logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bow batun semula dan digunakan

Bow batun: pertanian, ternakan dan digunakan dalam makanan Sayur, bawang, batun, Tartar, bawang Cina, bawang batuna pertanian Bow batun (Tatar, musim sejuk, berpasir, Cina, berlubang), salah satu jenis yang paling biasa bawang jangka panjang. Terima kasih kepada zymo dan beku, serta tempoh singkat perhentian (dari 1 minggu 1 bulan), sudah mula tumbuh di bawah salji dan memberikan produk di awal musim bunga.

Bow batun (Allium fistulosum L.) teratai keluarga saka. Ia tumbuh di satu tempat untuk 56 dan lebih 10 tahun. Berbeza dengan mentol, ia tidak akan datang yang benar dan palsu bawang, yang berpunca sepanjang musim berkembang sedang membangunkan lebih banyak dan lebih baru cawangan dan daun. Daun adalah kosong, kosong, ditutup dengan mekar a berlilin. Dari tahun kedua kehidupan, setiap bunga dan bentuk benih.

Buah-segi tiga kapsul dengan 2-5 biji. Segi tiga biji, hitam, berkedut dengan kulit keras. Mereka kekal berdaya maju untuk 2-3 tahun. Berat 1000 biji adalah 2,5-4,5

Terdapat empat subspesies batuna bawang: Russia, Jepun, Cina dan berlapis-lapis. Mereka berbeza dari segi morfologi (nombor dan warna daun, tahap cawangan, loji tinggi), ekonomi (earliness, hasil) ciri-ciri dan rasa. Ukraine telah berkembang kebanyakannya subspesies Rusia.

Ini termasuk bentuk dengan skala yang kecil (30-40 cm), daun hijau tua rasa tajam, yang pada jarak masa tuai dengan grubeyut cepat. Tumbuhan bercabang banyak dan membentuk tahun ketiga 30-60 cawangan. Membesar awal dan tidak membekukan walaupun di musim sejuk yang teruk. Bow batun mempunyai toleransi sejuk tinggi.

Loji photophilous keperluan kelembapan yang mencukupi, menuntut pada kesuburan tanah. Ia tumbuh dengan baik pada kaya organik lempung, lempung berpasir tanah, bumi hitam. Dalam batuna hijau mengandungi 1,7-2,4% gula, 1,6-2,5 gram protein. 2.2-3,1 mg% karotena, 82-125% mg vitamin C dan minyak pati, mineral, dan lain-lain Bawang boleh ditanam dalam satu batun dan jangka panjang budaya dalam paun terbuka dan selamat. Tidak kira bagaimana anda menyediakan penanaman tanah (membajak, menggali) pada musim gugur.

Budaya jangka panjang busur membajak pada musim luruh membuat organik (baja, kompos atau humus - 60-10 kg/m2) dan baja (30-50 g/m2 super fosfat). A baja nitrogen (15-20 g/m2 nitrat ammonium) dibuat pada musim bunga. Dalam kaedah jangka panjang meningkatkan dijalankan dalam musim bunga tabur

disemai bawang batun dalam tanah lembab, cara biasa dengan skim 45-50 x 25-30 cm kedalaman pembenihan 0,7-1,5 cm pada suhu 14-15 C benih muncul dalam masa dua minggu dan pada 20-22 C - 6-8 hari. Menjaga tanaman ialah pengeluaran tepat pada masanya rumpai (bawang tidak seperti mereka) dan tanah longgar. Dalam tanah musim panas dan kering disiram 3-4 kali selepas menyiram setiap mesti gemburkan tanah. Pada tahun pertama kehidupan pada akhir musim menanam tanaman membentuk cawangan 2.3.

Daun tahun ini adalah tidak dibuang. Oleh itu, tumbuh-tumbuhan pergi ke musim sejuk. Sangat awal pada musim bunga, atau lebih baik lagi dalam musim gugur, selepas fros pertama, kering daun dibuang, supaya mereka tidak ditangkap dalam pertumbuhan semula musim bunga yang baru.

Ia adalah penting untuk segera membuang daun mati, dan kerana ia boleh menyebabkan penyakit bawang. Pada musim bunga daun dituai untuk tujuan makanan, apabila mereka sampai 25-30 cm panjang. Semasa musim mereka dipotong 2-3 kali, dan dengan penjagaan yang baik dan sehingga 5 kali. Hasil tertinggi bawang batun memberikan ketiga tahun ke-5 hidup, selepas tanaman 6-tahun zuhur, jadi mesti meletakkan perladangan lagi. Hijau awal-awal lagi bawang batuna boleh diperolehi dengan menggunakan penutup foil. Untuk melakukan ini, menetapkan tempoh itu, dan pada bulan Februari ia ditutup dengan foil.

Di bawah perlindungan sementara ini bawang hijau lembut dan enak dan ia tumbuh untuk 2-3 minggu lebih awal daripada dalam bidang terbuka. Lihat batun mengeluarkan semula dengan cara vegetatif dan - membahagikan belukar. Pilih pokok yang terbaik, menggali dan membahagi mereka ke dalam unit penanaman, yang terdiri daripada 2-3 cawangan. Sebelum penanaman, akar dan daun pada ketiga dipendekkan. Penanaman dijalankan pada musim panas, dari akhir bulan Julai hingga awal September atau awal musim bunga, mengikut skim 45-50 x 20-30 cm

Kaedah satu tahun sebanyak batuna tanaman berkembang menghabiskan awal musim bunga dan musim panas, mengikut skim 15-20 x 1 -2 Jika anda melihat menyemai awal musim bunga (bulan April), barang siap, bergantung kepada kawasan, dikeluarkan pada bulan Jun - Ogos. Dalam menyemai musim panas (akhir Julai - awal bulan Ogos) loji dengan masa jatuh untuk membentuk sehelai 2-4 dan meninggalkan sedemikian di dalam musim sejuk. Pada musim bunga tahun kedua mereka mula meningkat awal dan bersedia untuk tuaian di Apr-mei. Harvest bawang hijau apabila tanaman tahunan 2 -8 kg/m2.

Vitamin bawang hijau digunakan dalam bentuk segar atau sebagai perasa untuk kursus-kursus yang pertama dan kedua. Sangat berharga ialah ia datang pada musim berkembang - dari awal musim bunga ke musim gugur lewat. Berdasarkan bahan-bahan urozhayna-gryadka.narod.ru

Related Posts:
  1. Tomato
  2. Ini adalah lagenariya tumbuhan yang paling menarik
  3. Resipi baklazhan1
  4. Beli terung

terung, bawang batun, batun, bawang, lagenariya, tomato

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri