logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Asal Leek

Leek benih asal

Leek Asal dan pengedaran. Tanah air - Mediterranean. Varieti bawang-bawang ditarik balik daripada spesies liar Allium ampeloprasum, biasa di Mediterranean Selatan England, dan Iran.

Ia ditanam di Amerika, Afrika Utara, Eropah (Terutama di England dan Perancis). Di negara kita, bawang yang ditanam terutamanya di kawasan selatan. Ciri-ciri botani. Leek (Allium porrum L.) - dwitahunan Bawang keluarga tumbuhan (Alliaceae).

Pada tahun pertama terbentuk rata, linear, daun panjang dan tebal palsu batang, pada tahun kedua - panah bunga sehingga 150 cm yang sama tahun pada Donets membangunkan mentol kecil bulat atau panjang. Perbungaan besar, bentuk kecil 800-3000, putih, kadang-kadang bunga merah jambu. Mentol adalah kecil, mudah, dengan Donets tebal tebal lebih pendek dan lebih maju sistem akar.

Terdapat bentuk sayur dengan yang singkat (15-18 sm) dan panjang (15-30 cm) kaki. Benih yang kecil, berkedut, hitam. Berat 1000 biji adalah 2,2-3,7 Ciri-ciri biologi. Kilang itu diletakkan di atas cukup kaya tanah basah dan longgar. Tanah berasid tidak sesuai.

Leek membuat frosts ke -7 C. Ia menuntut kepada baja, terutama nitrogen. Berbunga dan berbuah lewat (dalam Jul-ogos dan Oktober - November), jadi benih yang hanya boleh dilakukan di selatan USSR. Dalam bawang tiada tempoh berehat. Daun tumbuh sehingga lewat musim luruh. Pengeluaran semula dan teknologi pertanian.

Tanah penyediaan asas dan teknik penanaman adalah sama dengan bawang. Benih disemai dalam tanah, juga hibernate dan memberi tanaman pada tahun berikutnya. Apabila tumbuh benih tanaman dituai pada musim luruh tahun menyemai. Bagi biji benih bercambah dengan cepat bercambah. Apabila nonseedlings cara budaya di lorong tengah bawang ditanam pada Jun lewat di selatan - di akhir bulan Julai.

Jadual Program kadar 6-8 kg / ha. Untuk mendapatkan benih benih disemai Mac di rumah hijau atau rumah hijau. Anak benih ditanam di dalam tanah pada bulan April akhir - awal Mei, sebelum alur potong kedalaman 10-15 cm jarak antara pokok dalam satu baris 10-15 15-20 cm hari kerut tidur, kemudian menghabiskan dua atau tiga pengurukan. Ini menghasilkan dikelantang, tinggi bawang.

Penjagaan berada dalam kandungan tanah longgar dan bersih daripada rumpai dari negeri ini, makan dan minum. Diedarkan gred dan Karantansky Bulgaria. Penuaian dan penyimpanan bahan mentah. Leek dituai selepas 45-60 hari selepas penanaman, tumbuh-tumbuhan prorezhivaya melalui satu. Vintage kedai di ruangan bawah tanah, kedai sayur-sayuran.

Di samping itu, tunduk pin pasir, meninggalkan hujung daun nezasypannymi. Penyimpanan yang optimum suhu 0-1 C, relatif kelembapan 80-90%. Benih dituai pada awal keretakan tempat atas. Selepas pengeringan threshed dan dibersihkan mereka. Hasil bawang ialah 50 t / ha.

Sifat-sifat ubat. Leek adalah diuretik, disebabkan oleh kehadiran garam kalium. Ia mengandungi vitamin (mg%): C-80, karotena - 0.7 E - 3, Bi - 0,1, B2 - 0,06 RR - 0.5, dan lain-lain sayur meningkatkan aktiviti hati dan pundi hempedu, meningkatkan selera makan. Adalah disyorkan penyakit sendi, arteriosclerosis, keletihan, gangguan metabolik, obesiti, gout, batu karang. Permohonan.

Dalam budaya ini tidak ada bau tajam dan rasa. Fragrance tender itu, rasa itu lebih kurus, lebih bagus, lebih manis dari bawang. Dalam makanan menggunakan bahagian bawah lebih tebal putih dan batang muda yang luas, rata daun. Lama daun yang sukar dan tidak menyenangkan kepada rasa.

Tambah sayur dalam sup pekatan, beku Sayur set, sos. Bawang hijau juga digabungkan dengan sayur-sayuran segar, ia dimasukkan ke dalam diri Plat, snek, digunakan sebagai Starter. Leek berperisa daging dan sayur-sayuran sup, digunakan sebagai hiasan untuk ikan hidangan daging dan. Berdasarkan bahan-bahan www.eda-server.ru

bawang, bawang perai, jenis bawang, bawang, sayur, kubis

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri