logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bow asal batun

Bow batun asal benih

Welsh bawang (bawang, karang, bawang fistular, bawang berpasir) Asal dan pengedaran. Tanah air bawang batuna - China dan selatan Timur Siberia. Ia ditanam di Jepun, China, Semenanjung Korea, dalam Eropah dan Amerika.

Di USSR, bawang Welsh ditanam di Siberia dan Timur Jauh, baka di kawasan-kawasan kecil di selatan, kawasan utara dan tengah negara ini. Ciri-ciri botani. Welsh bawang (Allium fistulosus L.) - A herba saka daripada Bawang keluarga (Alliaceae).

Tumbuhan Bawang tidak bentuk yang sangat bercabang dan mempunyai daun yang besar massa. Arrow kon, tidak berkembang pada asas, tinggi 40-50 cm, bentuk hal berkembang di mana bunga-bunga kecil kuning 150-300. Benih sudut, hitam. Berat 1000 biji kekal berdaya maju selama 2-3 g. dua hingga tiga tahun. Ciri-ciri biologi. Terdapat tiga subspesies batuna: Cina, Jepun dan Rusia.

Kilang itu mempunyai musim sejuk ketabahan yang tinggi. Membawa musim bunga frosts ke -10 C. Bunga untuk tahun kedua. Dalam satu tempat berkembang selama beberapa tahun. Welsh bawang cerewet tentang kesuburan tanah, hygrophilous, responsif terhadap baja. Pengeluaran semula dan teknologi pertanian. Dibiakkan oleh benih dan vegetatively - Mentol. Biji benih bercambah dalam 12-16 hari selepas menyemai.

Pada yang pertama daun tahun meningkat kepada 25-30 cm pada musim luruh dan terkubur. Pada tahun yang kedua selepas pertumbuhan semula mereka mencapai ketinggian 30-40 cm daripada pertumbuhan tahun ketiga daun berkurangan.

Bawang Welsh biasanya ditanam di baji zapolnom sebagai saka a. Tanah harus dibiarkan bersih daripada rumpai dan horosho.udobrena. Sow dalam musim panas (Jun-Julai) atau untuk musim sejuk - sebelum permulaan frosts. Kadar pembenihan 15-18 kg / ha. Cara ditanam pita (dua empat baris), jarak antara baris 20-25 cm dan 50-60 cm antara jalur

Pada musim bunga awal menghabiskan menakutkan, pembajaan dengan super fosfat 150-200 kg / ha ammonium nitrat dan garam kalium - 100 kg / ha. Semasa musim tumbuh ditanam antara barisan empat atau lima kali dan membuat dua atau tiga merumput di reben dan pangkat. Dalam vegetatif belukar penyebaran menggali, bahagikan kepada kepingan dan ditanam di tetap tempat.

Apabila semakin bawang Tuna-ba-in-rumah hijau dan hotbeds adalah tender pena sedap. Di Jepun dan China benih ditanam di furrows dalam dan di bukit kedalaman 10-15 cm busur ini terluntur dan menjadi lembut rasa. Pada awal musim bunga ia menghasilkan sebilangan besar daun hijau. Penuaian.

Daun ini terputus pada akhir bulan Mei, apabila mereka membesar pada 25-30 cm selepas bunga musim bunga, daun baru. Kali kedua mereka dikeluarkan selepas 30-35 hari. Jika anda kelewatan kualiti pembersihan kandang merosot akibat daripada pembentukan anak panah. Koleksi ketiga yang dijalankan pada akhir musim panas. Bawang Welsh matang 15-20 hari lebih awal daripada mentol.

Untuk yang bersih mengumpul pen sehingga 2 tan / ha. Benih masak pada bulan Ogos. Arrows dipotong, dikeringkan, biji threshed dan dosa. Produktiviti benih 0,5-0,6 t / ha. Ciri-ciri perubatan.

Dalam perubatan rakyat, bawang Welsh digunakan di gout, penyakit sendi, influenza, disentri, arteriosclerosis, tekanan darah tinggi sebagai yg mengeluarkan peluh, antihelminthic diuretik, dan tasak. Permohonan. Jumlah vitamin C dalam batune bawang-sehingga 40% mg / 100 g daun hijau, yang hampir dua kali lebih tinggi berbanding mentol. Daun mengandungi karotena, vitamin Bi, B, D, protein, garam, fosforus dan tembaga.

Daun dimasukkan ke dalam batuna salad, digunakan sebagai hiasan a. Dalam Tatar dapur, di samping itu, mereka dibakar dengan telur, keju, gunakan sebagai bebas snek. Di China dan Jepun dalam pelbagai hidangan ditambah asas daun dan batang.

Bawang Welsh - madu tumbuhan yang baik. Berdasarkan bahan-bahan www.eda-server.ru

Related Posts:
  1. Lihat dalam

    batun, bawang batun, salad, kubis, bawang, bawang

    links(1); ?>
    Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri