logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bawang merah mengikut pakar

Bawang merah bawang mengikut pakar-pakar

Menurut pakar-pakar, bawang merah, nampaknya, berasal dari Mediterranean. Namanya bahasa Latin " askalonikum "dia mendapat nama mereka dari Ascalon di Palestin, di mana sebilangan besar. ditanam pada zaman purba yang Dari tempat-tempat ini pada abad ke XIII itu, tentera Salib telah menyampaikan bawang di Eropah. Satu atau dua abad kemudian, beliau telah diedarkan secara meluas di Perancis, di mana ia kemudian tiba di England dan Amerika.

Ia telah lama dianggap sebagai bawang bawang merah bangsawan, kegembiraan gourmet, kerana ia adalah juicier, lebih lembut dan lebih wangi bawang. Banyak resepi termasuk masakan Perancis, bawang merah, tidak rasa kabur halus-produk lain. Dari bawang kecil membuat jeruk besar. Di Amerika Syarikat, bawang tidak kering di bawah matahari, dan selepas tuaian itu diletakkan di dalam peti sejuk, seperti busur ini tinggal di suhu yang tinggi merosot rasa dan menjejaskan kualiti masakan gourmet.

Pada menyimpan sejuk dan bawang hijau. Mentol lebih kecil seperti bawang praktikal hozyaykitakaya mentol selalu digunakan dalam masakan tanpa dikesan. Seperti bawang, bawang merah, lama dikenali dalam budaya, tidak terdapat dalam flora semula jadi. Ciri-ciri morfologi dan biologi, ia adalah bawang mentol yang sama.

Satu-satunya perbezaan adalah atas sifat yang lemah untuk bawang darab benih, cawangan yang kukuh, dalam kecil itu, mentol dan sedaya upaya untuk disimpan mereka. Dengan bawang bawang mudah dipalang dan memberikan keturunan subur. Pada masa ini, kebanyakan penyelidik melihat sebagai sejenis bawang bawang merah. Dibiakkan vegetatively bawang merah dalam utama, tetapi dia mampu untuk membentuk pucuk bunga dan biji. Walau bagaimanapun, kebolehan berbeza antara jenis dan bentuk.

Sesetengah tumbuhan selepas terdedah kepada suhu rendah positif dipindahkan kepada pembangunan generatif, sementara yang lain telah hilang praktikal bahawa kemampuan. Hanya bawang merah dan bawang etimto berbeza dari (jenis utara negara kita), yang dalam keadaan yang baik, berbunga dan pembentukan biji. Menurut kimia komposisi berbeza sedikit daripada bawang merah.

Namun, terdapat perbezaan: dalam daun dan tunas mengandungi bahan kering, masing-masing, 9.5 dan 16.5%, saharov34 dan 1.5% askorbik kisloty64, 5, dan kira-kira 7 mgP masing-masing. Bawang merah kaya dengan garam mineral kalium, kalsium fosforus dan besi. Ia mempunyai pelbagai mikroelementovnikel, kobalt, kromium, vannady, molibdenum, titanium, silikon, germanium, dan juga perlu untuk badan manusia.

Dan di samping itu, minyak pati, tidak menentu, vitaminykarotin, thiamin, riboflavin, niasin dan lain-lain nutrien (tenaga) nilai bawang merah (kkal per 100 g berat basah) zeleni1719; lukovits3036. Seperti dengan bawang merah dan jenis polustrye tajam dan bentuk. Baru-baru ini lebih tersebar luas di selatan.

Itu bawang ditanam di Ukraine dan Caucasus, dan juga di Kazakhstan dan Timur Jauh. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan pengenalan varieti baru, bawang merah adalah lebih biasa di Siberia dan pusat Rusia. Walaupun pengeluaran agak meluas penanaman bawang merah dan nilai ekonomi yang kecil itu.

Dan lagi, untuk bawang sayur belakang rumah bangsawan adalah amat diperlukan. Bagi tumbuhan mempunyai indeks tinggi bawang produk berat badan yang diperolehi oleh massa ditanam materiala250 350%. Terima kasih kepada intensif bercabang tumbuh-tumbuhan daripada mentol tunggal sederhana saiz penanaman (kira-kira 2.5 cm) boleh menjadi sarang daripada mentol 612. Dalam beberapa kes, bilangan mentol dalam sarang boleh mencapai 25 atau lebih.

Bawang merah masak berbeza. Dalam iklim sederhana yang mentol matang dalam 7080 hari selepas permulaan pertumbuhan semula daun dan hijau boleh dipotong melalui 2830 hari selepas menanam. Bergantung pada keadaan cuaca, masa kematangan berbeza dalam masa dua minggu. Luaran, kecil tumbuhan bawang merah bawang. Daunnya juga fistulose, tetapi sempit, penusuk berbentuk, panjang 2.040 cm warna hijau daun filem gelap, lilin adalah rendah. Bilangan daun di vetvi710 pc.

Mentol, bujur, bulat atau rata-bulat. Biasanya, bentuk mereka adalah tidak betul (kerana kedudukannya yang dekat rapat mentol dalam soket). Cat sisik kering, cahaya kuning, gangsa, coklat, kuning, merah jambu, kelabu, ungu, ungu, potong berair warna putih, ungu atau hijau pucat. Mentol mnogozachatkovye g massa650 mereka, diameter 1,5-4 cm peduncles tumbuh tinggi 70 100 cm, dengan hampir tiada bengkak. Sotsvetiesharovidny, banyak-berbunga payung.

Pedicels hingga 23 kali lebih lama daripada bunga. Pewarna itu kelopak perianth putih, hijau, merah jambu. Urat pusat gelap.

Benih kecil sedikit Chernushki bawang. Kadangkala, perbungaan terbentuk bulblets udara. Teknik tanah merah pada asasnya sama seperti bawang.

Walau bagaimanapun, bagi bawang merah adalah lebih baik ditanam tanah yang subur, dengan lebih berat daripada itu bertekstur untuk bawang. ini sebelumnya terbaik . Pada bahagian yang sama bawang merah kembali tidak lebih awal daripada 34 tahun. Mentol ditanam pada musim bunga, mungkin awal atau di bawah musim sejuk (terutama di zon selatan). Penanaman bawang merah musim gugur mempercepatkan kesediaan untuk tuaian pada musim bunga hijau dan lobak di tengah-tengah hari dalam 1012. Winter ketabahan tumbuhan tinggi, mentol mungkin membeku dan cair tanpa kerosakan.

Bilangan tumbuhan zastrelkovavshihsya, jika ia berlaku pada pendaratan podzimney, biasanya tidak lebih dari 1520%. Untuk mencegah penyakit dan mempercepatkan pertumbuhan semula daripada daun harus seminggu sebelum penanaman mentol untuk memanaskan pada kira-kira 40 '. Pemanasan mengambil 8 jam Sebelum penanaman mentol ditentukur oleh saiz.

Ingat: semakin besar mentol, yang dedaun lebih dan lebih dari mentol anaknya diperolehi. Tetapi masih lebih murah menggunakan mentol untuk penanaman bersaiz sederhana dengan diameter kira-kira 3 cm zaguschennodo Mereka boleh diletakkan 30 keping. 1 m dan mendapatkan hasil yang tinggi mentol homogen per unit kawasan.

Mentol kecil biasanya digunakan untuk penanaman kemudian pada sayur-sayuran, serta untuk memaksa di dalam rumah hijau. Skim mudah pendaratan pita, 4-baris. Jarak antara lentami70 sm antara ryadkami20 cm antara pokok dalam ryadu810 melihat kedalaman Penanaman harus seperti yang jarak dari permukaan tanah ke bahu mentol adalah 24 cm mentol ditanam di tanah lembab, jadi, jika perlu, disiram furrows. Selepas penanaman baris mentol ditaburkan turf.

Penjagaan Loji dikurangkan kepada tanah longgar dan merumput. Penyiraman di zon sederhana biasanya tidak perlu menyiram hanya semasa kemarau. Tumbuhan perosak rosak bawang sama dan penyakit yang bawang. Untuk mengelakkan kerosakan kepada masa untuk menjalankan langkah-langkah perlindungan. Penyakit yang paling berbahaya adalah peronosporosis, terutama dalam cuaca hujan.

Tag zabolevaniyana daun muncul tompok kelabu, tompok ini kemudian menjadi warna ungu. Yang terasa berat daun dan mati. Apabila tanda-tanda awal penyakit tumbuhan yang terlibat perlu dikeluarkan, taburkan bendalir perladangan Bordeaux.

Greens dengan tumbuh-tumbuhan dianggap sudah dalam makanan tidak diambil. Bawang merah bawang Sangat terjejas terbang, yang meletakkan telur di akhir bulan Mei di pangkal batang tumbuhan muda. Terbentuk daripada mengganggu larva pada bergerak mentol semakin meningkat, dan ini membawa kepada kuning daun dan kematian tumbuh-tumbuhan.

Tindakan borbyrazmeschenie batas bawang sebelah katil daripada lobak, sebagai satu bau yang menangkis lobak merah bawang terbang, bawang dan tidak menentu, masing-masing, terbang lobak. Bawang dituai dari dekad ketiga Julai hingga pertengahan Ogos, dalam fasa permulaan daun mati. Lewat dengan membersihkan tidak diingini kerana ia boleh mula bercambah mentol. Sarang bawang yang diekstrak dari tanah, membahagikan mentol dalam baik kering di bawah matahari atau di dalam rumah, kemudian memotong daun bawang atau tocang ke tocang.

Kedai bawang di kawasan kering sejuk atau pada suhu bilik. Tunduk ini dipelihara untuk 57 bulan. Ramai hakim selepas tuaian bersih bawang merah, dipotong, sedikit lembab, beku dan disimpan di dalam peti sejuk dalam kotak plastik. Begitu juga, bawang merah dan hijau beku. Bawang ditanam dengan jayanya di dalam rumah hijau hijau, dan juga di sisi tetingkap dalam bilik.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik digunakan untuk spring memaksa, yang menghabiskan separuh kedua bulan Februari. Dalam tempoh awal tidak mudah untuk melakukannya kerana ia, walaupun pendek, tetapi kedormanan yang mendalam, biasanya pada musim luruh dan musim sejuk bercambah dengan baik. Daun boleh dipotong sebanyak 26 35 hari selepas penanaman bawang merah di rumah hijau.

Menariknya, apabila memaksa bawang di ambang tingkap ada kemungkinan untuk menggunakan mentol povtornoizvlech, merentasi, hanya di bawah tengah, dan kembali ke tanah. Salah satu tanaman yang hijau dibuang, sekarang lain. Bawang merah tumbuh dengan baik di dalam pasu dan kotak. Di balkon pada penanaman musim bunga boleh didapati bukan sahaja hijau, tetapi mentol.

Kadang-kadang, untuk mempercepat pertumbuhan semula daripada daun di puncak daripada mentol dipotong "bahu." Kaedah ini benar-benar mempercepatkan peringkat awal pertumbuhan semula daripada daun, tetapi mempunyai kesan negatif ke atas pembangunan dan tuaian akhir sayur-sayuran dan bawang. Bawang merah bangsawan mempunyai hasil yang tinggi iaitu mentol adalah setinggi 33.5 kg 1 m , Hijau kepada 45 kg dengan kawasan yang sama. Walau bagaimanapun, pembiakan vegetatif berpanjangan membawa kepada pengurangan hasil, mengurangkan saiz mentol dan pengumpulan penyakit, terutama virus.

Oleh itu adalah perlu untuk secara berkala (sekali setiap 45 tahun) untuk menerima bawang benih. Untuk tujuan benih dipilih besar, mentol sihat dan tidak rosak. Angkat mod ratu penyimpanan untuk sekurang-kurangnya 4 bulan mereka telah terdedah kepada suhu dari yaroviziruyuschih ditambah 4 untuk campur 12 `.

Biji benih adalah seperti benih bawang yang memelihara pengasingan ruang dari testis testis bawang merah bawang. Dalam agak beberapa jenis bawang merah, mereka kebanyakannya berasal dari ekstraksi sampel tempatan diedarkan di pasaran tempatan dan mempunyai kepentingan tempatan. Dalam Kuban Krasnodar zheltyyD jenis dizonkan dari 322 Rusia dan ungu.

Di Ukraine, secara meluas ditanam pelbagai dikenali bawang Kuschevka Kharkov, serta pelbagai bintang. Di Siberia, dalam beberapa tahun kebelakangan ini meluas kematangan sebelum waktunya dan sangat sortSibirsky kuning. Dizonkan pelbagai shalotaMezhsezone baru, beliau melancarkan Institut Penyelidikan pembiakan dan pengeluaran benih tanaman sayur-sayuran.

Direka untuk memaksa di dalam rumah hijau dan di dalam rumah musim sejuk. B. Kokoreva Berdasarkan bahan-bahan chudo-ogorod.ru

Related Posts:
  1. kacang dengan tomato
  2. Merah lada

bawang merah, bawang, lada merah, bawang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri