logo

Makan sayur-sayuran
organik dan jus.

Berguna untuk sayur-sayuran

Bawang Bawang manis dengan daun rata linear

Bow bawang manis dengan TV daun bawang linear

Bow manis - ia adalah satu tunduk dengan panjang daun, rata linear yang mempunyai slabochesnochny rasa istimewa. Hati sangat bersahaja, memberikan hasil yang tinggi daun, berair berisi. Sepanjang tahun, ia berfungsi sebagai sumber vitamin tetap hijau, dan tumbuh tanpa sebarang masalah di dalam rumah dan banyak pada musim sejuk.

Botani penerangan. Bawang manis (Alliurn odorum L.) - sejenis tumbuhan saka daripada keluarga Liliaceae (bawang). Pada satu ketika kenaikan bagi 5-6 tahun.

Mentol Benar tidak terbentuk. Pseudobulb lemah (0,7-1,2 cm diameter), silinder dalam bentuk, secara beransur-ansur bertukar menjadi batang palsu. Tumbuhan adalah sangat bercabang, tahun keempat hidup boleh membentuk lebih banyak cawangan dan 115-130, masing-masing sebanyak 2.7 daun. Blossoms pada tahun kedua hidup.

Biji kekal berdaya maju untuk 2-3 tahun. Ciri-ciri biologi. Tumbuh-tumbuhan daripada bawang manis sangat sejuk tahan. Mereka menahan musim sejuk dengan baik, walaupun pada -35 ...- 40 `S.

Menuntut untuk kesuburan dan kelembapan tanah. Bawang manis mengembangkan sistem akar yang kuat yang masuk ke dalam tanah 60-80 cm, bagaimanapun, sebahagian besar daripada akar yang terletak di lapisan atas (15-30 cm), jadi ia perlu sentiasa longgar. Komposisi kimia. Daun bawang manis kaya dengan karotena (6 mg%). Mereka juga banyak (80-140 mg%), asid askorbik, sehingga 8% gula, protein 3,5-4%.

Disebabkan oleh kandungan rendah (1,3-1,5%) daripada serat daun tidak grubeyut sepanjang musim membesar. Ciri-ciri perubatan. Bawang manis digunakan secara meluas dalam perubatan kaum. Merebus atau berwarna dari daun digunakan dalam inkontinen kencing, buah pinggang dan pundi kencing lemah, merebus biji benih - bagi keradangan perut, disertai dengan muntah. Daun ini juga digunakan untuk poultices untuk lebam. Jentera. Bawang manis ditanam dalam satu, dua budaya, dan jangka panjang.

Ia merebak dengan benih dan vegetatively - dengan membahagikan belukar. Skim penanaman, penanaman: 25-40 cm x 25-30 biji bercambah walaupun pada C temperature1 -2 ', tempoh daripada menyemai untuk percambahan pada masa yang sama mengambil sehingga sebulan. Pada 14-15 `benih C muncul dalam masa dua minggu, dan pada 20-22` C - 6-8 hari. Mereka mudah menahan sejuk dan suhu dikurangkan kepada 3-4 'C.

Daun benar yang pertama dihasilkan dalam 2-3 minggu selepas kemunculan. Pada tahun pertama kehidupan, loji yang dijana 2,1 pucuk daun dengan 3-5. Sayur-sayuran bersih dalam tahun pertama adalah tidak digalakkan. Pada tahun kedua, setiap pokok dibentuk oleh 10-12 manakala keempat - daripada pucuk 125-130.

Anak panah Floral biasanya berlaku dalam tumbuhan 4-5 tahun hidup. Tumbuh-tumbuhan zaman ini digunakan untuk pembiakan vegetatif bahan tanaman seperti penciptaan katil baru. Bawang manis boleh bertolak ansur dengan pemindahan bertahan dalam 5-7 hari dan mula untuk membentuk daun baru. Ia adalah yang terbaik untuk pemindahan di awal musim bunga (bulan April) atau kejatuhan (lewat Ogos).

Dengan menyemai benih atau dengan membahagikan belukar boleh ditanam bawang manis dan tanaman tahunan. Penjagaan Tumbuhan bawang manis dengan apa-apa kaedah pembiakan ialah pengeluaran tepat pada masanya rumpai dan tanah longgar. Bawang, bumbu Cengkih, bawang, tidak seperti hampir tidak terjejas penyakit, terutama cendawan lembut seperti bulu. Membersihkan daun dan pucuk yang dijalankan secara terpilih, kerana mereka meningkat dan apabila diperlukan, apabila mereka sampai 20-35 cm panjang. Harvest berterusan sehingga beku.

Menggunakan makanan. Untuk makanan menggunakan semua bahagian tumbuhan itu. Semua organ-organ tumbuhan mempunyai bau bawang putih halus, jadi tunduk dipanggil wangi. Bagaimana slaboostruyu perasa adalah disyorkan untuk digunakan dalam makanan untuk orang yang contraindicated untuk kegunaan bawang. Untuk penggunaan musim sejuk tahun bawang manis boleh dibekukan dan digunakan dalam penyediaan sayur-tin rumah: ia memberikan mereka rasa enak dan rasa slaboostry slabochesnochny .

Bow wangi - budaya yang baik untuk memaksa pada musim sejuk. Tambah daun hijau, menyebabkan dalam budaya bilik memaksa dalam salad bukan sahaja meningkatkan rasa dan perasa masakan, tetapi juga memberi mereka penampilan menarik. Berdasarkan bahan-bahan fermer.ru

Related Posts:
  1. Tomato
  2. menanam benih daripada

    bawang manis, bawang, bawang, kubis, bawang, bumbu Cengkih, salad

    links(1); ?>
    Get_Links(); ?>
links(1); ?>
Vigna batun bawang bawang putih jenis bawang jus labu kacang kacang hijau kentang kubis labu lada lada manis lagenariya lobak lobak merah pasli pucuk salad sayur-sayuran skuasy squash terung tomato zucchini

links(1); ?>

Copyright tadam.asert.info. All Rights Reserved

Menanam sayur-sayuran sendiri