-4.

Pemakanan bawang slizuna ditentukan tender dan juicy, gunakan herba salad, yang mempunyai rasa pedas separuh daripada bawang dan bawang putih bau mudah. Kecuali salad, daun dan bawang dalam keadaan segar ditambah ke sup, sayur-sayuran, daging dan ikan hidangan. Herba kering dan serbuk adalah berkumpul untuk kegunaan masa depan sebagai perasa pedas. Di samping itu, daun muda dan minuman masin.

Bow-slizun kaya dengan vitamin C, karoten, pengeluaran yang tidak menentu. Terutamanya ia berharga yang mengandungi sejumlah besar garam galian besi, mangan, kalium, zink, molibdenum, nikel, serta minyak pati. Kandungan tinggi garam besi menentukan tindakan yang dinyatakan oleh hematopoietic dan penggunaan dadah berdasarkan ia untuk rawatan gangguan darah dan kekurangan vitamin. Penggunaannya meningkatkan daya tahan badan untuk pelbagai penyakit berjangkit.

Daun bawang Luar slizuna-digunakan untuk penyembuhan calar, tiada luka yang mendalam, melecet dan luka. Berdasarkan bahan-bahan www.trava-myrava.ru

Related Posts:
  1. Buah lada
  2. Lagenariya menakjubkan dan jarang tumbuhan

jenis bawang, lagenariya, slizun bawang, bawang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri