logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bow batun teknologi pertanian

Bow agrotechniques batun tunduk

bawang Welsh - satu saka-tumbuhan tahan lasak musim sejuk dengan cawangan yang kukuh, bukannya mentol - satu penebalan batang palsu. Pada tahun pertama pelbagai bentuk daun fistulose kosong, tahun kedua batang bunga muncul dari hal berkembang itu. Benih dari batuna kurang sedikit daripada bawang, dan mudah runtuh.

Pada satu ketika kenaikan sebanyak 4-6 tahun. Daun hijau mengandungi gula batuna dan vitamin C, A B1, B2, PP, dan vitamin C 2 kali lebih daripada dalam peralihan bawang hijau. Mengandungi garam kalium, magnesium dan besi.  Pada cahaya, baik tanah disenyawakan dengan pengairan yang mencukupi membentuk daun tender yang kuat dan banyak lagi. Sistem akar adalah sangat bercabang. Akar pergi jauh ke dalam tanah di cm 30-40, sebahagian besar daripada mereka terletak pada kedalaman 5 hingga 25 cm

Tanah terbaik untuk batuna lampu lempung dan pasir, jelas rumpai; tanah asid perlu limed.  Dalam zon bukan chernozem disyorkan untuk menanam jenis yang paling popular Rusia Gribovsky 21, April dan Mei. Batun boleh membesar tahunan dan saka, keutamaan diberikan kepada budaya jangka panjang. Tanaman tahunan biasanya diletakkan di laman web ini Sayur tanaman giliran, lama disemai di tapak berdekatan.  Bawang Welsh adalah tumbuhan saka hari yang panjang.

Pada batang patut makanan dan daun. Bulu zamorozkamdo muda sibuk dengan 8 ° C, tetapi mentol dengan sisik nipis buruk yang disimpan di dalam musim sejuk. Dan semakin sedikit haba, tetapi menuntut daripada kelembapan tanah dan air biasa. Pada tanah berpasir kering membesar dengan sihat, tetapi dengan cepat membuang batang-batang, membentuk kasar, daun pahit.

Acuh tak acuh kepada lembapan lebihan, tetapi tanpa genangan air. Basah, air kapasiti, bekalan nutrien yang baik hasil tanah di daun lembut. Tumbuh bawang, tanpa mengubah ruang 2-3 tahun, tetapi tanpa rumpai rhizomatous satu situs boleh menggunakan sehingga tahun 5-7.

Semasa musim berkembang mengambil busur dari sejumlah besar mineral tanah. Sebelum penanda lokasi tapak harus teliti reput baja untuk menyuburkan (kg 5-7) dan mineral - kira-kira 8-10 g / m  nitrophosphate.  Jentera.

Jadual Program-tahun memegang busur di awal musim bunga, tanaman yang dihasilkan di akhir musim panas. Tanaman saka disemai pada pertengahan bulan Jun hingga pertengahan bulan Julai dan sebelum musim sejuk. Pada tahun pertama akar bawang, dan untuk tahun kedua pada musim bunga awal pertumbuhan semula pena.

Pada tanah berat batun disemai pada rabung meter lebar dalam tempoh lima baris dengan jarak antara 20 rabung cm cepat panas pada musim bunga, yang menyumbang kepada pertumbuhan semula yang lebih baik pena.  Pada tanah cahaya benih disemai di atas permukaan rata tiga, pyatistrochnymi reben, dipisahkan oleh jarak 50-60 cm antara baris - 25-30 cm  Untuk mempercepatkan percambahan biji rendam, mengubah beberapa kali air. Pembenihan mendalam 1,5-2 cm

Budaya mulsa gambut atau humus.  Dibiakkan dengan membahagikan bawang batun semenamii semak. Dalam batun musim bunga tidak mudah terpengaruh dengan pemindahan. Kedalaman penanaman - 2-3 cm pembenihan boleh dijalankan pada awal Mei dan musim panas. Lorong - 25 cm

Norm pembenihan - 1.2 g / m  Kedalaman penanaman cm -1-3  Dalam benih penanaman padat menipis setiap 5-8 Daun boleh dipotong pada musim panas, meninggalkan daun muda, supaya jatuh, mereka akan pulih. Tetapi kejatuhan ini perlu dilakukan.  Dalam meraih tahun kedua daun kering. Tanaman first dituai dalam 3-4 minggu. Selepas 1,5-2 bulan terputus lagi.

Tahun ketiga adalah disertai dengan kerja yang sama, dan setelah mencapai persembahan batunom, ia menggali, bersama dengan bawang besar.  Pada musim bunga setiap tahun, menjalankan baja lengkap pada musim panas dan menyimpan tanah lembab dan longgar, mengupas daripada rumpai.  Filem perlindungan pada April lewat memberikan hijau 2-4-tahun kanak-kanak berusia bersedia untuk makan tanaman, iaitu 2 minggu lebih awal daripada dalam bidang terbuka.

Seperti semua bawang hijau, batun mengumpul nitrat, jadi jangan meloloh dia baja nitrogenous. Tanah miskin di tunduk peringkat awal membenarkan hanya satu makan dengan baja cecair atau urea - 6 g / m  . Mengurangkan jumlah nitrat akan membantu rendam bawang, sekurang-kurangnya satu jam di dalam air pada suhu bilik.  . Kekurangan lembapan menyebabkan hal mengunci, pengasaran daun, ia dibuat pahit. Air yang berlebihan di permukaan menyumbang kepada hipoksia kilang dogibeli.

Jadi, selepas pengairan atau hujan lebat tidak menghalang longgar.  Kejururawatan adalah merumput sistematik, hoeing, membaja dan menyiram. Selepas berakhir musim ini semakin berkembang di musim gugur daun dipotong, seperti daun-daun kering di musim bunga pertumbuhan semula lambat baru dan mungkin menjadi punca penyakit ini daripada bawang.

Untuk mendapatkan pengeluaran awal di tapak di mana batun pilihan Mac pada salji ditaburkan lapisan nipis tanah gambut, salji telah cair dan kemudian disalut dengan filem, di mana ia tumbuh lebih cepat daripada busur, dan daun-daun menjadi lebih lembut dan enak. Tanaman yang dihasilkan pada bulan April akhir - awal Mei, iaitu 2-3 minggu lebih awal daripada kaedah biasa.  Dalam budaya jangka panjang daun mula dipotong 25-30 hari selepas permulaan pertumbuhan semula, apabila mereka mencapai ketinggian 25-30 cm

Dengan penjagaan yang baik di musim memotong-boleh berulang-ulang 3-4 kali. Selepas setiap tumbuhan memotong perlu diberi makan, penyelesaian terbaik buburan (1:6) ditambah dengan 30 g ammonium nitrat, 20 g super fosfat, 20 g kalium klorida, jika tiada baja baja dilakukan dengan campuran baja mineral. Terbaru potong tidak lewat daripada dekad pertama bulan September.  Dua, tiga tahun ladang bawang batuna adalah baik untuk penanaman pen hijau untuk memaksa di dalam rumah hijau dan hotbeds.

Untuk melakukan ini, tuaian musim gugur bahan tumbuhan. Renek batuna menggali, memotong daun ke panjang 2 / 3 dan dengan tanah air disusun dalam kotak. Menyimpan benih di 0 +1 °.  Untuk perkembangan normal tumbuh-tumbuhan di rumah hijau perlu suhu 16-18 ° dan kelembapan 70-80%.  Memaksa pen hijau hampir 2 kali lebih cepat daripada kandang memaksa bawang. rumah hijau ialah 10-14 kg, dan dengan bingkai rumah hijau dan 18 kg.  Pada batuna perladangan memperuntukkan kawasan kecil untuk tujuan benih.

Hijau Daun tumbuhan biji dengan tdk. Benih masak pada pertengahan bulan Ogos.  Menjelang awal matang jenis termasuk semenanjung April, Salad 35.

Ditanam di lapangan. Sebagai fros, tidak takut musim snowless. Silnovetvyaschiysya belukar. Mentol memanjang, besar-besaran. Daun tumbuh semula pada awal tahun hingga Mei bentuk yang besar, sehingga 50 cm tinggi, berair, hijau cerah.

Untuk tahun kedua tunduk daetdo 4 buah cawangan, ketiga - untuk 8 pada keempat - hingga 20. Setiap berat kilang 200-300 g. Bunga bermula pada tahun kedua pada akhir bulan Mei, masak benih berlaku pada awal bulan Julai. Masa antara percambahan dan kematian daun adalah 100-140 hari.

Produktiviti mentol dengan daun 5-6 dan 3,7-4 kg / m  masing-masing, dan hijau daun - 3 kg / m  . Varieti tahan penyakit.  Menjelang lewat, akut merujuk Mei gred. Tanah terbuka, tidak membeku pada musim sejuk tanpa salji salji. Mentol adalah kecil, panjang. Dicirikan oleh pertumbuhan semula kemudian daun pada musim bunga.

Cemerlang cawangan untuk hasil tahun kedua 15, ketiga - untuk 30 cawangan. Berat - 200-350 bersedia untuk tuaian dari pertengahan Mei hingga awal Jun. Masa dari percambahan mati jisim daun 142-155 hari.

Produktiviti mentol dengan daun - daun 5-7 - 2,5-5 kg ??/ m  . Tahan terhadap penyakit. Berdasarkan bahan-bahan www.wildgarden.ru

batun bawang, bawang, batun, bawang, salad

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri