logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bawang manis mempunyai kesan hemostatic

Salad Bow wangi mempunyai kesan hemostatic

Bow wangi - salah satu herba saka salad bawang. Tempat kelahiran beliau percaya Gorny Altai, Mongolia dan China. Pada masa perang Tatar-Mongol penaklukan telah diimport ke Eropah. Bawang manis mempunyai nama-nama lain: dzhusay (pilihan - zhusay, zhyusey), bercabang bawang, bawang Cina, bawang bau, bawang bawang putih bawang liar, bawang putih gunung, bawang putih lapangan. Menggabungkan rasa bawang dan bawang putih, serta tumbuhan hiasan dan madu. Semenanjung dan mempunyai slabochesnochny bawang rasa.

Bawang Bulb adalah penebalan lukovitsepodobnoe manis (1-1,5 cm diameter) ditutup dengan jaringan, "berasa" sisik. Komoditi tidak penting. Daun rata, sehingga 40 cm lebar dan 1.2 cm, berisi, cahaya atau gelap hijau dengan lapisan berlilin.

Pada tahun menyemai bentuk daun 5-6. Dengan setiap tahun berikutnya di pangkal anak panah membentuk anak syarikat "bawang", dari yang tumbuh tumbuhan baru. Oleh itu cawangan bawang, bilangan daun dalam belukar didarabkan. The bunga tangkai-arrow muncul pada tahun kedua. Arrow dibuat, empat sisi, mencapai ketinggian 35-45 cm dan berakhir dengan hal berkembang payung. Sebelum berbunga, ia terletak dengan nipis filem yang meliputi.

Selepas retak filem itu pada bulan Julai lewat - awal bulan Ogos, mengeluarkan hal berkembang yang terdiri daripada banyak (sehingga 150 keping) putih, ungu-celah pusat, bunga berbentuk bintang, memancarkan aroma yang menyenangkan kuat. Disebabkan aroma yang bunga, tunduk dan mendapat tajuk utama beliau - bawang manis. Madu dari madu yang manis bawang mempunyai aroma yang tersendiri dan rasa yang tidak ada kena mengena dengan bawang. Di Rusia, yang dikenali jenis bawang: manis pedas, ahli astrologi, Cina bawang putih.

Bow ringan manis untuk tanah dan keadaan cahaya. Bukti Frost. Penanaman bawang manis teknik tanah pertanian, pada dasarnya, tidak berbeza daripada teknologi yang semakin bawang. Bawang manis yang dilaungkan oleh benih dan vegetatively - penanaman mentol. Bawang terbaik manis adalah perintis kepada orang kacang hijau dan labu budaya. Ia tidak digalakkan untuk menanam bawang kentang manis dan kubis selepas tanaman. Tempoh optimum penanaman pada tahun-tahun tempat yang sama 4-5.

Benih bawang manis ditanam pada bulan April. Sebelum menyemai merendam mereka dalam air selama 18-24 jam, berubah air sekurang-kurangnya tiga kali. Kemudian kering untuk flowability dan disemai dalam furrows dalam baris jarak 25-30 cm kedalaman 1-1,5 cm meterai

Pada tahun penanaman tumbuh-tumbuhan tidak melukakan. Lorong sering rumput rumpai. Apabila pucuk muncul 2-3 dalam risalah ini, tanaman menipis keluar dan dibuang tumbuh-tumbuhan dimakan atau pemindahan bagi pertumbuhan seterusnya. Pada akhir musim jarak antara rumpun individu bawang manis hendaklah tidak kurang daripada 20 cm

Penjagaan berada dalam air biasa, makan (jika perlu), penipisan dan merumput rumpai. Mulai tahun kedua hidup, bawang manis yang dibiakkan dengan membahagikan belukar. Digali seluruh belukar dibahagikan kepada bahagian-bahagian yang terdiri daripada 2-3 mentol dan ditanam dalam lubang air turun juga. Bury pokok dipindahkan di bawah paras sebelumnya adalah tidak dibenarkan. Jarak antara 25-30 cm semak mengelilingi Bumi setiap belukar mereka memerah dan disiram dengan banyaknya.

Menyiram lanjut dijalankan dua kali seminggu (bawang tidak bertindak balas terhadap waterlogging). Daun bawang manis yang lembut dan enak sepanjang musim membesar. Potong menghabiskan 2-3 kali semusim apabila pertumbuhan semula dalam 25-30 cm

Selepas penuaian besar-besaran setiap herba, tumbuh-tumbuhan perlu makan dengan banyak dan minuman. Dalam pertengahan bulan Ogos potong dihentikan untuk membolehkan tumbuh-tumbuhan berkembang kukuh sebelum musim sejuk. Seperti perennials paling, bawang manis ditanam di luar putaran - iaitu, beberapa tahun di satu tempat. Agar tidak menduduki di bawah ruang tambahan, mudah untuk digunakan . Bawang hijau manis digunakan dalam segar dan masin dalam salad, hidangan sampingan, masakan daging, sebagai pengisian untuk pai, ladu, omelets.

Batang bunga muda (anak panah) boleh menambah garam dan perap sama seperti bawang liar. Pada bunga yang manis bawang berkeras dan minuman wain rumah. Daun dan perbungaan daripada bawang manis mengandungi jumlah vitamin C tinggi, minyak pati dan gula. Terutamanya menunjukkan penggunaan bawang manis bagi orang yang menderita dari penyakit kardiovaskular, serta, gastritis, bronkitis, neurasthenia.

Selain itu, beliau mempunyai kesan hemostatic. Jus bawang manis melegakan gatal, iritasi dan bengkak yang disebabkan oleh gigitan serangga, "terbakar" dari . Berdasarkan bahan-bahan www.trava-myrava.ru

Related Posts:
  1. Jenis-jenis keluarga zhimolostnyh

bawang manis, bawang manis, jenis bawang, bawang

links(1); ?>
Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri