logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Saya suka bawang

Luke - salah satu yang paling biasa Sayur budaya. Nah, bayangkan tuan rumah di dapur tanpa bawang? Sesuatu yang salah? Itu sahaja! Sekarang bayangkan taman tanpa pita. Boleh. Lebih sering tunduk masih ada, tetapi perempuan simpanan mengadu bahawa hasil jadi-jadi, dan dia terus miskin pada pertengahan musim sejuk, sering bercambah, dan kemudian reput.

Dan sebab ia - tanaman kebanyakannya miskin atau, kita akan berkata, tidak sesuai untuk taman-taman kita. Sebagai peraturan, asal tidak diketahui dan kualiti. Oleh itu, kerap, usaha dan wang yang dibelanjakan dibazirkan.

Beberapa tahun lalu, saya menarik perhatian kepada haluan vegetatively dibiakkan mnogozachatkovye, apa yang disebut "keluarga." Ini termasuk bawang merah (sejenis bawang). Bawang ini ditanam dengan benih menyemai tidak ("Chernushki"), atau pendaratan diperolehi daripada benih lukovok kecil (Seva), dan menanam ibu mentol, yang pada akhir musim panas memberikan sarang seluruh (hampir seperti kentang).

Mempunyai sortoobrazets baik tunduk, jangan perlu bimbang setiap tahun untuk membeli benih atau benih berkembang membosankan, sevok, dll Sebaliknya sentiasa bahan tumbuhan, diuji dan boleh dipercayai.  Bawang saya sangat suka untuk memudahkan, matang, hasil yang tinggi dan kualiti penyimpanan. Jangan sekali-kali mempunyai peluang untuk tidak aneh bawang merah, jadi memanggilnya sebagai "penjamin musim menuai."

Bawang merah - bawang dengan keluarga yang besar. Satu mentol boleh membentuk sehingga 15-20 jenis mereka sendiri, dan beberapa accessions - walaupun sehingga 30-40. Malangnya, di kalangan pekebun yang meluas dan ia adalah sampel kurang berharga, membentuk sarang sebilangan besar daripada folikel kecil (diameter tidak lebih dari 2-3 cm).

Tunduk Ini dipanggil sorokozubkoy, kuschevkoy, kustovkoy, dll Ia adalah, sememangnya, adalah juga nilai tertentu, terutama untuk sayur-sayuran awal lazat. Tetapi bagi penggunaan orang bodoh musim sejuk hampir tidak baik. Siapa yang mahu untuk membersihkan mentol sedozen kecil, apabila lebih bagus untuk membersihkan satu atau dua yang besar?

Setelah banyak mencari dan mencuba dengan berpuluh-puluh accessions saya berjaya untuk memilih dua bentuk luar biasa bawang: itu mentol kuning dan diwarnakan merah. Di sarang yang mereka telah menghasilkan sehingga 10 mentol, besar, 4-6 cm garis pusat masing-masing. Tunduk ini sesuai untuk musim sejuk, dengan rumah dan disimpan, tinggal krepenkim kepada 1.5 tahun.  Luaran, bawang merah bawang tumbuhan kecil. Its daun dan tiub, tetapi sempit, penusuk berbentuk, hijau gelap dengan lapisan berlilin.

Ia telah lama dianggap sebagai gourmet bawang bawang merah, seperti tender lebih, juicier, lebih lembut dan lebih wangi bawang. Ia datang dalam resipi gourmet banyak, kerana mereka tidak lemas rasa produk lain.  Tunduk Awesome! Jadi lasak yang walaupun promerznut mentol, seperti kata pepatah, "ke tulang", dicairkan, boleh bercambah dan menghasilkan keturunan.  Masak bawang merah yang berbeza, tumbuh dengan cepat selepas ditanam dan 25-30 hari sesuai untuk memotong. Untuk mendapatkan hijau - adalah yang paling bawang kos efektif.

Ia boleh ditanam secara berperingkat - dari awal musim bunga sehingga jatuh. Untuk melarikan diri dari musim bunga beriberi, letakkan bawang di dalam kotak di tepi tetingkap yang - dapatkan sayur-sayuran segar dan satu set lengkap barang penyembuhan.  Benih tunduk ini tidak baka, kerana mentol hampir arrow tiada, walaupun ketika penyimpanan berpanjangan dalam sejuk atau pendaratan podzimney. Oleh itu, adalah mungkin hanya perambatan vegetatif, iaitu penanaman bawang sampel.

Untuk mengekalkan semula cukup tinggi semasa penuaian untuk menangguhkan pendaratan sampel dari sarang, di mana mereka berada dan di mana mereka lebih besar.  Sebagai peraturan, semakin besar mentol, yang dedaun lebih dan lebih dari mentol anaknya boleh didapati. Tetapi lebih baik digunakan untuk penanaman mentol bersaiz sederhana dan mula besar di atas makanan.

Mentol kecil biasanya digunakan untuk memaksa awal dalam sayur-sayuran dalam rumah hijau. Untuk mengelakkan penyakit dan meningkatkan pertumbuhan benih 5-7 hari sebelum menanam panas sesuai pada kira-kira 40 ° C selama 80-10 jam.  Penanaman bawang selama bertahun-tahun, saya hanya di puncak - ia memberikan hasil yang lebih tinggi. Disediakan di atas katil dan dipenuhi dengan organik (3-5 kg ??humus atau kompos setiap 1 m2) melakukan furrows 2-3 cm dalam (tidak lebih) di rabung cm 30-40

Dalam groove'm melakukan kayu abu, beberapa di berturut-turut (tunduk suka abu). Mentol, sebelum direndam selama 6-8 jam dalam larutan kalium permanganat (0.05% - 1 g per 2 L air suam), tersebar, tidak menolak ke dalam tanah di furrows bagi 4-5 ketul berturut-turut (20-25 cm antara satu sama lain). Bulblets dalam sarang banyak, jadi sering meletakkan ia adalah mustahil.  Kemudian barisan bukit seperti kentang, mengaut tanah dengan baris.

Berikut adalah didapati lebih rabung bawang yang mewujudkan keadaan yang lebih baik untuk pembangunan dan pertumbuhan bawang merah, dan yang paling penting, melindungi ia dari terbang bawang, tetapi ia boleh menyebabkan kerosakan yang ketara dalam pendaratan biasa. Hakikat bahawa perosak yang bertelur di bawah rumpun bumi, dan larva lalat yang terbunuh sebelum sampai ke bahagian bawah daripada mentol yang mendalam.  Saya tidak menggunakan pakaian yang yakin bahawa nutrien dalam tanah yang cukup.

Juga tidak menyalahgunakan air (tidak suka bawang), air hanya sekiranya berlaku kemarau yang berpanjangan dalam separuh pertama tumbuh-tumbuhan. Penekanan utama kepada kandungan rabung dalam yang bersih dan secara berkala melonggarkan tanah. Pembantu indah di ini Fokine ploskorez, yang sangat memudahkan kerja keras.  Atas perbelanjaan merumput, melonggarkan sedimen dan rabung pada masa pembentukan sarang bertaburan, semua mentol berada di permukaan tanah, baik panas dan matang. Bawang saya tumbuh besar, sihat, hasil yang tinggi.

Pembersihan menghabiskan masa, dengan meninggalkan penginapan kira-kira separuh kilang di hari kering, cerah. Sarang bawang menarik dari tanah, membahagikan mentol di katil dan dibentangkan untuk kering di bawah matahari di siang hari. Potong daun-daun serta-merta selepas penuaian dalam mana-mana mustahil.

Lihat baik untuk dosushit di tempat lain loteng atau kering dan pengudaraan. Selepas itu, bawang merah boleh dipotong, meninggalkan hujung batang panjang 3-5 cm, dan tidak ada masalah untuk menyimpan di rumah biasa. Berdasarkan bahan-bahan www.sadovod.spb.ru

Related Posts:
  1. labu hiasan
  2. Terung melebihi semua sayur-sayuran
  3. Untuk tumbuhan skuasy berkembang biasanya
  4. biji Bahan-bahan
  5. bawang manis

bawang, bumbu Cengkih, skuasy, bawang, terung

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

© Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri