logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Leek

Leek kentang

Leek Gambaran: bawang - yang bernilai Sayur budaya, bukan sahaja di musim sejuk, tetapi dalam  awal musim bunga. Ini adalah tumbuhan dwitahunan. Pada tahun pertama tumbuh panjang, daun rata dan palsu  mentol, yang disebut batang putih. Di negeri ini dikelantang, dia mempunyai daging yang lembut dan  rasa pelik, kurang tajam daripada bawang spesis lain, dan boleh dimakan utama  sebahagian daripada loji. Sehingga ia boleh mencapai 50 cm dalam ketebalan - sehingga 8 cm  Sama seperti bawang yang luas bawang putih.

Daunnya yang rata, lurus, rasa slaboostrogo menyenangkan.  Sayur - musim sejuk-lasak tanaman. Dengan salji yang mencukupi menutupinya musim sejuk juga secara terbuka  tanah. Hasil melebihi semua jenis bawang.  Keperluan: lebih baik dapat menyejukkan tahun dengan hujan lebat.

Untuk yang sesuai  digali dalam, liat banjir tanah dan jelas, baik disenyawakan. Dari musim luruh untuk membawa tanah 3  kg/m2 atau baja urea 18-22 g/m2, 31-42 - 22-30 g/m2 super fosfat dan garam kalium.  Bahan-bahan: Mengandungi protein yang lebih (1,5-2%), karbohidrat (10-12%), karotena, vitamin B daripada bawang  mentol. Ia termasuk banyak garam, terutama kalium, daun kaya dengan asid askorbik  (35,2 mg%). Apabila menyimpan tunduk kerana aliran keluar vitamin C dari daun meningkat kandungan dalam 49 -  50 hingga 75-85% mg bahan mentah.

Berkembang: sayur ditanam benih. Benih disemai dalam rumah hijau untuk 50-60 hari sebelum  yang mendarat. Sebelum menyemai, mereka rendam dalam air selama 2-3 hari. Kedalaman penanaman ialah 2 cm  Jarak antara baris 4-5 cm

Sehingga suhu percambahan dikekalkan 20 -  22 ° C. Benih muncul dalam 10-15 hari selepas suhu jatuh pada hari ke 18-20 ° C  pada waktu malam - sehingga 10-12 ° C.

Dalam tempoh penanaman benih berikan dua kadar suapan cecair sebanyak 20 g/m2  ammonium nitrat dan fosfat 40 g/m2. Bersedia untuk membiak tanaman harus benar 3-4  daun dan diameter batang 6-8 mm palsu. Sebelum sampel itu dengan banyaknya disiram, dipangkas sebanyak satu pertiga  puncak daun.

Pendaratan kadar - sehingga 25 tanaman per 1 m2.  Skim 25 dan 30 x 50 x 60 cm dalam barisan jarak antara pokok 15-20 cm

Anda boleh jatuh  benih dalam 10 cm, tetapi dalam kes ini pada bulan Julai dan Ogos kilang melalui menipis.  Gred Kami berkembang dua jenis sayur - Karantan-skip dan Bulgaria.  Karantansky menahan suhu amat rendah, musim sejuk yang baik di dalam tanah, bertudung  jerami, puncak. Memerlukan tanah yang subur. Ketinggian tumbuhan sebanyak 20-30 cm, berat 204-325  Mentol adalah silinder, sedikit menebal di hujung, bahagian yang boleh dimakan panjang daripada 25 cm dan  sehingga 6 cm

Penjagaan: Mullein penyelesaian (1: 8), tahi ayam (1: 20) atau urea - 6 g/m2 ditambah dengan 2 cawan  Abu pada baldi air dengan kadar aliran daripada 1 m2. Selepas pembajaan pokok disiram dan gemburkan  lorong. Dengan berpakaian yang kuat, terutama di akhir musim panas, mengurangkan fros  tumbuh-tumbuhan. Lebih daripada satu makan tidak boleh dilakukan kerana bawang mempunyai harta  mengumpul nitrat.

Disiram di musim kering dengan kadar mingguan 3-4 l / m berturut-turut, bagi tahun - 04/03  pengairan, 15-20 l/m2. Kita tidak harus lupa tentang kawalan rumpai.  Harvest: dituai sayur pada awal Oktober.

Tumbuhan memecahkan, pilihan  tanah dan tanaman, meninggalkan akar 2 - 3 cm, daun dipotong oleh dua pertiga. Kedai bawang dalam  suhu 1-3 ° C.  Leek benih ditanam dalam furrows 10 cm dalam, paras permukaan dan kentang itu,  seperti kentang Kegunaan: sayur dimakan mentah atau rebus, digunakan secara meluas  untuk pengeringan.  Doktor mengesyorkan penggunaan gout beliau, penyakit sendi, kegemukan, batu karang dan  penyakit lain.

Hidangan sebagai produk pemakanan, meningkatkan selera makan, memperbaiki pencernaan,  aktiviti pundi hempedu dan hati. Berdasarkan bahan-bahan lib.rin.ru

Related Posts:
  1. Bow batun

bawang, bawang, bawang batun, bawang, batun, bawang putih

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri